AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Kompromitujuće uspomene iz Rija

25. dec 2013.
Da li se na fotografiji Miloša Cajića vidi čuveni spomenik Hristu iznad Rija?
Osim telefonske i elektronske komunikacije, u nastavku suđenja Darku Šariću i ostalim optuženima za šverc kokaina, prikazane su i fotografije za koje Tužilaštvo tvrdi da dokazuju kako su neki okrivljeni boravili u zemljama iz kojih su uvozili drogu

Nakon uvida u telefonske imenike, SMS poruke i liste poziva i mejlova Darka Šarića i Gorana Sokovića, u nastavku suđenja pred Posebnim odeljenjem Višeg suda u Beogradu, prikazane su i informacije iz telefona Željka Vujanovića, a potom i fotografije iz računara Miloša Cajića.

 

Cajićevo ime pojavilo se u optužnici od 27. juna 2011. godine, u kojoj je naveden kao član grupe koja se  2008. bavila švercom kokaina u Brazilu.

 

Nakon razmene argumenata između tužilaca i advokata odbrane o tome da li bi trebalo razmatrati informacije iz mobilnih telefona – čemu je bila posvećena i prethodna rasprava – predsedavajući Sudskog veća odlučuje da počne pregled materijala iz Cajićevog računara.

 

Brazil ili Meksiko?

 

Predsednik veća: Dakle, ove fotografije koje vidimo su nastale veštačenjem računara koji je oduzet od optuženog Miloša Cajića. U pitanju je nekoliko CD-romova koji su izrađeni prilikom veštačenja tog računara. Mi ćemo pogledati sada samo CD-rom koji je tužilac predložio i videti sadržinu diska. Optuženi Cajiću, priđite za pult. Predstavite se za transkript.


Cajić: Optuženi, Miloš Cajić.


Predsednik veća: Miloše, da li sporite da ste vi na slici?


Cajić: Ne, ne sporim.


Predsednik veća: Možete li nam reći šta je ovo iza vas? Da li možete da se setite o kom mestu se radi, gde je ova fotografija nastala?


Cajić: To je nastala fotografija… koliko se ja sećam, u Meksiku, jedan grad Baharitas ili Portakalaš.


Predsednik veća: Dakle… prokomentarišite svaku od ovih fotografija ukoliko želite, naravno. Vaše je pravo da odbijete da to činite. Hoćete konsultacije sa braniocem?


Cajić: Hoću.


Predsednik veća: Dozvoljavam, priđite do svog branioca.

 

(Nekoliko minuta kasnije)


Milan Vujin, branilac Miloša Cajića: Cajić je dao svoju odbranu. Mi možemo da se izjašnjavamo o ovim fotografijama, nije problem. Ali poštujući odredbe Zakona o krivičnom postupku, ja smatram da on, u okviru svoje odbrane, nije pominjao nikakve fotografije, fotografisanje ni na kom meridijanu sveta, pa mislim da bi prikazivanje ovih fotogafija i traženje da on odredi gde su one nastale bilo protivno sadržini njegove odbrane. I on će iskoristiti svoje pravo da se ne izjašnjava.

 

Ni Brazil, ni Meksiko?

 

Nakon Cajićevog odbijanja da se izjasni, sudija je nastavio da pregleda fotografije, objašnjavajući njihov sadržaj. Na oko 30 fotografija je muškarac, sam, „ležerno“ obučen, u gradu koji izgledom podseća na Rio de Žaneiro.

 

Predstavnik Tužilaštva Saša Ivanić rekao je da je fotografije predstavljaju „izuzetno relevantnu dokumentaciju“, koja „potvrđuje navode  svedoka saradnika da je upravo u martu 2008. izvršeno krivično delo povodom koga je podignuta optužnica 27. 06. 2011. godine“.

 

„U ovom „tulbaru“ dole vidite datum nastanka ove fotografije, to je upravo mart 2008. godine. Tako da ovo kazivanje samog okrivljenog da se radi o nekom mestu u Meksiku ne stoji. Vidite i hotel Rojal Rio. Videćete čuveni spomenik Isusu Hristu u Rio de Žaneiru. I obratite pažnju na mart mesec 2008. godine, čime se apsolutno potkrepljuju svi navodi iz kazivanja svedoka saradnika Adamović Radana o njegovom učešću i učešću ostalih saokrivljenih u izvršenju krivičnog dela“.
 

Cajićev branilac Milan Vujin, sa druge strane, navodi da fotografije nisu nastale u vreme o kom tužilac govori, kao i da se njima ne dokazuje ništa od onoga što se njegovom branjeniku stavlja na teret.

 

U diskusiji je učestvovalo još nekoliko advokata odbrane, među kojima i Vladimir Gajić (branilac Marka Račića) koji je sudiji prebacio da komentarisanje fotografija tokom prikazivanja „nije korektno“ i dodao:

 

„Evo, ja ću da vam ukažem na jednu činjenicu koju možete da utvrdite na Internetu: sličan takav spomenik postoji u Lisabonu. Tamo se isto govori portugalski. Vi niste objektivni I korektni jer slobodno komentarišete. Identičan spomenik postoji u Lisabonu I nije bilo potrebno da vi komentarišete umesto tužioca. Vi treba da budete uzdržani“.

 

Nastavak suđenja zakazan je za 11. februar 2014. godine.

 

*****

Sve optužnice protiv „Šarićeve grupe“ možete pogledati na profilu Darka Šarića, na sajtu OCCRP.


Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano