Istraživačke priče
15. jul 2011.

Maloletni ubica pušten na slobodu jer ne postoji ustanova za njegovo lečenje

Šesnaestogodišnji S. LJ. iz Grebenca, koji je zbog ubistva četrnaestogodišnjeg L. G. osuđen na zatvorsko lečenje, pušten je na slobodu jer u Srbiji ne postoji zatvorena ustanova za lečenje maloletnika

S. LJ. je maja prošle godine sa svojim vršnjakom K. G. (16) motkama na smrt pretukao L. G. (14), nakon čega mu je Viši sud u Pančevu, s obzirom na to da je mentalno zaostao, izrekao meru lečenja u bolnici zatvorenog tipa. Pošto takva bolnica ne postoji, sudija je bilo primorao da ga pusti na slobodu.

Ubistvo se dogodilo 16. maja 2009. godine kod Bele Crkve, kada su K. G. i S. LJ., zajedno sa L. G., otišli da beru trešnje. Nakon svađe, K. G. je pesnicom u lice udario L. G., a potom od S. LJ. zatražio motku i njom počeo da udara četrnaestogodišnjaka. Ubrzo je i S. LJ. uzeo motku i počeo da bije L. G.

– Četrnaestogodišnji dečak je pokušavao da se zaštiti rukama, plakao je i molio da prestanu da ga udaraju. Dečak je od udaraca zadobio teške telesne povrede od kojih je ubrzo i preminuo. L. G. je dobio najmanje 50 udaraca po telu i glavi – navedeno je u optužnici.

Pančevački viši sud je doneo rešenje da se maloletni K. G. pošalje na četiri godine u vaspitno-popravni dom u Kruševcu, dok je zbog trajnog duševog oboljenja i mentalne zaostalosti odlučeno da se S. Lj. smesti u posebnu ustanovu za lečenje.

– Međutim, nakon donošenja ovog rešenja, pojavio se problem u koju ustanovu da se S. LJ. pošalje, pa je pančevački sud poslao dopis Upravi za zavodske sankcije, tražeći od njih da zbrinu maloletnika. Ovo je učinjeno zato što Zakonom o izvršenju sankcija nije predviđena ustanova za lečenje i osposobljavanje maloletnih osoba. Specijalna zatvorska bolnica u Beogradu nema odeljenje za smeštaj i lečenje maloletnika – objašnjava izvor Pressa iz pančevačkog suda.

Prema rečima našeg sagovornika, u odgovoru Ministarstva pravde Višem sudu u Pančevu naloženo je da se obrati Ministarstvu za rad i socijalnu politiku i Ministarstvu zdravlja.

– Ministarstvo za rad i socijalnu politiku se odmah proglasilo nenadležnim, dok od Ministarstva zdravlja odgovor nije još stigao. Zbog toga je sudija bio prinuđen da S. Lj. pusti na slobodu jer nije bilo osnova da on dalje boravi u pritvoru – kaže izvor Pressa.

Advokat Stevan Jakovljević, koji je zastupao maloletnog S. LJ., kaže da se u ovom predmetu radi o propustu države.

– Skandal je da u zakonu postoji odredba koja predviđa takvu meru, a da ne postoji ustanova u koju dete sa posebnim potrebama koje je izvršilo neko krivično delo može biti smešteno. Podneli smo ustavnu žalbu, jer smatramo da takvom detetu i ne može biti suđeno. Sudija se u ovom predmetu zaista potrudila da dete smesti u neku ustanovu, ali ništa nije vredelo jer takva ustanova ne postoji – rekao je Jakovljević.


Nije jedini slučaj


Naš sagovornik kaže da ovo nije usamljen slučaj. Kako kaže, širom Srbije ulicama šetaju maloletnici koji su mentalno zaostali i koji su počinili neko krivično delo, ali zbog propusta u zakonu oni nisu na lečenju.

– Na primer, maloletna R. J. (16) ima najmanje 70 procesuiranih krivičnih dela teške krađe. Ona je postala oruđe svojih roditelja. Dok oni zagovaraju prodavačicu, maloletnica krade po prodavnici, a kada bude uhvaćena, zbog nemogućnosti da bude poslata na lečenje, ona se uvek nađe na slobodi – kaže naš sagovornik.

*****

Tekst je produciran u sastavu CINS-ovog programa „Fond za istraživačko novinarstvo“ (Konkurs za finansiranje istraživačkih priča) koji je podržala Holandska ambasada u Srbiji

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano