MultimedijaŠume

Ekološka cena seče šuma 10 puta viša od novčane

30. dec 2019.
Šteta koja proizilazi iz ilegalne seče šuma deset puta je veća od novčane vrednosti posečenog drveta, navode u državnom preduzeću Srbijašume. Tako dve decenije bespravnog uništavanja šuma uz administrativnu liniju Srbije i Kosova koštaju 2,5 milijarde dinara, ali se ekološka šteta procenjuje na čak 25 milijardi dinara.

 

U ekološku štetu od 25 milijardi dinara je uračunato koliko hektar šume proizvodi kiseonika, vezuje ugljenika, kako utiče na zemljište i sprečava eroziju, kao i kako štiti od buke i vetra.

„Jedan metar kubni drveta usvaja, vezuje jednu tonu ugljen-dioksida“, kaže Saša Stamatović, v.d direktora Uprave za šume ističući da su šume, uz morske ekosisteme, jedini sistem koji se bavi smanjenjem ove štetne materije u vazduhu.

Srbija je tako, prema podacima Srbijašuma, za dve decenije izgubila šumu koja je mogla da apsorbuje preko 623 hiljada tona ugljen-dioksida.

Više o ekonomskoj šteti čitajte OVDE, a ekološkoj OVDE.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano