AktuelnoOtpad

CINS u Subotici: Panel o odlaganju životinjskih ostataka

21. sep 2017.
CINSPrilaz jami grobnici u Subotici
Javna debata pod nazivom „Nepropisno odlaganje animalnog otpada: ekološki i zdravstveni problem” biće održana u ponedeljak, 25. septembra od 11 časova, u sali 213 na Otvorenom Univerzitetu u Subotici.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) organizuje panel o načinima na koje se država i lokalne samouprave bore sa problemom odlaganja animalnog otpada. Na panelu će da bude reči o tome zašto je ovaj otpad opasan, kakvi su aktuelni propisi i u kojoj meri se poštuju, te šta su alternativna rešenja problema nepropisnog odlaganja životinjskih ostataka.

 

Srbija nema preciznu evidenciju o količinama leševa i drugih životinjskih ostataka, a procene su da je reč o oko 273 hiljade tona životinjskog otpada. Od toga otprilike 20% bude spaljeno u kafilerijama.

 

Nebezbedno odbačeni životinjski ostaci opasni su po ljudsko zdravlje i okolinu jer predstavljaju izvor infektivnog materijala i opasnosti za širenje bolesti životinja koje se prenose na čoveka, poput besnila, salmonele, antraksa, ptičjeg gripa i drugih.

 

CINS-ovo istraživanje o ovom problemu možete da pročitate na ovom linku.

 

Priča je nastala kao deo šireg projekta koji se bavi temama iz oblasti zaštite životne sredine, na kome CINS sarađuje sa Beogradskom otvorenom školom, u okviru programa „Civilno društvo za unapređenje pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, uz podršku Švedske.

 

Na panelu će govoriti:

Grgur Stipić, šef Odseka za poljoprivredu i poljoprivredno zemljište Gradske uprave Subotica


Šandor Kormanjoš, istraživač Naučnog instituta za prehrambene tehnologije u Novom Sadu, u penziji


Dejan Maksimović, veterinar i saradnik u Ekološkom centru „Stanište“, Vršac


Elizabeta Tumbas i Aleksandra Bukvić, Javno komunalno preduzeće „Čistoća i zelenilo“, Subotica


Milica Šarić, novinarka CINS-a

Moderator: Branko Čečen, direktor CINS-a

 


Panelisti će zajedno sa gostima pokušati da analiziraju uzroke problema i predlože uvođenje adekvatne primene standarda.

Panel će biti održan 25. septembra, u 11 časova, na Otvorenom univerzitetu u Subotici, sala 213.
 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano