AktuelnoPritisci na novinare

N1: APR novim pravilom ograničava rad novinara

06. nov 2014.
Novinari i direktor CINS-a. Fotografija preuzeta iz priloga N1
Povodom odluke Agencije za privredne registre da registruje svakog ko traži podatke o firmama, Televizija N1 je napravila prilog u kome direktor CINS-a Branko Čečen ističe da je ta praksa veoma opasna

Televizija N1 u svom prilogu podseća da su mnoge priče o korupciji i zloupotrebama u Srbiji novinari otkrili na osnovu podataka iz Agencije za privredne registre, u kojoj se čuvaju podaci o svim firmama u Srbiji. Pristup tim podacima je slobodan za sve građane, ali je APR nedavno uveo pravilo kojim se registruje ko traži podatke.

 

To, kako upozoravaju novinari, ograničava njihov rad i može ugroziti njihovu bezbednost.

 

Raspravu u javnosti o ovoj temi, pošto je tabloid Informer objavio koje su novinske redakcije tražile u APR-u dokumenta o firmi Asomakum, onoj koja je osnovana sa navodno falsifikovanom ličnom kartom Andreja Vučića, brata premijera srpske vlade Aleksandra Vučića  – pokrenuo je tekst glavnog urednika CINS-a Stevana Dojčinovića, objavljen na našem sajtu i u Politici

 

Televizija N1 je u svom prilogu podsetila da novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije ističu kako nova praksa APR-a može ugroziti njihov rad i da je registracija pristupa bazama APR-a veoma opasna.

 

– Novinari istražuju i ljude iz organizovanog kriminala i vrlo je lako da informacija o tome da se novinar raspituje za njihove firme i načine na koje sakrivaju svoj prljavi novac, dođe do kriminalaca i da novinari imaju veoma ozbiljnih problema, uključujući i fizičko nasilje, rekao je za N1 direktor CINS-a Branko Čečen.

 

 

Više o ovoj temi pogledajte na sajtu Televizije N1 u prilogu Đorđa Naskovića.

 

 

 

 

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

24. maj 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.
17. maj 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbiji u proteklih sedam dana.
17. maj 2024.
Na ovogodišnjoj dodeli nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ novinari CINS-a nagrađeni su čak tri puta.
15. maj 2024.
Troje novinara CINS-a, Ivana Milosavljević, Teodora Ćurčić i Vladimir Kostić dobitnici su ovogodišnje nagrade za etičko novinarstvo (Ethical Journalism Awards).