AktuelnoSrbijaSud i tužilaštvo

Konačna presuda za ubistvo Zorana Đinđića

25. sep 2009.
Miloradu Ulemeku Legiji i Zvezdanu Jovanoviću su potvrđene maksimalne kazne i oni će u zatvoru boraviti do 2044.godine

Bivši pukovnik Državne bezbednosti, Milorad Ulemek (41), poznatiji kao Legija, i bivši potpukovnik DB-a Zvezdan Jovanović (44) pravosnažno su osuđeni na po 40 godina zatvora zbog ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića, nakon što je Vrhovni sud odbio žalbe odbrane kao neosnovane. Ova presuda je konačna i oni više nemaju pravo daljih žalbi.

Prema presudi, Legija je organizovao atentat, Jovanović je bio neposredni izvršitelj, a obojica su osuđeni i za pokušaj ubistva Milana Veruovića, šefa obezbeđenja premijera, kao i za udruživanje radi protivustavne delatnosti.

Motiv atentata je bio zaustavljanje borbe protiv organizovanog kriminala i sprečavanje otkrivanja zločina u kojima su pripadnici grupe bili umešani.

Ubistvo premijera Legija je, tada penzionisani komandant Jedinice za Specijalne Operacije (oružane formacije MUP-a Srbije), organizovao u dogovoru sa vođama zemunskog klana, Dušanom Spasojevićem i Miletom Lukovićem. Obojicu vođa ’’zemunaca’’ su pripadnici policije tokom pokušaja hapšenja ubili u selu Meljak kod Beograda, 15 dana nakon atentata.

Prema policijskom saopštenju, Spasojević i Luković su ubijeni jer su “pružali oružani otpor“

 

Premijer Đinđić ubijen je hicem u srce 12.marta 2003.godine u 12:25, u dvorištu zgrade Vlade Srbije, a njegov telohranitelj Milan Veruović ranjen je metkom koji ga je pogodio u donji deo leđa. Na njih je pucao Zvezdan Jovanović, tada potpukovnik JSO-a, iz snajperske puške “Hekler & Koh G3“, sa prozora zgrade u Ulici Admirala Geprata, udaljen oko 130 metara vazdušnom linijom.

Atentatu je prethodio neuspeli pokušaj ubistva premijera 21.februara 2003.godine, na autoputu Beograd – Zagreb, kod beogradske hale ’’Arena’’, što je takođe obuhvaćeno presudom. Dejan Milenković, zvani Bagzi, pripadnik zemunskog klana, tada nije uspeo da kamionom preseče put premijerovom vozilu i tako omogući pripadnicima JSO-a da ’’zoljom’’ raznesu automobil. Bagzi je odmah bio uhapšen i određen mu je pritvor od 8 dana, ali je nakon 4 dana, odlukom veća Četvrtog opštinskog suda, oslobođen iz pritvora. Naredne 3 godine Bagzi će se nalazitu u bekstvu.

Pogledajte dokument: Rešenje Četvrtog opštinskog suda u Beogradu o ukidanju pritvora Milenković Dejanu, 24.02.2003

 

Ubijeni svedoci

Zoran Đinđić

Suđenje grupi koja je ubila premijera počelo je 23.decembra 2003.godine i prvi put u Srbiji su saslušani i svedoci saradnici, kojih je bilo četvorica: Ljubiša Buha, zvani Čume, bivši vođa moćnog surčinskog klana iz koga je zemunski klan nastao, Zoran Vukojević, zvani Vuk, bivši policajac OUP-a Grocka, koji je radio kao šef obezbeđenja vođa zemunskog klana, Miladin Suvajdžić, poznatiji kao Đura Mutavi, pripadnik zemunskog klana, i Dejan Milenković Bagzi.


Sudski postupak su pratile kontraverze, između ostalog odustajanje sudija i tužilaca koji su u njemu učestvovali, ali i zastrašivanja i ubistva svedoka.

Kujo Kriještorac, svedok koji je na dan atentata u Gepratovoj ulici video i prepoznao jednog od optuženih, Vladimira Milisavljevića, ubijen je na parkingu ispred svoje kuće, sa desetak hitaca ispaljenih iz oružja sa prigušivačem, 1.marta 2004 godine, nekoliko dana nakon što je dao iskaz policiji.

Zoran Vukojević ubijen je 3.juna 2006. na veoma brutalan način. Za njegovo ubistvo osumnjičeni su odbegli pripadnici zemunskog klana, koji su ga kidnapovali, mučili nekoliko sati, ubili vatrenim oružjem, polili benzinom i zapalili.

 

Rekorder u broju maksimalnih kazni

 

Glavnoosumnjičeni, Milorad Ulemek Legija, predao se vlastima 2. maja 2004. godine pod nerasvetljenim okolnostima, tvrdeći da se 14 meseci skrivao u podrumu svoje kuće.

Ostali osuđeni za ubistvo premijera:
Aleksandar Simović (zemunski klan) – 35 godina zatvora
Ninoslav Konstantinović (zemunski klan) – 35 godina – u besktvu
Vladimir Milisavljević (zemunski klan) – 35 godina – u besktvu
Miloš Simović (zemunski klan) – 30 godina – u besktvu
Milan Jurišić (zemunski klan) – 30 godina – u besktvu
Branislav Bezarević (bivši radnik BIA) – 30 godina
Sretko Kalinić (zemunski klan) – 30 godina – u besktvu
Dušan Krsmanović (zemunski klan) – 20 godina
Željko Tojaga (JSO) – 15 godina
Saša Pejaković (JSO) – 8 godina

 

Pored organizovanja ubistva premijera, on je pravosnažno osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora za ubistvo Ivana Stambolića, bivšeg predsednika Predsedništva Srbije, i pokušaj ubistva Vuka Draškovića, bivšeg lidera opozicije, oba dela učinjena po nalogu tadašnjeg predsednika Slobodana Miloševića, a nepravnosnažno na po 40 godina zatvora za četvorostruko ubistvo funkcionera Srpskog pokreta obnove na Ibarskoj magistrali i za niz otmica i drugih dela u predmetu „zemunski klan“. (Pogledajte dokument: Prvostepena presuda zemunskom klanu, 18.01.2008)

U Srbiji nema sabirajanja kazni, tako da bi Legija iz zatvora trebao izaći 2.maja 2044.

Protiv Legije je pokrenut i postupak oduzimanja imovine stečene vršenjem kriminalnih aktivnosti koji je rezultirao u oduzimanju dela vile koja se nalazi na Ceraku (više pročitati ovde – Legiji privremeno oduzet deo kuće). Udovicama vođa zemunskog klana je oduzet plac površine 2.128 kvadratnih metara u Šilerovoj ulici (više pročitati ovde).

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano