AktuelnoSrbija

Joci Amsterdamu produžen pritvor i pokrenuta istraga porekla imovine

28. maj 2009.
Krivično vanpretresno veće Specijalnog suda u Beogradu je Sretenu Jociću, poznatijem kao Joca Amsterdam, juče produžilo pritvor na naredena dva meseca. Jocić se u pritvoru nalazi od 27. aprila, a osumnjičen je za dela zločinačkog udruživanja i teškog ubistva, jer je, kao što je navedeno u zahtevu za sprovođenje istrage, organizovao grupu koja je po njegovom nalogu 23. oktobra ubila hrvatskog novinara i vlasnika magazina Nacional, Ivu Pukanića

Uporedno sa ovom istragom, uprava kriminalističke policije MUP Srbije je, po nalogu specijalnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala Miljka Radisavljevića, otpočela istragu protiv Jocića po Zakonu o proistekle iz krivičnog dela.

Sreten Jocić, koga odlikuje raskošan život, je pred Okružnim sudom prošlog meseca izjavio da su njegovi mesečni prihodi 600 evra i da nema imovinu registrovanu na svoje ime. Poslednjih par godina u Beogradu je stanovao u luksuznoj vili koju je iznajmljivao od porodice pokojnog Slobodana Miloševića, koja se nalazi u Tolstojevoj ulici na Dedinju. Tri skupocena automobila koje je vozio (Audi A8, džipovi Grand Cherokee i Toyota Land Cruser), a koje je policija zaplenila prilikom njegovog hapšenja, se ne nalaze formalno u njegovom vlasništvu.


Poslovne aktivnosti


Podaci Agencije za privredne registre pokazuju da je jedina kompanija u Srbiji koja se nalazi u vlasništvu Sretena Jocića ’’Hemisfera’’ doo. Ova kompanija je registrovana 2006.godine u Beogradu, upisana delatnost je konsalting i mandžment i već tri godine posluje sa gubicima.

Prema istraživanju NUNS Centra za istraživačko novinarstvo, Sreten Jocić je, nakon što su ga vlasti Holandije isporučile Srbiji 2006 godine, bio veoma zainteresovan da plasira novac u kupovinu preduzeća koja su bila u procesu privatizacije. Međutim, nakon što je lično kupio preduzeće „Eko hrana“ iz Boljevca, a Agencija za privatizaciju odmah poništila ovu aukcijsku prodaju, Sreten Jocić je dalje nastavio da učestvuje u kupovinama krijući se iza posrednika.

 

Sreten Jocić pred sudom u Sofiji 2002. godine (foto: reportingproject.net)

Krimi biografija


Život Sretena Jocića je veoma buran i uključuje hapšenja u više zemalja, kao i odležanu zatvorsku kaznu u Holandiji zbog pucanja na policajca. Pored istrage da je umešan u ubistvo Ive Pukanića, protiv njega se poslednjih nekoliko godina vodi postupak pred Okružnim sudom u Beogradu zbog naručivanja ubistva 1995 godine.

 

Takođe, pred beogradskim opštinskim sudovima se Jociću sudi zbog ometanja službenog lica i neovlašćenog posedovanja oružja. Za Jocu Amsterdama se u javnosti već godinama sumnja da je jedan od vodećih ’’narko-bosova’’ na Balkanu, ali ove sumnje nikada nisu sudskim putem potvrđene.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano