AktuelnoZaštita privatnosti

Kako zaštititi podatke onih koji objavljuju podatke?

19. nov 2014.
Debata povodom zahteva APR-a da svi koji koriste njihovu arhivu firmi moraju da ostave podatke o sebi i upišu koga istražuju

Debata pod nazivom „Granice institucionalnih sloboda: kako zaštititi podatke onih koji objavljuju podatke?“ u organizaciji Balkanske istraživačke mreže (BIRN Srbija) održaće se u ponedeljak 24. novembra u 12 sati u Velikoj sali Medija centra u Beogradu (Terazije 3).


Povod za debatu je nova procedura Agencije za privredne registre, koja podrazumeva da se beleži ko je sve posećivao arhivu APR-a i koje firme su bile predmet interesovanja. Na taj način se od posetilaca zahteva da pre uvida u dokumentaciju popune poseban zahtev čime se formira baza podataka na osnovu koje je naknadno moguće sagledati interesovanje novinara ili građana za konkretne firme.

Tokom debate će učesnici pokušati da ponude odgovor na pitanja na koji način omogućiti novinarima pristup podacima, a da njihova istraživanja ne budu dovedena u pitanje, kako APR reguliše evidentiranje potražilaca informacija, zašto je nova procedura sporna sa aspekta zaštite podataka o ličnosti i koliki je stepen zaštite novinara i građana koji žele da dobiju uvid u podatke koji su od značaja za njih?

     Na tribini će govoriti:

     * Zvonko Obradović, direktor Agencije za privredne registre,

     * Rodoljub Šabić, Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

     * Stevan Dojčinović, Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS)

     * Slobodan Georgijev, Balkanska istraživačka mreža (BIRN Srbija)

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano