AktuelnoFunkcioneri

Informisanje prema nalozima opštine

20. sep 2016.
Foto: CINS
  Dugogodišnji predsednik opštine Batočina nije smenjen po preporuci Agencije za borbu protiv korupcije nego je funkciju napustio tek kada je izgubio izbore. Firma za koju nije prijavio potencijalni sukob interesa nastavila je da prima novac iz budžeta

Radiša Milošević je 12 godina bio predsednik šumadijske opštine Batočina. Bez funkcije je ostao sredinom jula 2016. godine, nakon što je njegova Demokratska stranka (DS) na izborima postigla lošiji rezultat od Srpske napredne stranke (SNS).

 

Deset meseci ranije, dok je DS još imala vlast, odbornici su većinom glasova odbacili preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za njegovu smenu. Miloševićev ostanak na poziciji podržalo je 25 odbornika, dok ih je pet bilo protiv, a jedan uzdržan.

 

Agencija je početkom 2015. donela preporuku za razrešenje Miloševića, zbog sumnje u nesavesno vršenje funkcije i neprijavljivanja potencijalnog sukoba interesa, na osnovu prijave članova odborničke grupe SNS-a.

 

Septembra 2011. i 2012. godine Opština Batočina je zaključila ugovore o poslovnoj saradnji sa firmom MM Promenada 2010 koja je u vlasništvu Radišinog sinovca Milana Miloševića.

 

Radiša Milošević,

 (foto: www.ds.org.rs)

Promenada poseduje Radio Batočinu, preko koga su ugovarana gostovanja, promovisanje rada i informisanje građana „u skladu sa nalozima opštine“, kako se navodi u potpisanim ugovorima.

 

Ukupna vrednost dva ugovora bila je 1,2 miliona dinara. Promenadi je na kraju isplaćeno 900 hiljada dinara, pošto je drugi ugovor raskinut pre isteka, zbog postupka Agencije.

 

Iako je preporuka doneta početkom 2015. godine, opština Batočina mesecima nije ni razmatrala činjenicu da predsednik opštine treba da bude smenjen. Tek nakon inicijative Agencije, ovo pitanje je stavljeno na dnevni red sednice u septembru 2015.

 

Pozivajući odbornike da odbiju inicijativu za razrešenje, Milošević je rekao da on ugovore nije potpisao, kao i da je ugovor između opštine i Promenade u međuvremenu raskinut. Ni on ni Milan Milošević nisu pristali da razgovaraju sa novinarima Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).

 

Dokumentacija do koje je došao CINS pokazuje da je opština je nastavila da daje novac građana Batočine ovoj firmi i nakon spornih ugovora – tako je 2014. godine Promenadi dato skoro 117 hiljada dinara.

 

U martu 2015. godine, Milošević je obavestio Agenciju o novom ugovoru opštine sa Promenadom. Agencija je dala mišljenje da je reč o sukobu interesa, zbog čega je ugovor i raskinut, pa Agencija nije vodila novi postupak protiv njega.

 

Podaci Uprave za trezor i opštine do kojih je CINS došao pokazuju da je novac ponovo dat Promenadi i tokom septembra i oktobra 2015. godine, skoro 40 hiljada dinara, kao i još 74 hiljade dinara tokom maja i juna 2016. godine.

 

Načelnik opštinske uprave Batočine, Dragiša Đuričković, koji je potpisao dva sporna ugovora, naveo je u dopisu CINS-u da nakon njih nije bilo novih ugovora i da su „naknadne isplate vršene po ispostavljenim računima za usluge“.

 

Paralelno sa isplatama opštine, Promenada je od 2011. do danas dobila više od 1,5 miliona dinara od Fonda za uređenje građevinskog zemljišta, poljoprivrednog zemljišta, vodoprivredu, šumarstvo, zaštitu životne sredine i komunalnu delatnost Batočine. U 2015. godini, 11,5 hiljada dinara im je uplatilo i Javno preduzeće Lepenica.

 

CINS je u više navrata pisao o nepoštovanju odluka Agencije za borbu protiv korupcije, kao i o uticaju politike na finansiranje medija. U julu je CINS objavio i bazu podataka sa svim postupcima koje je Agencija pokretala protiv funkcionera. Bazu možete pogledati OVDE.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marija Nicic
Marija Nicic
20 sep 2016 16:41

Ovaj Načelnik koji je potpisivao ugovore i posle promene predsednika opstine i dalje načelnik do dan danas takođe SNS je posle izbora imao 17 odbornika ostali su presli iz DS da bi zadržali funkcije u opštini tako da je sve isto i niko nije odgovarao

Danko B. Marin
Danko B. Marin
20 sep 2016 12:24

PATOKRATIJA kao zakon priznaje samo volju svojih psihopata & tako od Nemanjine 11 do Batočine – sve po svom zakonu psihopate : nekažnjeno čine!

Tagovi

Povezano