AktuelnoSrbija

Mišković: Jedno dobro izlaganje Zorana Mihailovića

06. maj 2014.
deltaholding.rs
Ja i dalje stojim da ovaj proces ko zna gde ide. Molim tužioca da još jednom preispita optužnicu, Molim vas, ja ipak vodim ozbiljan posao, a treba da ovde da sedim cele nedelje! Stalno se pitam šta ću ja ovde – rekao je Miroslav Mišković pošto je saslušao odbranu Zorana Mihailovića, bivšeg direktora PZP NIŠ, koga je pohvalio i nagovestio mu mogućnost da ga zaposli u Delti

Nastavak suđenja Miroslavu Miškoviću pred Specijalnim sudom protekao je u izlaganju odbrane nekadašnjeg tehničkog i generalnog direktora Preduzeća za puteve Niš Zorana Mihailovića. Mihailović, jedan od optuženih u aferi sa putarskim preduzećima, naglasio je da se nikada nije bavio berzanskim poslovima i bankarskim kreditima, jer ga to nije ni interesovalo.

 

Mihailović je u svom izlaganju insistirao da je u PZP Niš došao kao stručnjak na nagovor Mila Đuraškovića i da ga nijednog trenutka nisu interesovale finansije ili vlasnička struktura ovih firmi, već samo kako da postigne najbolji poslovni rezultat. Objašnjavao je koja su sve bila njegova zaduženja i da, iako je bio odgovorno lice, nije donosio strateške odluke o kupovini i prodaju preduzeća u sastavu Nibensa, trgovini akcijama, uzimanju kredita i davanju jemstava.

 

− Nisam se bavio berzanskim poslovim i smatrao sam da vlasnik zna šta radi. Podržao sam Gaševića koji se usprotivio odluci o prenosu akcija iz PZP Niš na Sheer korporaciju, a potom sa Sheer-a na Mila Đuraškovića. Dobio sam informacije od Đuraškovića da je jedna firma njegova, druga firma njegova, i da je to sve redu. Došao je i Boško Marković iz firme Emissio broker koja se time bavi i potvrdio da je sve po zakonu, pa smo na kraju ovu odluku vlasnika izglasali.

 

Uzrok finansijskih poteškoća bila je svetska ekonomska kriza i činjenica da je bilo sve manje poslova za koje su angažovani, kao i nepovoljni poslovni plasmani.


− Nije bilo teško uočiti da broj poslova pada i da država ne plaća. PZP Beograd, nije uspeo da dobije nijedan posao u gradu čitave tri godine, iz meni nepoznatih razloga. Tada je nastupio posao na Koridoru 10. Nije bio ugovvoren kako je trebalo, ali, potpisali smo šta smo potpisali.Počinjemo na radimo i dešavaju se kiše neuobičajeno za to doba godine. Materijal les, kad zakisne nabubri nemoguće ga je ugraditi u trup puta. Alternativa je bila refulisani pesak koji je bio deset do dvadeset puta skuplji. Pod pritiskom ministra i ovog… Mišića (prim. aut. Mihailo MIšić, bivši direktor Koridora Srbije)  posao smo morali da završimo uz gubitke – objasnio je Mihailović.


Njega su potom ispitavali advokati odbrane, zamenica tužioca za organizovani kriminal Tamara Ristić, sudsko veće, kao i Miroslav Mišković.


Tamara Ristić: Vaši prethodnici su rekli da je kredit bio vrlo povoljan. Koji je bio razlog da se aneksom ugovora o kreditu koji je dao Hemslade sa Kipra (prim. aut. u vlasništvu Miroslava Miškovića) od 19. januara 2008. skrati rok za otplatu i sa 2013. promeni na 2008?
Mihailović: Nisam se bavio time zašto vlasnik uzima kredit. Ja sam imao obavezu da obezbedim realizaciju za vraćanje tih kredita.


***
Sudija Vučinić: Kada ste uzimali kredit od Hemslade-a, da li ste znali ko stoji iza te firme?
Mihailović: Ne, to mi je tek kasnije rekao Milo Đurašković. Za mene je to bilo dobro. Šta je loše u tome da firma kao što je Delta stoji iza nečega. Delta ne može da bude loš sistem.
Sudija Vučinić: Da li imate informaciju da je Marko Mišković učestvovao u tim poslovim?
Mihailović: Ne, apsolutno ne. Da li je Hemslade Miroslav ili Marko – to je za mene isto.
Sudija Vučinić: Kada ste u istrazi govorili o aneksima „šta je u tim aneksima, šta su Đurašković i mlađi Mišković menjali, nisam ni znao“ zašto ste rekli mlađi?
Mihailović: U to vreme sam znao o Meri, pa sam u tom kontekstu rekao.

 

Mihailović budući čovek Delte

 

Mišković: Kao što znate, ja sam prvooptuženi u ovom procesu a Vi ste bili generalni direktor PZP Niš. U celom Vašem izlaganju, koje sam ja pažljivo i slušao, i moram reći da ga pohvaljujem, nijednog trenutka niste pomenuli Miškovića. Kako to, ja prvooptuženi, Vi generalni direktor, a nema Miškovića!
Sudija Vučinić: Molim Vas da pređete na sledeće pitanje, jer pitanje mora da sadrži konkretne stvari koje se odnose na predmet.
Mišković: Hvala, ne slažem se, ali hvala. Ja moram ponovo da pitam, a moj advokat mi je uzeo mnogo pitanja. Da li sam nekada urgirao da bilo koga zaposlite?
Mihailović: Ne.
Mišković: Da li sam nekada urgirao za dobijanje nekog kredita?
Mihailović: Ne.
Mišković: Da li sam nekada obilazio radove, tamo gde ste gradili puteve? To pitam zato što često obilazim mesta na kojima moje firme rade.
Mihailović: Ne.
Mišković: Ja Vas molim, pažljivo me slušajte: u optužnici piše da su PZP-ovi došli u tešku situaciju, jer su tri miliona pozajmili Nibens grupi. Od Gaševića smo čuli da je najveći dug prema putarskim preduzećima imalo JP Putevi Srbije. Ovaj posao koji ste radili, kiša što je padala, gde ste materijal neki − nisam upamtio ime materijala jer ne poznajem dobro građevinsku struku, zamenili peskom, Gašević mi je rekao da je nastala šteta od osam miliona evra.
Mihailović: Ne znam, meni je to toliko nejasno…
Mišković: Pa morate neki komentar da date. Kako je moguće da je preduzeće propalo za tri miliona, a ne za 40 kolika je bila otpisana kamata državi ili zbog tendera koje niste mogli da dobijete, kako ste rekli? To ne može biti izvor gubitka. kako može da zbog tri miliona propadne preduzeće koja ostvaruje dobit od 40 miliona. Da li je neko podigao dividende?
Mihailović: Nemam takva saznanja, verovatno bi mi to rekao finansijski direktor.
Mišković: A da li znate, da po zakonu, vlasnici imaju pravo, a i mi smo bili vlasnici, da podele dividendu shodno svom vlasničkom udelu. Da li ste Vi čuli da smo mi izvukli te pare?
Mihailović: Ne, ne znam zašto to niste uradili.
Mišković: Ja sam puno naučio i saznao od Vas. Veoma sam razočaran kada sam čuo ko gradi koridore danas u Srbiji. Kolika je šteta naneta Srbiji?
Mihailović: Ogromne su štete što poslove rade firme, kako ih ja zovem „tašna i mašna“. Čak smatram da ugovor Vlade Srbije sa azerbejdžanskom firmom Azvirt nije toliko nepovoljan, ali da nije u redu da razlika u ceni koja se nudi podizvođačima bude 40 odsto niža od realne.
Mišković: Mislim da smo danas imali jedno dobro izlaganje, i ja ću ozbiljno razmisliti o Zoranu Mihailoviću kao čoveku Delta sistema.

 

−Ja i dalje stojim da ovaj proces ko zna gde ide. Molim tužioca da još jednom preispita optužnicu, Molim vas, ja ipak vodim ozbiljan posao, a treba da ovde da sedim cele nedelje! Stalno se pitam šta ću ja ovde – rekao je Miroslav Mišković pošto je saslušao odbranu jednog od optuženih. Ovde raspravljamo dug od tri miliona koji je nastao tri godine pošto je Mišković izašao iz posla sa putarskim preduzećima. Ja sam akcije kupio i prodao da bih zaradio. Mi smo akcije prodali privatnom licu, a odakle tom licu pare, mene to baš briga.To je odluka dva privatna lica, ne može država da se meša. Ako sam ga oštetio, on će mene da tuži. Ne razumem više ovaj proces uopšte. Ne znam gde je moje mesto – zaključio je Mišković na kraju.

 

Suđenje se nastavlja sutra, a odbranu će izlagati Zdravko Rašo

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano