AktuelnoSrbija

Mišković: U junu idem za Ameriku

08. maj 2014.
CINS
– Ja se nadam da ću u junu da putujem u Ameriku. I šta sam tamo - utajivač poreza? - rekao je vlasnik Delte, optužen za malverzacije sa putarskim preduzećima

Prvooptuženi za malverzacije putarskim preduzećima, vlasnik Delta grupe Miroslav Mišković, ponovio je danas pred Specijalnim sudom da je ‘za Deltu porez svetinja’.


– Ja moram da uputim molbu pravosuđu Srbije, pre svega sudu i Tužilaštvu: mi smo pred zaključivanjem velikih poslova sa jednom američkom kompanijom i ovakav proces nas dovodi u tešku situaciju. Jasno je da utaje poreza nema. Molim da Tužilaštvo angažuje – mi će damo pare kol’ko treba – da dođu veštaci koje oni hoće. Danas ako kliknete ‘Miroslav Mišković’ ili ‘Delta’ ružne stvari će da izađu. Ovo za porez je vrlo ozbiljno pitanje za kompaniju koja želi inostrani ugled. Ja se nadam da ću u junu da putujem u Ameriku. I šta sam tamo – utajivač poreza?

Sudija Vladimir Vučinić je poručio Miškoviću da je u vezi sa njegovim putovanje još uvek rano oslučivati, kao i da nije pravno moguće da neko od optuženih finansira optužbu.
 

Mišković: Mi trpimo veliku štetu ovde. Ja ne želim da tužim državu, ali mi idemo ka tome. Šta ako se dokaže sutra da nismo krivi? Hoće neko da nadoknadi štetu? Ja nisam nijednom čuo da je dokazana osnovna teza. Ovo je apel za Tužilaštvo jer ovde nema ni krivičnog dela, ni utaje poreza.

 

Jadranka Bardić, vlasnica agencije Kamastra (Foto: CINS)

Pre Miškovićevog izlaganja, vlasnica knjigovodstvene agencije koja je radila sa firmom Marka Miškovića, Jadranka Bardić, rekla je da utaje poreza, za koju je jedna od optuženih, nije bilo. Ona je istakla da prilikom sporne dokapitalizacije firme Mera Invest doo njena “majka-firma” Mera Investments Fund, strana kompanija u vlasništvu Marka Miškovića, nije ostvarila oporeziv profit.


Mera Investments Fund, strana Mera, je 9. 9. 2008. donela odluku da osnuje Mera Invest doo, srpsku Meru. Unela je novčani ulog od 500 evra. Osnivač je uneo ulog i po tom osnovu stekao pravo na 100 posto udela, znači bio je jedini osnivač. Po članu 13 Zakona o privrednim društvima, osnivač ulogom stiče udeo. Dana 22. 9. strana Mera vrši dokapitalizaciju – povećanje vrednosti kapitala: unosi akcije PZP Niš kao nenovčani ulog ali ne dobija udeo – ona ga već ima. Kada su te akcije unete strana Mera je dobila kapital a srpska je dobila imovinu, akcije kojima je mogla slobodno da raspolaže. Sve vreme smo na članovima 40 i 71 Zakona o porezu na dobit ali tu nema poreza: piše da se porez obračunava, obustavlja i isplaćuje u momentu isplaćivanja prihoda. Ovde nije bilo isplaćivanja prihoda – rekla je Bardićeva, čije je zaduženje bila i prijava poreza za firmu Marka Miškovića.

 

Ona je ponovila navode direktora Mera Invest doo Živojina Petrovića o dve poreske kontrole kojima je ova firma bila podvrgnuta 2010. i 2013. godine. Obe kontrole vršio je isti inspektor i, kako je istakla Bardićeva, iako je imao istu dokumentaciju različito je tumačio poresku obavezu Mera Investa. Prvi put inspektor nije utvrdio da je neophodno platiti porez na kapitalnu dobit, dok je tokom druge kontrole ustanovio da je osnova za naplatu poreza ipak bilo.


Potom je Jadranka Bardić odgovarala na pitanja zamenice tužioca za organizovani kriminal Tamare Ristić, sudija Vladimira Vučinića i Aleksandra Trešnjeva kao i advokata odbrane.

Ristić: Kada su akcije prodate Nibensu, da li ste proverili da li se akcije PZP Niš kotiraju na berzi?
Bardić: Ja vršim knjiženje isprava, meni su dostavili potvrde o prodajama i kupovinama akcija, nije moje da proveravam.
Ristić: Da li ste tada imali imali informaciju kolika je bila nominalna vrednost akcija PZP Niš?
Bardić: Nisam, nije mi to trebalo, to sam čula ovde, u sudu.

***
Vučinić: Da li Vam je u trenutu dokapitalizacije bilo poznato ko je vlasnik Mera Investment Fund-a i Mera Investa?
Bardić: Nisam znala ko je vlasnik. Ali, 2012. godine, kada smo morali da polažemo test kod Uprave za sprečavanje pranja novca morali smo da imamo podatke o krajnjem vlasniku.
Vučinić: Šta ste tada saznali?
Bardić: Da je vlasnik neko drugo strano preduzeće čiji je vlasnik Marko Mišković.
Vučinić: Vezano za ovu transakciju između Mere i Nibens grupe – gde je tu prihod?
Bardić: Na razlici unetih uloga i prodate imovine od 27 miliona evra, na šta je plaćen porez na dobit.
Vučinić: Ako je domaća Mera formirana sedam dana pre te transakcije, da li je to prihod domaće ili strane Mere?
Bardić: Pa to je imovina domaćeg društva, to kaže zakon.
Vučinić: Da li to onda znači da bi svako strano pravno lice moglo za 500 evra da formira novo domaće lice i tako izbegne porez?
Bardić: Ali šta je ovde izbegnuto? Koji porez? Da je 9. 10. strana Mera rekla “Dajte mi tih 25 miliona” onda bi Kanastra mogla da obračunava porez. A sve su pare ostale na računu.
Trešnjev: Šta se dogodilo sa tim novcem nakon ovih događaja?
Bardić: SBPOK je svaku paru tog novca kontrolisao, a ja imam izveštaje o prometu preko banaka i mogu to da vam dostavim.

***
Zdenko Tomanović (branilac Miroslava i Marka Miškovića): Da li je bilo kod od optuženih od Vas tražio kako da primenjujete zakone?

Bardić: Pa ne bih nikoga ni poslušala. Ja se ubih edukujući se, a sad da mi neko priča, šta je Vama.
Tomanović: Spomenuli ste da je krivična prijava podneta protiv Vas, Marka Miškovića i Živojina Petrovića. Niste spomenuli Miroslava Miškovića.
Bardić: U spisima koje ja imam njega nema.
Tomanović: Da li ste sa Miroslavom Miškovićem ikada, na bilo koji način, razgovarali o porezima?
Bardić: Ma, ja sam njega videla samo na televiziji. Čak ne idemo ni istim ulicama. Upoznala sam ga u avgustu 2013. godine i žao mi je što ga nisam poznavala ranije.
Tomanović: Da li se Marko Mišković ikada bavio porezima?
Bardić: Ja nemam takva saznanja. Marka ne poznajem. Mi smo imali kurira koji je donosio papire.

Nakon saslušanja Bardićeve za reč se javio Živojin Petrović, koji je pokušao da objasni uzrok pomenute poreske konotrle iz 2013. godine.

 

– Pet dana pred kontrolu dobio sam poziv od finansijskog inspektora Ivana Ivanovića da dođem u finansijsku policiju, da objasnim o finansijama Mere. Na vratima sam pročitao da je on šef za saradnju sa Tužilaštvom za organizovani kriminal. Rekao mi je: „Juče me je zvala zamenica tužioca i rekla je da misli da ima neki porez koji nije plaćen“. Ja sam mu rekao da nam pošalje kontrolu, a na moje pitanje da li će biti prijave pre kontrole, rekao mi je da to ne može da mi kaže – naveo je Petrović.

 

Na njegove tvrdnje reagovala je zamenica tužioca Tamara Ristić:

 

– Ivanović je iz poreske policije, a ne iz finansijske, a tvrdnja o telefonskom pozivu ne stoji. Da li je njemu to pogrešno preneto, u to ne ulazim, ali nije tačno.

 

Suđenje Miroslavu Miškoviću biće nastavljeno 5. juna.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

01. okt 2015.
– Znam Vas od 1990, kada ste bili potpredsednik republičke Vlade, ali mi niste tražili ništa u vezi sa putarskim preduzećima – rekao je Milutin Mrkonjić
23. sep 2015.
- Ja za svoj porez imam poreskog savetnika, KPMG. To je netačna izjava u optužnici. Ja da savetujem sina da utaji porez? Iza toga što Tužilaštvo piše stoje živi ljudi, koji imaju porodice. Ja ću tražiti pravdu. I doneću iz Poreske uprave papir da sam i ja i kompanija najredovniji u plaćanju poreza - rekao je vlasnik Delte
10. sep 2015.
- Ne osećam se da sam kriv, po onome što piše u optužnici, i sve to što sam radio, ja bih i danas radio. Novac smo izvlačili tako što smo akcije napravili za devet miliona a prodali za 25, pa je 16 izvučeno? Pa to je, molim vas, zamena vrednosti, dali smo jednu za drugu – rekao je vlasnik Delte u nastavku suđenja
17. jul 2015.
Osim Mrkonjića, kao svedok je, za septembar, pozvan i v. d. direktora Puteva Srbije Zoran Drobnjak. Sud ponovo Miškoviću nije odobrio vraćanje pasoša