VideoMini hidroelektrane

Novi CINS-ov dokumentarni film

04. okt 2023.
Životna sredina dospela je u žižu javnosti zahvaljujući protestima građana protiv izgradnje malih hidroelektrana (MHE) u zemlji. Počeli su skromno, u planinskim selima na jugoistoku Srbije, ali su vremenom eskalirali i doveli do masovnih skupova širom zemlje. U svom novom dokumentarnom filmu, CINS pokazuje cenu ove borbe kroz uvid u život jednog od simbola protesta Desimira Stojanovića zvanog Desko.

Izgradnju male hidroelektrane Zvonce, u selu Rakita kod Pirota, obeležili su brojni incidenti, inspekcije i nepravilnosti, sudski postupci. Ceo slučaj eskalirao je 2020. kada je veliki broj građana otišao da izvadi cevi iz reke.

U prvoj borbenoj liniji od početka, motivisan da istera pravdu i spreči izgradnju ove MHE, Desimir Stojanov ubrzo je shvatio da će njegov aktivizam imati visoku cenu.

O pravdi i pravičnosti, ceni aktivizma, ali i penziji, koja mu umesto mira donosi tužbe i odlazak na sud – dokumentarni film gledaocu nudi i uvid u unutrašnja razmišljanja i zaključke glavnog junaka, smeštajući ga u Desimirov dom i rodno selo.

Projekat „Spasavanje javnih resursa – Brod koji curi“ je podržan od strane Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Holandije u okviru programa MATRA.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

više

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano