AktuelnoSrbija

Bracanović o strahu od likvidacije i narko seansi kod Spasojevića

07. apr 2014.
Milorad Bracanović, načelnik Sedme uprave za prisluškivanje Resora državne bezbednosti u vreme protesta Jedinice za specijalne operacije pred Specijalnim sudom opisao susret sa šefom Zemunskog klana Dušanom Spasojevićem, kao i njegove veze sa Čedomirom Jovanovićem

Na pretresu Specijalnog suda održanom u Centralnom zatvoru o pobuni Jedinice za specijalne operacije (JSO) na optuženičkoj klupi bili su Milorad Ulemek Legija, Duško Maričić Gumar, Zvezdan Jovanović, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić Gile, Vladimir Potić i Veselin Lečić. (Optužnicu protiv navedenih članova JSO možete pročitati ovde)
 

Ulemek: Mihajlović ima rupe u pamćenju


Milorad Ulemek Legija je naveo da ima primedbe na svedočenje bivšeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, koji je u svom svedočenju u martu ove godine rekao da je Jedinica za specijalne operacije (JSO) zloupotrebljena za političke ciljeve, kao i da su iza pobune stajali pokojni vođa Zemunskog klana Dušan Spasojević i Ljubiša Buha Čume.

Ulemek kaže: „Mihajlović ima određene rupe u pamćenju i na momente amneziju. Svaki put mu se iskaz u određenim stvarima i određenim situacijama razlikuje“.

Dok je osporavao Mihajlovićevo svedočenje, Ulemek je u jednom momentu počeo da zamuckuje pokušavajući da izgovori reč „kredibilitet“. Predsednik sudskog veća Vučinić mu je pomogao da dovrši reč, na šta je Ulemek odgovorio: „Samica, sudija“.

„Takođe bih stavio primedbu na izbegavanje odgovornosti svedoka (Mihajlovića), gde se on poziva na političke konotacije. Kad god on nešto kaže, on kaže da je političar“, istakao je Ulemek, navodeći da Mihajlović pokušava da se ogradi od odgovornosti za ono što je govorio.

Legija je demantovao da je odobrio obezbeđenje Dušanu Spasojeviću: „To nije tačno, jer sam tada bio penzionisan“.

 

Bracanović: Mislio sam da će me Spasojević likvidirati


Bivši zamenik direktora BIA Milorad Bracanović, a u vreme pobune načelnik Sedme uprave Resora državne bezbednosti (uprave za tehniku, odnosno uprave za prisluškivanje) ispričao kako je čuo za nezadovoljstvo u JSO povodom hapšenja haških optuženika braće Banović. Rekao je da je kada je čuo za protest kontaktirao Ulemeka:

“Telefonom sam nazvao Legiju i pitao ga da li zna o čemu se radi. Ja sam pitao ‘zašto ne odeš i ne smiriš te ljude?”.

Bracanović kaže da se i sam odvezao u Kulu u pokušaju da pregovara sa pripadnicima jedinice, ali da ga oni nisu pustili da razgovara sa vođstvom. Potom je opisao incident, u kome je na njegovom vozilu razbijeno staklo i iz koga mu je ukradena torba, za koji je kasnije rekao da veruje da ima veze sa Dušanom Spasojevićem.

Opisao je i kako je, u svetlu ostavke načelnika DB-a Gorana Petrovića, on bio taj ko je predložio sledećeg načelnika. Bracanović tvrdi da je taj predlog od njega tražio Čedomir Jovanović, koji ga je odveo na sastanak s Mihajlovićem.

 

Bracanović kaže: “Ja sam rekao da bi to mogao biti Andrija Savić”, koji i jeste izabran posle toga.

Bracanović je nastavio svedočenje: “Narednih dana me je pozvao Dušan Spasojević i rekao: ‘Moraš da se vidiš sa jednim čovekom”.

Bracanović je u strepnji da se radi o sačekuši o tome obavestio pomenutog Andriju Savića, šefa Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Radovana Kneževića i Čedomira Jovanovića.

Njihovi odgovori su se razlikovali. Bracanović je rekao: “Pozvao sam Kneževića i on je rekao ‘ne znam da li je pametno da ideš‘. Čeda je rekao ‘idi slobodno, nema nikakvih problema”.

 

Traume Zvezdana Jovanovića

Optuženi Zvezdan Jovanović, nakon što se požalio da će početi da ima traume od skraćivanja vremena izlaganja koje je uveo sudija Vučinić, rekao je da su Mihajlovićevi iskazi u koliziji sa ranijim njegovim svedočenjima i iskazima ostalih svedoka. On je odbacio navode Mihajlovićeva i njegov stav da je u pitanju oružana pobuna JSO.


Odbacio je i tvrdnje da su pobunu organizovali Ulemek i Spasojević i, kao i Ulemek pre njega, rekao i da Mihajlović ima selektivno pamćenje: 

„Seća se kakav je izraz lica Duško Maričić imao, ali se ne seća šta je sam govorio“, rekao je ubica premijera Zorana Đinđića, iznevši i da Mihajlović menja navode kad god se postavi pitanje njegove lične odgovornosti. 

Bracanović je opisao svoj razgovor tokom vožnje sa pokojnim liderom “zemunskog klana” Spasojevićem.

 

Spasojević: Vidim ideš tamo po zgradi Vlade.

 

Bracanović: Ko te je o tome obavestio.

 

Spasojević: Znam, mali mi je rekao.

 

Bracanović: Ko? 

 

Spasojević: Čedomir Jovanović.

Bracanović je više puta naveo da je bio zabrinut za sopstvenu bezbednost:

“Nisam bio potpuno siguran da neće nešto da mi uradi. Meni je palo na pamet da ako bude skrenuo s puta da bi me mogao likvidirati, ja sam bio spreman da njega likvidiram. Situacija u kolima je bila mučna”, ispričao je Bracanović, navodeći da su on i Spasojević proveli veći deo vožnje u tišini, ali i da je on sam bio naoružan.

Spasojević ga je odvezao u Kulu, gde se Bracanović sastao sa Ulemekom, koji mu je objasnio da je stanje haotično i da ne zna da li će moći da ga smiri.

 

Bracanovića je iz Kule u “golfu” odvezao Dejan Milenković Bagzi.

Posle Bracanovićevog izlaganja, zamenik tužioca je rekao da neformalan način na koji se Spasojević obraćao Bracanoviću sugeriše da se njih dvojica poznaju. Bracanović mu je odgovorio: “To je drskost njegova bila, zato sam i pretpostavljao da je hteo nešto da mi uradi”.

Zamenik tužioca ga je takođe pitao kako to da nije zapamtio marku ili boju automobila kojim ga je Spasojević dovezao, ali jeste zapamtio da ga je Dejan Milenković Bagzi odvezao “golfom”. Bracanović je odgovorio:

“Bilo bi jako bezobrazno da ja kažem marku vozila samo zato što vi insistirate”.

 

„Narko seansa“ kod Spasojevića

 

Posle zamenika tužioca, Bracanoviću se obratio Ulemek:

“Gospodine Bracanović, na početku ste rekli da se već tada pričalo o pobuni u službi, možete li to da opišete?”.

Bracanović: Bilo je čak incidentnih situacija, kao momenat kada je vozač (šefa DB-a Gorana Petrovića) dobio poziv iz Kule, i odmah istrčao iz auta.

Ulemek: Vi ste ovde objasnili da ste bili na mestu načelnika Sedme uprave. Kojim ste se tačno delatnostima bavili?”.

Bracanović: Sedma uprava je bila zadužena za prisluškivanje.

Ulemek: Za vreme trajanja protesta, da li ste dobili bilo kakav zvanični zahtev da sa vašom tehničkom službom obratite pažnju na protest?

Bracanović: Ne.

Ulemek: Da li su Mihajlović ili Čedomir Jovanović dali neko svoje mišljenje o protestu?.

Bracanović: Ne.

Ulemek: Da li ste po postavljenju razgovarali sa Zoranom Đinđićem o protestu?

Bracanović: Ne, nikad.

Ulemek: Da li ste tokom protesta ili posle imali informacije da sam ja organizator?

Bracanović: Ne, nisam imao informacije. Ja sam znao da ste voljeni bili, vi ste zakon tamo bili. Moja je ideja bila da vi smirite protest.

Bracanović je u jednom trenutku na pitanje o tome da li je znao da se Čedomir Jovanović i Dušan Spasojević poznaju pomenuo da mu je jednom prilikom jedan od njegovih kolega pokazao fotografiju nečega što je opisao kao “narko seansu”. Na slici je, prema rečima Bracanovića, među nepoznatim licima bio i Čedomir Jovanović.

Predsednik sudskog veća Vladimir Vučinič: U kom kontekstu ste upotrebili ‘narko seansu?


Bracanović: “Bile su na stolu one linije, pruge. To mi je doneo jedan od načelnika. Ja sam tada imao posla preko glave”.

Vučinić: Kada je to bilo?

Bracanović: 2002. godine.

Pretres se nastavlja 8. aprila.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Avetinja
Avetinja
14 apr 2014 21:57

Čitajući sve ovo, kao i optužnicu, nije mi jasno kako je takva nebulozna optužnica uopšte mogla biti podignuta.
Ne vidim kako mogu optuženima, od kojih su neki i sada u policiji, dokazati nameru rušenja ustavnog uređenja i bezbednosti države.
Ono što su uradili jeste bilo pogrešno, ali je to daleko od oružane pobune.

Tagovi

Povezano