AktuelnoFunkcioneri

Informacije o gotovo dve hiljade postupaka protiv funkcionera

07. jul 2016.
Ilustracija: Đorđe Matić
CINS je napravio bazu podataka o postupcima protiv funkcionera koje je u proteklih šest godina pokretala Agencija za borbu protiv korupcije. Baza sadrži podatke o postupcima pred Agencijom i pred sudovima

Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je od 2010. do početka 2016. godine skoro dve hiljade postupaka protiv funkcionera i svi su sadržani u bazi podataka koju je danas objavio Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS). Agencija je vodila postupke zbog sumnje da su funkcioneri prekršili zakone tokom obavljanja funkcija.

Korisnici bazu mogu pretraživati po imenu i prezimenu funkcionera, institucijama i pozicijama koje su obavljali, vrsti i ishodima postupaka i osnovama za njihovo pokretanje. Među funkcionerima su: poslanici, ministri, državni sekretari, ambasadori, gradonačelnici, lokalni odbornici, direktori javnih preduzeća, dekani fakulteta i drugi.

U bazi postoje dve vrste postupaka – oni koje je vodila Agencija i sudski postupci. Agencija postupak protiv funkcionera pokreće po različitim osnovama: zbog neprijavljivanja imovine ili prihoda, neobaveštavanja o prestanku stare ili preuzimanju nove funkcije, kada postoji potencijalni sukob interesa itd.

 

Kada Agencija prekršaj dokaže, funkcionerima može izreći meru upozorenja, meru javnog objavljivanja da zakon nije ispoštovan ili doneti javnu preporuku za njihovu smenu. Prema podacima iz baze, Agencija je izrekla 1.331 meru upozorenja, 97 preporuka za razrešenje i 138 mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona. Pokrenuti postupci obustavljeni su u 142 slučaja.

U slučajevima u kojima je postojala sumnja da je došlo i do ozbiljnijeg prekršaja ili krivičnog dela, Agencija je sudovima i tužilaštvima podnosila zahtev za pokretanje prekršajnog postupka (609 slučajeva), odnosno, krivičnu prijavu (45 slučajeva).

CINS je nedavno objavio istraživanje koje je pokazalo da je protiv 51 od 250 poslanika iz novog saziva Narodne skupštine Srbije vođen postupak. Protiv njih pet Agencija je podizala i krivične prijave.

Prikupljanje i obrada informacija trajala je šest meseci a izvori su: Agencija za borbu protiv korupcije, tužilaštva, sudovi i druge institucije.

Do objavljivanja baze CINS još nije dobio sve podatke o ishodima pokrenutih postupaka, pa će te informacije, uključujući i kopije dokumenata, biti naknadno unesene.

Bazu je trenutno moguće pristupiti samo preko računara, mobilna verzija je u pripremi.

Postupke protiv funkcionera možete pretraživati na ovom linku.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
6 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
petar
petar
23 jan 2017 13:06
Lilit
Lilit
15 avg 2016 17:00

Perčević, Bogićević….

Toma Marinkovic
Toma Marinkovic
13 jul 2016 11:28

Moze im se,ne moze im niko nista,jer sve to rade pod zastitom vlasti, institucije sistema ne funkcionisu.ajveca greska je napravljena 2000.godine kada kriminalci SPS nisu odgovarali,stvorena je navika brzog bogacenja bez rada,svakoko dodje na vlast gleda samo svoje interese.Stranke i njeni funkcionberi su organizatori kriminala.

Gordana Cvejic
Gordana Cvejic
08 jul 2016 06:25

Mene zanima Dragan Djuric u vezi Optike Beograd,radnici nikakva obavestenja nemaju,Sta je odlucio Apelacioni sud posle dve god stecaja?

Danko B. Marin
Danko B. Marin
08 jul 2016 04:26

Ne postoji pravni sistem, ne postoji jednakost građana pred zakonom – politikantska podobnost zakone pobeđuje na svim nivoima! Pogledajte tekst Sremskomitrovačkog portala (Milan Milivojević) o savezu SNS+SRS+SPS+LDP i Čankove LJIGE… Vladajuća oligarhija se dogovori ko će nekažnjeno vladati i ko će biti strogo kontrolisana opozicija & idiotizam se nastavlja, profitira Putin, jer EU mrzimo zbog podrške polit-krimosima…

Acic Mladen
Acic Mladen
07 jul 2016 08:50

Veliki je put od podnosenja projave do okoncanja postupka . A posebno u srbiji, gde dokazi nestaju preko noci

Tagovi

Povezano