AktuelnoFunkcioneriSrbijaSud i tužilaštvo

Miškovićeva odbrana predlaže Tadića i Radulovića za svedoke

23. feb 2015.
Boris Tadić je kao predsednik lično naložio službama proveru poslovanja Miroslava Miškovića i tada nije utvrđeno da postoji bilo kakvo krivično delo, tvrdi advokat Zdenko Tomanović

Branilac Miroslava i Marka Miškovića Zdenko Tomanović u nastavku suđenja protiv vlasnika Delte, Mila Đuraškovića i još dvanaestoro optuženih u slučaju zloupotreba u kruševačkom FAM-u i putarskim preduzećima, za svedoke odbrane predložio je Borisa Tadića, bivšeg predsednika Srbije, Sašu Radulovića, nekadašnjeg ministra privrede, Ivana Simiča, bivšeg direktora Poreske uprave, kao i Pavla Zeljića, bivšeg inspektora za devizne transakcije.


– Odbrana predlaže Borisa Tadića jer je kao predsednik lično naložio službama proveru poslovanja Miroslava Miškovića i tada nije utvrđeno da postoji bilo kakvo krivično delo. Kako je kasnije za ista dela, na osnovu iste dokumentacije, utvrđeno da ipak ima krivičnog dela? – upitao je Tomanović.


On je predložio da se na suđenju u svojstvu svedoka pojavi i Saša Radulović tvrdeći da je bivši ministar pomogao tužilaštvu u sastavljanju optužnice protiv Miškovića. Pre nego što je za svedoke predložio bivše državne funkcionere, Tomanović je govorio o delima za koja se terete Miškovići.


– Najveći problem optužnice je što tužilaštvo tvrdi da su sve navedene radnje obavljene u skladu sa zakonom to jest da nijedna radnja nije protivpravna. Svaki rezultat koji je proistekao iz zakonitih radnji mora takođe biti zakonit. Tužilaštvo je slaganjem određenih činjenica stvorilo privid da postoji nešto što ne postoji – krivično delo, Umesto da kaže da je neka radnja nezakonita, tužilaštvo je u optužnici 59 puta koristilo izraze „stvarajući privid zakonitosti“ ili „prikrivajući ekonomsku suštinu posla“ – objasnio je branilac.

 

Tomanović je naglasio da njegovog branjenika terete za poslovne poteze koji se nigde u svetu ne smatraju krivičnim delom – za to što je kredit dao, a potom ga sa kamatom naplatio, što je akcije kupio po jednoj, a prodao po drugoj ceni, i na kraju što nije odustao od naplate kredita koji je dao.


– U optužnici piše da Miroslav Mišković nigde za sebe nije pribavio korist, već za svoje pravno lice, kiparsku firmu Hemslade, u vrednosti od 217.000 evra i to na osnovu kamate. Zbog ove sume, Miškoviću je blokirana imovina od 50 miliona evra – dodao je on.


Osvrćući se na pojedinačne tačke optužnice, Tomanović je objasnio da je Mišković posredstvom firme Hemslade odobrio kredit putarskim preduzećima 2005. godine, a da je iz posla izašao 2008.


– Šteta za koju je optužen Mišković je otvaranje stečaja u Preduzeću za puteve (PZP) Vranje, PZP Niš i PZP Kragujevac 2012. godine, četiri godine pošto je okrivljeni izašao iz posla – naveo je advokat.


Govoreći o utaji poreza, Tomanović je istakao da su mišljenja Ministarstva finansija, brojnih stručnjaka iz svetskih revizorskih firmi KPMG i Deloitte i Tush, kao i direktora Poreske uprave Simiča i inspektora za devizne transakcije Zeljića, potvrdila da u datom slučaju nije ni postojala poreska obaveza, ali da je tužilaštvo osujetilo odbranu u iznošenju dokaza tako što je zatvorilo istražni postupak.


Glavni pretres prekinut je pošto se Marko Mišković požalio da se ne oseća dobro.


– Ja sam od subote bolestan, pod gripom sam i temperaturom. Popio sam lekove da bih izdržao ovaj prepodnevni deo suđenja, ali sada me već trese groznica. Bio sam u subotu na utakmici, pa me je malo produvalo – objasnio je Marko Mišković.


Suđenje se nastavlja 2. marta u Specijalnom sudu kada će uvodnu reč dati advokati ostalih optuženih.
 

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

01. okt 2015.
– Znam Vas od 1990, kada ste bili potpredsednik republičke Vlade, ali mi niste tražili ništa u vezi sa putarskim preduzećima – rekao je Milutin Mrkonjić
23. sep 2015.
- Ja za svoj porez imam poreskog savetnika, KPMG. To je netačna izjava u optužnici. Ja da savetujem sina da utaji porez? Iza toga što Tužilaštvo piše stoje živi ljudi, koji imaju porodice. Ja ću tražiti pravdu. I doneću iz Poreske uprave papir da sam i ja i kompanija najredovniji u plaćanju poreza - rekao je vlasnik Delte
10. sep 2015.
- Ne osećam se da sam kriv, po onome što piše u optužnici, i sve to što sam radio, ja bih i danas radio. Novac smo izvlačili tako što smo akcije napravili za devet miliona a prodali za 25, pa je 16 izvučeno? Pa to je, molim vas, zamena vrednosti, dali smo jednu za drugu – rekao je vlasnik Delte u nastavku suđenja
17. jul 2015.
Osim Mrkonjića, kao svedok je, za septembar, pozvan i v. d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak. Sud ponovo Miškoviću nije odobrio vraćanje pasoša