AktuelnoNagrade i druga priznanja

Novinari CINS-a nominovani za „Nagradu za istraživačko novinarstvo 2016“

28. apr 2016.
Milica Šarić i Vladimir Kostić, novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, nominovani su za godišnju "Nagradu za istraživačko novinarstvo 2016" Nezavisnog udruženja novinara Srbije

U kategoriji online medija CINS je nominovan za tekst “Srpska napredna stranka prikrila troškove izborne kampanje”. Naši novinari, Milica Šarić i Vladimir Kostić, ušli su u uži izbor zbog istraživačke priče koja otkriva da su aktivisti SNS-a imali više od hiljadu noćenja u Zaječaru pred izbore 2013. godine i da su za to plaćali gotovinom, a uplate nisu prijavljene Agenciji za borbu protiv korupcije. Naime, svi troškovi izborne kampanje moraju se vršiti preko računa stranke, a pored toga svaki trošak mora biti prijavljen Agenciji. Tekstom je pokazano i da Agencija otkriva nepravilnosti u finansiranju kampanja većine stranaka, na svim nivoima izbora, ali da sankcije uglavnom izostaju.

Pored toga, Vladimir Kostić je nominovan i u kategoriji štampani mediji zajedno sa Jelenom Veljković, novinarkom BIRN-a za tekst „Privatni biznis i državne pare“ objavljen u nedeljniku Vreme i na sajtu CINS-a. Članak razotkriva kako je Bratislav Gašić kao gradonačelnik Kruševca isplaćivao milione dinare iz gradskog budžeta preduzećima u vlasništvu članova njegove porodice. Nakon teksta, Agencija za borbu protiv korupcije je potvrdila da je Bratislav Gašić u ovom slučaju bio u sukobu interesa.

Ove godine na konkurs NUNS-a prijavilo se 45 novinara sa više od 65 tekstova i priloga. Pobednički radovi će biti objavljeni na svečanosti na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 5. maja u 13 časova.

 

Spisak svih nominovanih radova:

Elektronski mediji:

– Dragana Sotirovski – prilog „Kuršumlijske zavrzlame„, emitovan na Radio-televiziji Srbije u periodu od januara do aprila 2016. godine.

– Ruža Helać – emisija pod nazivom „Reka Krivaja – Pojeo vuk magarca„, u okviru nezavisne produkcije „Vojvođanska zelena inicijativa“, na RTV Vojvodine i B92 info kanalu januara 2016. godine.

– Vera Aksentijević – prilog „Diskriminacija šifre F„, prikazan na Radio-televiziji Srbije u januaru 2015. godine.

Štampani mediji:

– Vladimir Kostić i Jelena Veljković – tekst „Privatni biznis i državne pare„, objavljen u nedeljniku „Vreme“ u julu 2015. godine.

– Nikola Lazić – tekst „Ko, kako i koliko zarađuje od prevoza migranata – Na krilima Laste“ , objavljen u nedeljniku Vranjske u februaru 2016. godine.

– Aleksandar Đorđević – tekst „Državno plivanje u mutnom„, objavljen u nedeljniku Vreme u julu 2015. godine.

Online mediji:

– Milica Šarić i Vladimir Kostić – tekst „Srpska napredna stranka prikrila troškove izborne kampanje„, objavljen na sajtu Centra za istraživačko novinarstvo u martu 2016. godine.

– Ivan Angelovski, Petrit Čolaku, Krešnik Gaši, Jelena Ćosić – tekst „Veselinoviću i partnerima milioni bez tendera„, objavljen kao deo većeg serijala o izgradnji puteva na Balkanu junu 2015. godine na sajtu BIRN – a.

– Dragana Pećo, Stevan Dojčinović i Atanas Tchobanov – serijal od tri istraživačka teksta „Gradonačelnikova priča„, objavljen na web portalu KRIK-a u oktobru i novembru 2015. godine.

 

Žiri koji je ocenjivao ovogodišnje radove činili su:

 

Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Newsweek u Srbiji
Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik portala Južne vesti
Peđa Obradović, producent na TV N1 u Srbiji
Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano