AktuelnoCOVID-19O istraživačkom novinarstvu

Korona kao izgovor za diskriminaciju medija - slučaj CINS

22. mar 2020.
Foto: CINS
Novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) sinoć nije dopušteno da prisustvuje konferenciji za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Razlog - zbog virusa korona konferencija je bila samo za televizije i novinske agencije.

Naša novinarka se juče u Palati Srbije pojavila desetak minuta pre početka konferencije za štampu predsednika Aleksandra Vučića zakazane za 18 časova.

Na ulazu ju je dočekao portir koji je, nakon što se predstavila i rekla da je iz CINS-a, preko motorole nekome preneo informacije. Međutim, umesto da je pusti da prisustvuje konferenciji, portir je samo odmahnuo rukom i rekao joj da ne može da uđe. Na pitanje zbog čega, portir je rekao: „Nemam šta ja vama da objašnjavam”.

Novinarka CINS-a je više puta tražila da provere njen identitet i da li je akreditovana, ali je obezbeđenje i to odbilo. Kolega sa televizije Happy je bio iza nje i ušao je na koferenciju bez problema.

Objašnjenje smo potom zatražili i od Suzane Vasiljević, savetnice za medije predsednika Vučića.

Vasiljević nam je u pisanom odgovoru navela kako su zbog zaštite medijskih ekipa, pored drugih mera poput deljenja zaštitnih maski i rukavica, „smanjili broj prisutnih na predsednikovim konferencijama za štampu podelivši medije na elektronske (televizije i agencije) i štampane i portale (ostali), kako bi ispoštovali propisanu razdaljinu između ljudi u zatvorenom prostoru”. Prema njenim rečima, mediji se pozivaju porukama i najavama na sajtovima, uz napomenu koja grupa medija je pozvana i uz molbu da novinarske ekipe budu najmanje moguće.

„CINS-u se izvinjavam ukoliko je zaista došlo do neprimerenog ponašanja službenika na ulazu u Palatu, ali se nadam da razumete da u ovakovoj situaciji, u kojoj se zemlja trenutno nalazi, postoji veliki pritisak na službe bezbednosti, kako bi pre svega zaštitili zdravlje svakog građanina”.

I, gde je ovde problem?

Problem je u tome što se trenutna situacija u kojoj se čitava zemlja nalazi koristi za dodatnu diskriminaciju medija.

CINS je juče objavio novi tekst o broju i stanju respiratora u zdravstvenim ustanovama u Srbiji. Prema tom istraživanju, skoro dve trećine bolnica, domova zdravlja, instituta i klinika nije želelo da da informacije o onome što je od velikog javnog interesa i to u trenucima kada, kako bi to i sama savetnica predsednika rekla, „vlada opasan virus koji na dnevnom nivou odnosi brojne živote”.

Mnoge ustanove su nas upućivale na one koji su iznad njih – Ministarstvo zdravlja ili Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo. Nijedna od dve institucije nam nije odgovorila na pitanja.

I nismo jedini. Novinari iz Niša su pre neki dan poslali apel Aleksandru Vučiću i predsednici Vlade Ani Brnabić u kojem su zahtevali da se informacije ne kriju i da se službe nateraju da rade svoj posao i informišu građane. Apel je posledica toga što, kako su prenele kolege iz Južnih vesti, Klinički centar u Nišu ne objavljuje podatke o broju obolelih od virusa korona u ovom gradu, a nadležni na pitanja o tome ne odgovaraju.

Nažalost, došli smo u situaciju da su konferencije za novinare jedina prilika kada možemo da postavimo svoja pitanja i potpitanja – svidela se ona nekome ili ne.

Međutim, očito da ni to neće više biti lako. Samo dan pre nego što našoj novinarki nije dozvoljeno da uđe u Palatu Srbije, na konferenciji za novinare koju je držala premijerka Ana Brnabić (uz ministra zdravlja Zlatibora Lončara), bilo je dozvoljeno da se postavi samo jedno pitanje. I to pitanje je omogućeno Radio-televiziji Srbije.

Predstavnici vlasti moraju da budu svesni da je, posebno u ovoj situaciji kada postoji velika opasnost za zdravlje svih nas, pravovremena i tačna informacija najbitnija. A do nje ne možemo da dođemo ukoliko odgovorni ćute.

Oni su dužni da svim novinarima – bez razlike – pruže mogućnost da pitaju, pa i preispitaju, a ne da im virus služi kao izgovor za diskriminaciju medija.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

25. jan 2024.
Nakon izbora u decembru, REM je objavio izveštaj o tome kako su neki mediji izveštavali tokom kampanje. U njemu se nisu nalazili podaci za televizije sa nacionalnom frekvencijom jer je REM tvrdio da ih nema. Međutim, to nije bilo tačno. CINS otkriva šta ti podaci pokazuju.
14. jul 2023.
Pre nešto više od mesec dana, 29. maja ove godine, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) objavio je tekst pod nazivom „Potraga za radioaktivnim zrnom ili kako je sve krenulo naopako“. U tekstu smo se bavili događajem koji je u javnosti doskora bio nepoznat. Naime, radioaktivni deo je izgubljen u polju kod Iđoša, a njegovo zračenje je moglo da dovede u opasnost stanovnike ovog mesta. Priča je građanima donela detalje onoga što je usledilo posle, odnosno kako su institucije reagovale.
27. jun 2023.
Protiv Uroša Panića, sina čoveka bliskog vlasti Petra Panića Pane, dva puta su se vodili postupci u Prekršajnom sudu u Beogradu zbog vređanja policajaca. Prema njihovim izjavama, govorio im je da će da im „skine“ uniforme, a u jednom slučaju i da je kum predsednika Srbije Aleksandra Vučića. CINS otkriva kako za ovo nikad nije kažnjen.
19. jun 2023.
Za vreme prošlogodišnje kampanje, Srpska napredna stranka (SNS) je koristila dvosatnu emisiju na Pinku za promociju, što po Zakonu o oglašavanju nije dozvoljeno. Istraživanje CINS-a pokazuje da se iza toga krije finansijska korist čija je zakonitost upitna i da to ovoj stranci nije prvi put.