AktuelnoPriručnik za istraživačko novinarstvo

Pretraživači u Srbiji

14. mar 2008.
Pretraga preduzetnika, kompanija, blokiranim preduzećima, banaka, osiguravajućih društava, davalaca lizinga...

Agencije za privredne registre Republike Srbije – www.apr.gov.rs

 

Zvanični pretraživač srpskih kompanija nalazi se na websajtu Agencije za privredne registre Republike Srbije, koja je počela sa radom 2005. godine radi postizanja dostupnosti podataka i formiranja centralizovane baze podataka o privrednim subjektima.

 

Agencija vodi sledeće registra: privredni subjekti, preduzetnici, finansijski izveštaji i boniteti, finansijski lizing, založno pravo, javna glasila, udruženja, strana udruženja, turizam, stečajne mase, mere i podsticaji regionalnog razvoja, komore, zadužbine, fondacije, predstavništva stranih zadzžbina i fondacija.

 

Prema evidenciji APR, aktivno je oko 86.000 privrednih subjekata, dok je prema zvaničnoj statistici registrovano oko 240.000 preduzetnika, čiji se registar još uvek nalazi u formiraranju.

 

Na pretraživač se odlazi se polazne strane sajta gde se nalaze sve ove kategorije. Pretraga je moguća samo na dva načina: po nazivu i matičnom broju, ali se najbolji rezultati postižu pretragom imena sa parametrom da samo “sadrži” ključnu reč. Ako ste pak sigurni za naziv kompanije, ili imate i njen matični broj, vrlo brzo ćete doći do podataka kao što su osnivački ulog, vlasnička struktura, pretežna delatnost, članovi upravnog odbora, kontakt informacije, podaci o zastupniku, broj računa itd. Ako je preduzeće u postupku registracije, nećete ništa dobiti.

 

Pretraga preduzetnika je veoma slična, ali je moguća i pretraga po imenu vlasnika radnje i opštini, a pristupa joj se iz istog boksa na polaznoj strani.

 

Morate unositi karaktere č,ć,š,ž,đ kako biste dobili prave rezultate, i na žalost baze postoje samo na srpskom jeziku. Ako vam je neophodna pomoć, možete se obratiti autoru ovog zapisa.

 

Narodna banka Srbije – www.nbs.rs

 

Na sajtu srpske državne banke objavljuju se podaci o dužnicima u prinudnoj naplati, odnosno svim preduzećima koja su bila nelikvidna (blokirana) neprekidno duže od 30 dana. Narodna banka Srbije na mreži vodi i jedinstveni registar poslovnih računa sa prilično vrednim informacijama. Sajt NBS ne nudi listu nelikvidnih privrednih subjekata, već pretraživač, pa je potrebno o predmetu pretrage znati jedan od tri podatka: PIB, matični broj ili račun. Do ovih podataka može se lako doći pretragom baze jedinstvenih računa.

 

Baze, pretraživači, šifrarnici

 

– Pretraživanje jednistvenog registra računa – http://www.nbs.rs/export/internet/latinica/67/rir.html

– Pretraživanje dužnika u prinudnoj naplati – http://www.nbs.rs/export/internet/cirilica/67/pn.html

 

Liste davalaca finansijskih usluga

 

– Spisak banaka

– Spisak društava za osiguranje

– Spisak davalaca finansijskog lizinga

– Vlasnička struktura i bilans stanja/uspeh banaka

 

Centralni registar depo i kliring hartija od vrednosti – http://www.crhov.rs/

Podaci o preduzećima koji su registrovani na srpskoj berzi deonica se mogu dobiti od Centralnog registra depo i kliring hartija od vrednosti.


Beogradska berza – http://www.belex.co.rs.


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti – www.poverenik.org.rs

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marina maksimovic
Marina maksimovic
13 nov 2017 16:35

Preduzetnik

Tagovi

Povezano