AktuelnoSrbijaSud i tužilaštvo

Mišković: Optužen sam za čiste zakonske radnje

10. feb 2015.
Delta Holding
Miroslav Mišković, Milo Đurašković i još trinaestoro optuženih za zloupotrebe u putarskim preduzećima u novom, objedinjenom postupku negirali su da su učestvovali u krivičnim delima koja im se stavljaju na teret

Objedinjeno suđenje Miroslavu Miškoviću, Milu Đuraškoviću i još trinaestoro optuženih počelo je danas u Palati pravde pred novim sudskim većem kojem predsedava Maja Ilić. Proces protiv Miškovića vraćen je na početak i spojen sa postupkom koji se već tri godine vodi protiv Đuraškovića u slučaju zloupotreba u kruševačkoj fabrici maziva FAM.


Đuraškoviću se u optužnici iz 2011. stavlja na teret da je zloupotrebom položaja oštetio kruševački FAM za 1,7 milijardi dinara, izvlačeći novac iz ovog preduzeća i uplaćujući ga na račune firmi u sastavu Nibensa. Na ovoj optužnici ukupno je sedmoro optuženih, ali ne i Miroslav Mišković. Protiv vlasnika Delte tužilaštvo je 2013. podiglo optužnicu kojom tereti Miškovića i ostale optužene da su izvlačenjem novca iz putarskih preduzeća i utajom poreza oštetili ova preduzeća za 16,95 milijardi dinara, a budžet za 472 miliona dinara.

 

Zamenica tužioca za organizovani kriminal Tamara Risić pročitala je skraćene verzije obe optužnice, a okrivljeni su se o njima izjasnili jednoglasno negirajući krivicu.


– Optužnicu nisam razumeo. Jesam što se tiče jezika, ali ne i predmetno. Ja bih voleo da studenti ekonomije dođu da čuju za šta je optužen vodeći srpski privrednik. O ovom predmetu će pisati istorija i to nije dobro za Srbiju, a posebno za srpsko pravosuđe. Optužen sam za potpuno čiste zakonske radnje. Kako može biti protivzakonito kupovati akcije po jednoj ceni, a prodavati ih po drugoj – rekao je Mišković.

 

Marko traži advokata

Marko Mišković saopštio je da je otkazao punomoćje svom advokatu i zatražio branioca po službenoj dužnosti:

– Pošto je očigledno u kom pravcu sve ovo ide… Izlazim na naslovne strane kao da sam uradio ne znam šta. Molim da mi se dodeli advokat. Nemam šta da krijem. Ja gledam u oči i govorim iz srca. Uništen mi je deo života, sud i tužilaštvo su mi uništili život, ali imam vere. Bog mi je najveći tužilac – istakao je Marko Mišković.

Zdenko Tomanović braniće mlađeg Miškovića dok mu se ne obezbedi branilac. 

Svi optuženi izlagaće ponovo svoju odbranu i to po redosledu kojim su navedeni na optužnici protiv Đuraškovića 2011. godine. Advokat Miroslava Miškovića Zdrenko Tomanović, i branioci Dragan Plazinić i Aleksandar Popović tražili su da se iz optužnice izdvoje krivična dela poreske utaje što sudsko veće nije prihvatilo.


Tokom prvog pretresa advokati su imali brojne primedbe na uslove rada u sudnici u Palati pravde, jer su zbog ograničenog prostora pojedini od njih sedeli u delu predviđenom za javnost. Predsednica veća Maja Ilić uvažila je žalbe branilaca, pa će se sutrašnji pretres održati u zgradi Specijalnog suda

 

Posmatrači bez prevoda

 

Stranim posmatračima neće biti omogućeno da suđenje prate na engleskom jeziku kao i dosad. Simultani prevod imaće samo Ijan Forester, predstavnik Miškovićeve kiparske firme.


– U našem zakonu ne postoje „strani posmatrači“. Vi ste im domaćin, vi im obezbedite prevodioce. Sud je obavezan da obezbedi prevod samo strankama u postupku – odgovorila je predsednica sudskog veća Maja Ilić na primedbe Zdenka Tomanovića.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano