AktuelnoSud i tužilaštvo

Đurašković: Radio sam u poslovnom miljeu Srbije

03. mar 2015.
bg.vi.sud.rs
Milo Đurašković je ponovio da su sve njegove poslovne aktivnosti bile u skladu sa zakonom i istakao da to za šta je on okrivljen – radi većina privrednika u Srbiji

Objedinjeno suđenje Miroslavu Miškoviću i ostalima za zloupotrebe u putarskim preduzećima i FAM-u iz Kruševca nastavljeno je iznošenjem odbrane optuženog za oba krivična dela Mila Đuraškovića, koji je jedan od optuženih za malverzacije u putarskim preduzećima. On je pred Specijalnim sudom rekao da poslovne aktivnosti za koje je optužen “ne odudaraju od postojećeg poslovnog miljea Republike Srbije”.

– Ovde se radi o čistim poslovima, o dozvoljenim pravnim radnjama među licima u jednom sistemu i ništa ne odudara od postojećeg poslovnog miljea Republike Srbije – rekao je Đurašković tokom svoje odbrane.


Đurašković je prvooptuženi u predmetu spojenom iz dve optužnice: za malverzacije u kruševačkoj Fabrici maziva (FAM) i za malverzacije u putarskim preduzećima, koju “deli” i sa Markom i Miroslavom Miškovićem. Po optužnici iz 2011. godine, njemu se na teret stavlja da je oštetio FAM za 1,7 milijardi dinara, izvlačeći novac iz ovog preduzeća i uplaćujući ga na račune firmi u sastavu Nibensa.


Na današnjem pretresu Đurašković je govorio samo o prvoj optužnici:


– Pošto je došlo do spajanja pa svi optuženi u drugoj opružnici nisu upoznati sa navodima o FAM-u želim da kažem da je ta optužnica ista kao druga: da se radi o mom nalogu i nameru da se ošteti i iscrpi FAM Kruševac, a u dogovoru sa drugim optuženima. U prvom procesu za to nije bilo nijednog dokaza: nijednog priznanja, izjave svedoka, pismena ili bilo čega – nigde nema ništa o nameri i dogovoru da se ošteti FAM.


Demantujući navode optužnice da je finansijski iscrpljivao ovo preduzeće kako bi stekao ličnu imovinsku korist, Đurašković je ispričao kako je preduzeće poslovalo nakon što ga je on privatizovao 2007. godine.

Sudija: Miškoviću, neću dozvoliti da se izdirete na mene

Današnji pretres počeo je žalbom okrivljenih da je u prostoru u kojem tokom suđenja borave – hladno. Predsedavajuća sudskog veća sudija Maja Ilić konstatovala je problem, ali ju je prekinuo Miroslav Mišković, koji je govorio bez mikrofona, u delu sudnice u kojem borave okrivljeni. Pojedini mediji preneli su da je Mišković rekao: „Sudija, ovde je hladno i grejanje ne radi. Da li možemo da pređemo u sudnicu?“. Sudeći po reakciji sudije, ton kojim se Mišković obratio sudu nije bio primeren.

 

– Gospodine Miškoviću, ovo je moje radno mesto i poslednje što ću dozvoliti jeste da se neko izdire na mene. Molim Vas da se ponašate u skladu sa mestom na kom se nalazite. Niste mi dozvolili ni da završim rečenicu a obratili ste mi se krajnje neprimerenim tonom – rekla je sudija Ilić. 

 

Svi okrivljeni su potom ušli u deo sudnice za advokate, odakle su pratili suđenje. 


– FAM je kupljen kao dobro preduzeće, ali je tek od 2007. godine napavio najveću progresiju po svim parametrima: realizacija je rasla na 20, 25, da bi poslednje godine dostigla 30 miliona evra, sopstvena proizvodnja se povećala od 9.700 tona do 10, 11 i čak 14.000 tona u 2010. godini, imali smo razvoj tržišta, sve smo u tom trenutku duplirali pa se i profit duplirao. Pa, da li je način iscrpljivanja preduzeća taj da ga razvijate? – rekao je Đurašković i dodao:

– Ja imam saznanja o tome kako su neki ljudi u Srbiji radili, preko nekih of-šor firmi sa nekih ostrva, kako su se tamo finansirala neka fiktivna istražvanja i na taj način bila iscrpljivanja preduzeća ovde. Da li ste u FAM-u našli na takav slučaj, na bilo kakvu fakturu koja nije imala pokriće?


On je ponovio tezu, više puta izrečenu na ovom suđenju, da su sve njegove poslovne aktivnosti bile u skladu sa zakonom i istakao da to za šta je on okrivljen – radi većina privrednika u Srbiji.


–  Nama se stavlja na teret da smo hteli da iscrpimo FAM tako što smo davali pozajmice drugim pravnim licima u sastavu Nibens grupe, koje nisu vraćane. Ne postoji u Srbiji – a ako postoji, onda je to stvarno neko preduzeće koje baš dobro radi – koje posluje a da povezana pravna lica jedna drugima ne daju pozajmice. Nije FAM samo bio podređen Nibensu, nego je i koristio blagodeti te grupe, to je bila dvosmerna ulica.


Kada je došla kriza doneta je odluka da FAM bude prodat. Zašto bih ja uništavao svoje preduzeće koje hoću da prodam? Ono je pre privatizacije bilo deo Naftne industrije Srbije, od koje je kasnije razdvojeno. Mi smo 2010. godine imali razgovore sa NIS-om. Pitanje je zašto je ta gotova stvar sa NIS-om zaustavljena. Pa ovako, ako smo bili obuhvaćeni svim mogućim papirima u kontroli UKP-a, oni su znali za to, oni su to i fizički pratili, znalo se da su bili pregovori sa NIS-om, da je NIS PZP-u Beograd uputio pismo o namerama u kojem je pisalo i kako FAM treba da bude naplaćen. Da se to sprovelo, ovog procesa ne bi ni bilo – istakao je Đurašković.


Na današnjem pretresu završene su uvodne reči branilaca, koji su ponovili da su njihovi klijenti sve radili po zakonu, da nema dokaza da su uopšte učinjena bilo kakva krivična dela. 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano