AktuelnoBorba protiv korupcije

Ko je predlagao kandidate za državna odlikovanja – službena tajna

17. mar 2021.
Odlikovanja pred dodelu na Dan državnosti; foto: Predsedništvo Srbije/Dimitrije Goll
Generalni sekretarijat Predsednika Republike odbio je da CINS-u dostavi podatke o tome ko su bili predlagači kao i koga su predložili za dodelu odlikovanja povodom Dana državnosti Srbije. U odgovoru CINS-u stoji da se radi o poverljivim podacima koji predstavljaju službenu tajnu. Advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić smatra da je ovaj zahtev neosnovano odbijen.

Na ovogodišnjoj svečanosti povodom Dana državnosti, na Sretenje, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je 170 odlikovanja. Među odlikovanima našli su se muzičar Momčilo Bajagić Bajaga, reditelj Emir Kusturica, novinarke Jelena Zorić i Gordana Uzelac, ali i Pekinški institut za genetska istraživanja, Air Serbia i Šumarski fakultet u Beogradu.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokušao je da sazna ko je sve predložio i koga za dodelu ovih državnih priznanja. Takođe, interesovalo nas je i ko čini Komisiju za odlikovanja koja razmatra predloge.

Međutim, iz Generalnog sekretarijata Predsednika Republike stigao je polovičan odgovor.

Informaciju o tome ko su predlagači i koga su kandidovali nismo dobili uz obrazloženje da se o tome diskutuje na sednicama Komisije zatvorenim za javnost.

„Poslovnik Komisije za odlikovanja propisuje (…) da su sve informacije u vezi sa sednicom Komisije poverljive i da predstavljaju službenu tajnu“, navodi se u rešenju.

Ovakav razlog za odbijanje u suprotnosti je sa Zakonom o tajnosti podataka i Zakonom o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kaže za CINS advokat i bivši poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić.

„To da organ mimo kriterijuma iz zakona, poslovnikom ili bilo kojim drugim aktom, proglašava za tajnu gotovo sve što radi, u očiglednom je neskladu sa odredbama Zakona o tajnosti podataka“.

Iako se u rešenju Generalnog sekretarijata ističe da bi odavanjem službene tajne mogle nastupiti „teške pravne posledice po interese zaštićene zakonom koji pretežu nad interesom za pristup informaciji“, Šabić kaže da je to citirano samo kao fraza, a da organ vlasti očito nije „vagao“ interese.

„Da jeste, naveo bi, dužan je to, koji to ’zakonom zaštićen interes’ bi bio ugrožen i koje bi to ’teške posledice’ mogle nastupiti ako bi se informacije koje ste tražili učinile dostupnim“, kaže Šabić za CINS.

Odlikovanja dodeljuje predsednik svojim ukazom dok Komisija, sastavljena od uglednih ličnosti koje izabere predsednik, razmatra predloge i dostavlja ih, zajedno sa svojim stavom, njemu na konačno odlučivanje.

Za razliku od informacija koje se tiču predlagača i predloga, podatke o sastavu Komisije Generalni sekretarijat Predsednika je dostavio CINS-u.

Tako se iz kopije Odluke o postavljenju predsednika i članova Komisije za odlikovanja iz jula 2017. godine vidi da je Vučić za predsednika Komisije imenovao tadašnjeg dekana Pravnog fakulteta u Beogradu Simu Avramovića koji je trenutno ambasador Srbije u Vatikanu.

Za njegovog zamenika postavljen je tadašnji pukovnik Miroslav Talijan, a za članove tadašnji državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova Nemanja Stevanović, generalni sekretar Kulturno-prosvetne zajednice Srbije Živorad Ajdačić i tadašnji zamenik šefa Kabineta Ministarstva unutrašnjih poslova Svetozar Radić.

Kako se navodi u odgovoru dostavljenom CINS-u, Komisija u ovom sastavu razmatrala je i predloge za ovogodišnju dodelu odlikovanja povodom Dana državnosti.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Miodrag
Miodrag
18 mar 2021 18:52

Postoji jedno horsko-muzičko remek delo opšte prihvaćeno u Srpskom narodu,u vidu pričasne pesme za nedeljnu crkvenu molitvu,koju su prihvatile sve Konfesije i koje predstavlja opšte prihvaćeni fenomen,koji se sasvim namerno ignoriše zbog svog izvanrednog i senzacionalnog značaja u oblasti Duhovne muzike.Zove se TJELO HRISTOVO.Izuzetno je poznato i popularno svuda u Svetu.
Kompozitor je naš savremenik,kompozitor Miodrag Govedarica.Interesantno je da se to dobro poznato i svuda u Svetu nadaleko poznato delo ne populariše i
ne nagradjuje.Kako bismo rekli-naša posla.O kompletnom opusu pomenutog domaćeg kompozitora da i ne govorimo.Tu smo tek pokazali svoj obraz.

Dragan
Dragan
18 mar 2021 18:57

Obim odgovorom su samo potvrdili da je verovatno AV sam predložio i odlikovao najveći broj dobitnika odlikovanja

Tagovi

Povezano