VideoŠume

Meštani malog sela imaju veliku brigu - njihove šume na Kosovu ilegalno seku

30. dec 2019.
Dragica Milutinović o šumama u selu Jelakce; Izvor: CINS
Dok sedi na gomili posečenih drva, zagledan u brda na kojima je nekad bila bukova šuma, Goran Vukojević sa gorčinom priča o šumokradicama u selu Jelakce, kod Leposavića, na severu Kosova.

Njegovom ujaku su posekli oko tri hektara, bratu oko sedam hektara, ali njegova šuma još opstaje:

„Par nas koji smo u Leposaviću, tu smo blizu i branimo, ne damo”, kaže Goran i dodaje u šali: „Znači za kazan za rakiju ne može da naseče drva”.

Ipak, on se boji da njegovi unuci neće znati šta je bukva – i nije jedini. Ratomir Mijajlović misli da su meštani Jelakca praktično ostali bez drva.

„Bog zna koliko je posečeno. Nekad je bila milina da pogledaš, a sad je ružna slika šta je ostalo”, priča Dragan Savić.

 „Od šume nema ništa. Nekada ako si hteo da nasečeš drva nije ti branio niko, ali to je bilo za ogrev, a sad se prodaju drva, pa seče gde ko hoće”, objašnjava Dragica Milutinović.

Neki poput Jelene Savić misle da zbog ilegalne seče šuma u budućnosti neće imati vode za piće.

Rosa Mijajlović se sa setom seća kako su nekada brda izgledala.

O količini posečenog drveta uz administrativnu liniju Srbije i Kosova, posledicama po životnu sredinu kao i ceni koju Srbija zato mora da plati čitajte OVDE.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano