FotoCOVID-19

Fotografije najprometnijih mesta u Beogradu pre pandemije korone i danas

04. apr 2020.
Prazan Trg Republike u centru Beograda; foto:CINS
Beograd danas nije isti. Izgled nekih od najprometnijih mesta u centru grada pre pandemije i sada bez gužve znatno je drugačiji, jer je građanima, osim zabrane kretanja od 17 časova, savetovano i da ne izlaze tokom dana. Mesta gde su ranije bili brojni pešaci i automobili obišli smo i fotografisali 2. aprila, po sunčanom vremenu, između 11 i 13 časova. Koristeći servis Google Maps, pronašli smo kako su ta ista mesta izgledala ranije.

Zeleni venac smo izabrali zbog uobičajene gužve koja je ovde svakodnevno mogla da se vidi. Pored pijace, u ovom delu grada saobraća veliki broj linija gradskog prevoza. Njima se povezuju Novi Beograd, Zemun i prigradska naselja sa centrom grada. Fotografije su zabeležena na mestu udaljenom sveka nekoliko minuta od Knez Mihailove ulice sa jedne strane i Brankovog mosta sa druge.

(Povlačenjem graničnika vidi se razlika u fotografijama.)

Deo Kameničke ulice koja od Zelenog venca vodi ka glavnoj autobuskoj stanici i Ekonomskom fakultetu obično je veoma prometan. Uobičajeno je da duž nje staru robu prodaju ulični prodavci. Ni njih ni prolaznika sada nema.
 
 
Raskrsnica „kod Londona“ spaja inače izuzetno prometne ulice Kralja Milana i Kneza Miloša. Retki su momenti kada ovde nema saobraćajnog špica – i kada je tiho kao danas.
 
 
Semafor u ulici Kralja Milana iza Skupštine grada Beograda, u nastavku raskrsnice „kod Londona“. Kolona vozila ranije je dolazila sa Trga Slavija.
 
 
Na pešačkom prelazu između Knez Mihailove ulice i parka Kalemegdan gužve su često i veće od ove zabeležene na mapi Gugla (Google Maps). Sada gotovo da nema prolaznika u ovom delu grada.
 
 
Ulazak na Kalemegdan je zabranjen. „Po odluci Vlade Republike Srbije, a koja se tiče pandemije korona virusa, park Kalemegdan će biti zatvoren do daljnjeg“, stoji obaveštenje na ulazu u park iz Knez Mihailove ulice.
 
 
Nadomak Trga Republike, na raskrsnici Bulevara despota Stefana i ulice Braće Jugovića, inače je velika gužva. Stanovnicima velikih beogradskih naselja ovo je jedna od ruta kad dolaze do centra grada, kao i onima koji prolaze kroz Terazijski tunel.
 
 
Prolaz od Brankovog mosta, preko Zelenog venca do Terazija.
 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vlada
Vlada
04 apr 2020 14:42

Dzaba te mere kad se zaraza siri u fabrikama koje sada nemaju ama nikakvu prodaju,se sto se spremaju za nekakav ekonomski bum?!
https://jugmedia.rs/leskovacka-jura-od-ponedeljka-radi-punim-kapacitetom-svi-radnici-u-obavezi-da-se-vrate-na-posao/

Tagovi

Povezano