AktuelnoSrbija

Marko Mišković: Putarska preduzeća me ne zanimaju, bavim se produkcijom i sportom

28. feb 2014.
CINS
Suđenje optuženima za malverzacije u putarskim preduzećima nastavljeno je ispitivanjem Mila Đuraškovića i izlaganjem odbrane Marka Miškovića

Trećeoptuženi u aferi sa putarskim preduzećima Marko Mišković rekao je da nikada nije učestvovao u delima koja mu se stavljaju na teret i da ga poslovanje putarskih preduzeća „nikada nije ni zanimalo“. Ovo je potvrdio i Milo Đurašković tvrdeći da ni Marko ni Miroslav Mišković nikada nisu ušli ni u jednu od spornih firmi.

Sudsko veće, advokati odbrane i optuženi završili su unakrsno ispitivanje Đuraškovića, vlasnika Nibens grupe, koga optužnica tereti da je zajedno sa Miroslavom Miškovićem, njegovim sinom Markom i ostalim optuženima oštetio ova preduzeća za 16 miliona evra. Đurašković je dodatno obrazlagao iskaze koje je izneo kao odbranu, a pitanja mu je postavljao i prvooptuženi Miroslav Mišković.

Mišković: Da li smo Marko ili ja bili u organima upravljanja i rukovođenja putarskih preduzeća?

Đurašković: Niste.

Mišković: Da li sam predložio ja ili Marko nekoga za organe upravljanja?

Đurašković: Niste. Imali ste jednog predstavnika u skupštini akcionara, ali u upravnim odborima i u menadžmentu niste.

Mišković: Da li sam ikada urgirao da PZP Niš dobije kredit kod bilo koje banke?

Đurašković: Niste.

Mišković: Sudija, Vi ste to već danas pitali, ali ja moram da pitam još jednom. Da li sam ja ikada ušao u bilo koje putarsko preduzeće?

Đurašković: Po treći put, niste.

 


Mišković: Zašto nisi reagovao da predočiš da je država direktno oštetila putarska preduzeća za 80 miliona evra? Zašto nisi tužio državu?

 

Nešto što ništa nisam uradio


Marko Mišković, vlasnik Mera Invest-a, firme koja je učestvovala u dokapitalizaciji putarskih preduzeća, svoju odbranu izlagao je svega pola sata, navodeći da „nema od čega da se brani“.

− Potrudiću se da budem što efikasniji i kraći jer su moj otac i Đurašković već dosta toga rekli. Ja se nisam pripremao za iznošenje svoje odbrane, jer nemam za šta da se spremam. Nemam od čega da se branim, nisam počinio nijedno krivično delo. Stavlja mi se na teret da sam 2005. godine sa svojim ocem i Đuraškovićem smislio taj neki plan da izvučemo novac iz putarskih preduzeća. To je besmisleno, ipak sam tad imao nepune 24 godine i uopšte nisam ni živeo u Srbiji. Nijedan evro dividende nisam podigao i nisam ostvario korist. Nikakvu korist ni luksuz nisam izvukao iz tih poslova, niti podigao novac sa računa Mera Investa. Šta bih još mogao da dodam… Da, ja sam svoju sestru zamolio da da ličnu kuću u zalog za kredit Đuraškoviću, jer smo verovali u to.


− Svejedno sam bio u pritvoru. Za to vreme mi je verenica bila u trudnoći, baka koja me je odgajila je umrla. Na sahranu su me vodili kao da sam terorista, u blindiranim automobilima i sa snajperima. Sad više zvuči kao da se ispovedam…  Mogu samo da ponovim da nikada nisam ušao ni u jedno od ovih putarskih preduzeća, nikad nisam nikoga zaposlio… Šta bi još bilo interesantno… Više bih prepustio braniocima i vama da me pitate šta vas zanima. Izvinite što sam kratak, ali..


Sudija Vučinić: Nema potrebe da se izvinjavate. 

 

Sud ne da pasoš


Predsedavajuću sudskog veća Vladimir Vučinić na početku suđenja rekao je da je sud doneo odluku da Marku Miškoviću ne vrati pasoš. On je nedavno tražio da mu mera zabrane napuštanja zemlje bude privremeno ukinuta kako bi otišao u Antaliju na pripreme fudbalskog kluba Napredak iz Kruševca. 

– Mnogo mi je teško da se branim za nešto što ništa nisam uradio, niti me je to zanimalo. Iskreno, mene te stvari ne zanimaju, ja se bavim produkcijom i sportom…


– U vezi sa tom utajom poreza, gospođu koja se bavila vođenjem knjiga upoznao sam ovde, u sudu, na glavnom pretresu. Nikome nisam davao dao nalog i smatram da su ljudi koji su to radili relevantni.

Zbog ponovljenih tehničkih problema sudsko veće prekinulo je glavni pretres i odlučilo da bude nastavljen sutra ispitivanjem Marka Miškovića. 

 

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano