AktuelnoCOVID-19

RFZO i dalje krije podatke o respiratorima, Poverenik preti kaznom

28. sep 2020.
foto: N1
Poverenik za informacije od javnog značaja doneo je rešenje u kome nalaže Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO) da novinarima CINS-a dostavi podatke o medicinskoj opremi koju je ova institucija nabavila od 12. marta do sredine aprila 2020. Ukoliko RFZO ne postupi po rešenju, Poverenik će izvršenje sprovesti prinudnom merom, odnosno ovoj instituciji biće izrečena novčana kazna.

Više od pet meseci novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) pokušavaju od Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) da saznaju od koga je, kada i za koliko novca ta institucija nabavila respiratore, zaštitne maske, rukavice i drugu medicinsku opremu na početku pandemije korone u Srbiji.

Međutim te informacije, za koje postoji opravdan interes javnosti, RFZO vidi kao „strogo poverljive“ i odbija njihovo dostavljanje. CINS se zbog toga žalio Povereniku za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, a žalba je rešena u našu korist u julu kada je RFZO-u i naloženo da nam podatke dostavi.

Nakon što su se oglušili na ovakvu odluku Poverenika, on je 21. septembra doneo novo rešenje, sada tražeći od RFZO-a da podatke dostavi u roku od dva dana ili će biti novčano kažnjen.

Visina kazne, koja se može izreći RFZO-u, kreće se od polovine mesečnih prihoda te institucije pa do 10 procenata njenih godišnjih prihoda koje je ostvarila u prošloj godini. Takođe, RFZO može biti novčano kažnjen više puta – sve dok ne dostavi tražene podatke.

Ipak, kako je ranije u javnosti napomenuto iz kancelarije Poverenika, mnoge institucije prođu nekažnjeno jer ne može da se odredi osnovica za izricanje kazne, a oni koji su zaduženi za njihovo izvršavanje, poput Narodne banke, sudova i izvršitelja, su se oglasili nenadležnim.

Podsetimo, CINS je sredinom aprila objavio da su dve javne nabavke za kupovinu velikih količina zaštitnih maski, naočara, sredstava za dezinfekciju i slično, potrebnih u borbi protiv virusa korone, obustavljene nakon donošenja strogo poverljivog zaključka Vlade. Nakon toga smo RFZO-u uputili zahtev za informacije od javnog značaja tražeći spisak ili kopije drugih dokumenata iz kojih se može videti koju vrstu medicinske opreme poput respiratora, zaštitnih maski i rukavica je ta institucija nabavila, od koga, kada i za koliko novca u periodu od 12. marta do 15. aprila.

Skoro tri meseca bilo je potrebno RFZO da nam umesto traženih informacija dostavi rešenje o odbijanju u kojem navodi da naš zahtev smatra nedopuštenim.

„Podaci o medicinskim sredstvima koja su u Srbiji nabavljena za vreme vanrednog stanja (…) kao i dokumentacija o tome su označeni oznakom stepena tajnosti ‘strogo poverljivo’“, ističe se u rešenju RFZO od 30. juna.

Odluka da je reč o „strogo poverljivim“ podacima doneta je, navodi se u ovom rešenju, upravo na osnovu strogo poverljivog zaključka Vlade od 15. marta. Kako što smo već pisali, Vlada Srbije je odbila da kopiju ovog zaključka ili informacije iz tog dokumenta koje se odnose na nabavku medicinske opreme dostavi CINS-u.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

30. nov 2023.
Nakon objavljivanja teksta o radu SNS kol centra i mogućoj zloupotrebi ličnih podataka svih građana, iz kancelarije Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti navode da oni ne mogu da reaguju. Ipak, nekadašnji Poverenik Rodoljub Šabić smatra suprotno.
20. feb 2023.
Šta je tokom korone država kupovala, od koga i za koliko novca, građani do danas nisu saznali, iako su predstavnici vlasti najavljivali da će im položiti račune. CINS je došao do jednog od ugovora vrednog 64 miliona evra koji pokazuje kako su poslovi sklapani i kako je Vlada skrajnula Zakon o javnim nabavkama.
29. sep 2022.
Nakon što je CINS pisao da je Povereniku za informacije od javnog značaja za mesec dana stiglo preko 5.000 žalbi, skoro koliko cele prošle godine, i da je reč o mogućem novom načinu za izvlačenje novca iz budžeta, jedna od osoba koja je žalbe slala ih je povukla.
15. sep 2022.
Udruženje Ivana Stankovića, bivšeg većnika u Vranju, nalazi se među onima koji su od avgusta Povereniku za informacije od javnog značaja poslali preko pet hiljada žalbi, saznaje CINS. Poverenik Milan Marinović kaže da je ovo novi način na koji se može zloupotrebama doći do novca iz budžeta.