MultimedijaŠume

Ekološka cena seče šuma 10 puta viša od novčane

30. dec 2019.
Šteta koja proizilazi iz ilegalne seče šuma deset puta je veća od novčane vrednosti posečenog drveta, navode u državnom preduzeću Srbijašume. Tako dve decenije bespravnog uništavanja šuma uz administrativnu liniju Srbije i Kosova koštaju 2,5 milijarde dinara, ali se ekološka šteta procenjuje na čak 25 milijardi dinara.

 

U ekološku štetu od 25 milijardi dinara je uračunato koliko hektar šume proizvodi kiseonika, vezuje ugljenika, kako utiče na zemljište i sprečava eroziju, kao i kako štiti od buke i vetra.

„Jedan metar kubni drveta usvaja, vezuje jednu tonu ugljen-dioksida“, kaže Saša Stamatović, v.d direktora Uprave za šume ističući da su šume, uz morske ekosisteme, jedini sistem koji se bavi smanjenjem ove štetne materije u vazduhu.

Srbija je tako, prema podacima Srbijašuma, za dve decenije izgubila šumu koja je mogla da apsorbuje preko 623 hiljada tona ugljen-dioksida.

Više o ekonomskoj šteti čitajte OVDE, a ekološkoj OVDE.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autori:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend