AktuelnoSrbija

Mišković za Uskrs kod kuće

16. apr 2014.
deltaholding.rs
Posle žustre rasprave, vlasnik Delte povukao zahtev da mu sudsko veće vrati ličnu kartu kako bi praznike mogao da provede u Crnoj Gori

Rasprava o putovanjima Miroslava Miškovića otvorila je današnji glavni pretres pred Specijalnim sudom u Beogradu na suđenju optuženima u aferi sa putarskim preduzećima. Sudija Vladimir Vučinić obrazložio je svoju odluku da ne dozvoli Miškoviću zahteve da zbog neodložnih poslovnih obaveze otputuje u inostranstvo: 


− Miroslav Mišković podneo je molbu da napusti zemlju radi odlaska u Holandiju. Potom je stigla molba da putuje sa ličnom kartom u Crnu Goru za vreme uskršnjih praznika. Kriterijum je bila procena suda da li postoji neodložna obaveza da on putuje u inostranstvo. Slični kriterijumi primenjeni su i na Marka Miškovića. Sami procenite da li je odlazak na sportske pripreme fudbalskog kluba Napredak u inostranstvo tako neodložna potreba. U ovakvoj situaciji, odobravano je da osoba ide u inostranstvo kada su zdravstveni razlozi u pitanju, odnosno, ukoliko utvrdimo da takva medicinska pomoć ne može da se pruži u Srbiji – rekao je Vučinić.

Mišković je još jednom ponovio da ovakve odluke suda nepovoljno utiču na njegov posao i da će kompanija Delta trpeti posledice zbog njegove nemogućnosti da napusti zemlju.

− Uporno ste mi govorili da postoji moja pretpostavka nevinosti i sami ste rekli da je moje jemstvo najveće u regionu dato na ime sudske odluke. Recite šta tražite za obezbeđenje da ja mogu normalno da obavljam pos’o dok traje postupak. Ne može Delta da funkcioniše ako predsednik kompanije sedi u Srbiji. Recite šta da obezbedim da mogu normalno da radim! Spreman sam da potpišem da cela kompanija pripada državi ako se ne vratim. Zar vi mislite da bih se ja vratio tri dana pre početka procesa? Ja bih ostao u Londonu. Meni ne pada na pamet da bežim. Imam ovde osam hiljada radnika – ja bih se stideo pred tim mojim ljudima – insistirao je Mišković.

 

Posle pauze Miroslav Mišković odustao je od zahteva da mu sudsko veće vrati ličnu kartu.

 

Gašević: Država je znala za propast putarskih preduzeća

 

Dugogodišnji direktor Preduzeća za puteve Niš Milutin Gašević završio je izlaganje odbrane. On je rekao da je tadašnje državnog rukovodstvo bilo upućeno u poslovanje ovih preduzeća kao i da je sve kredite koje je Mišković dao PZP-ovima prethodno odobrila Narodna banka Srbije. Potom je odgovarao na pitanje zamenice tužioca za organizovani kriminal Tamare Ristić.


Gašević je ponovio da je radio po zakonu, kao i da je na poziciji direktora potpisivao ugovore o konzorcijumu sklopljenim sa Deltom radi kupovine drugih putarskih preduzeća i odobravao uzimanje kredita od Miškovićevih kiparskih firmi:

− Prema podacima Agencije za privatizaciju od 2001. do 2006. godine prosečan godišnji prihod PZP Niš iznosio je 18 853 016 evra. Podaci o bonitetu Narodne banke Srbije ukazuju da se iz godine u godinu prosečan prihod ovog preduzeća povećavao. Na sve ovo, na prispela sredstva iz inostranstva, saglasnost je dala Narodna banka Srbije. Podvlačim da sam dva dana po potpisivanju ugovora razrešen dužnosti direktora. Ja sam i fizički preseljen. Ta sredstva iz kredita su došla mesec dana posle mog razrešenja kada nisam upravljao tim sredstvim, a tužilac me označava kao odgovorno lice. Na dan kad sam razrešen, dobio sam usmeni nalog od Mila Đuraškovića da se ne mešam u finansijske poslove preduzeća.

Iako optužnica navodi da je za propast putarskih preudzeća krivo izvlačenje novca radi otplate kredita Miškovićevim firmama, Gašević tvrdi da su vinovnici propasti bile banke, dug JP Putevi Srbije, loš poslovni aranžman na Koridoru 11 kao i hapšenje rukovodilaca ovih firmi.

− O svemu ovome bila je upoznata Vlada Srbije, na čelu sa tadašnjim premijerom Mirkom Cvetkovićem, ministar za insfrastrukturu Milutin Mrkonjić i direktor Agencije za privatizaciju Vladislav Cvetković. Uspeli smo, preko sindikata, da zakažemo sastanak u Vladi. Vodio ga je Cvetković a svi pomenuti su bili prisutni zajedno sa predstavnicima sindikata.

Pokušaji zamenice tužioca Tamare Ristić da proveri odgovore koje je Gašević dao tokom istrage nisu urodili plodom. Upornim prigovorima advokati odbrane prekidali su ispitivanje tvrdeći da su pitanja sugestivna i nedozvoljena, kao i da je optuženi na njih već odgovorio. 

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano