MultimedijaMini hidroelektrane

MHE Tošovići: Sporna gradnja i protesti nezadovoljnih meštana

29. jun 2021.
Početak radova na gradilištu MHE Tošovići; foto: Rade Pavlović
Mini hidroelektrana (MHE) Tošovići koja se gradi na obroncima Kopaonika nema uslove zaštite životne sredine - dokument neophodan za dobijanje građevinske dozvole. Uprkos tome, Opština Raška investitoru je izdala građevinsku dozvolu i on je počeo sa radovima. Meštani sela Kovači, gde se nalazi gradilište MHE, organizovali su do sada dva protesta na kojima su poručili da se protive izgradnji.

Firma Mečkari, u vlasništvu Milinka Milojevića, počela je da gradi mini hidroelektranu (MHE) Tošovići na Planskoj reci u blizini Raške. Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkriva da ova MHE nema uslove zaštite životne sredine. Reč je o dokumentu koji izdaje Zavod za zaštitu prirode Srbije, a koji je neophodan za izdavanje građevinske dozvole. Međutim, iako investitor nije imao ovaj dokument Opština Raška mu je izdala dozvolu za gradnju u oktobru 2018. godine.

I dok iz te Opštine za CINS kažu da uslovi zaštite životne sredine nisu bili potrebni za ovu MHE, advokatica Ljubica Vukčević iz Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) kaže da je u ovom slučaju prekršen zakon. Prema njenim rečima, uslovi zaštite prirode neophodni su prilikom izgradnje svih MHE.

Investitor Milinko Milojević nije želeo da priča za CINS.

Rade Pavlović, aktivista koji se protivi izgradnji MHE, a koji je rodom iz tog sela, kazao je za CINS da je od netaknute prirode koju je 1. maja zatekao na Planskoj reci par dana kasnije nastao pakao:

„Oni su doveli bager, mehanizaciju, mešalice, počeli su da kopaju, počeli su da prave vodozahvat, pregradili su reku. Krenulo je jedno totalno uništenje prirode“.

Zbog toga su meštani do sada organizovali dva protesta, a tokom prvog, 30. maja, u Kovačima je organizovan i kontraprotest onih koji se navodno zalažu za izgradnju MHE. 

Više u istraživanju CINS-a.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Promocije
Promocije
02 jul 2021 18:57

Odličan sadržaj! Nastavite tako!

Tagovi

Povezano