AktuelnoNagrade i druga priznanja

CINS-u nova nagrada za istraživačko novinarstvo

05. maj 2015.
Urednik i novinarka CINS-a Perica Gunjić i Milica Stojanović dobitnici su Nagrade za istraživačko novinarstvo za 2015. godinu u kategoriji online medija za seriju tekstova o propustima i nesnalaženju države tokom prošlogodišnjih poplava

Američka ambasada i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) su 5. maja, povodom Svetskog dana slobode medija, uručili nagrade za istraživačko novinarstvo za 2015. godinu u kategoriji štampanih, onlajn i elektronskih medija.

Nagradu su u kategoriji online medija dobili novinarka CINS-a Milica Stojanović i urednik CINS-ovog veb-sajta Perica Gunjić. Oni su tokom četiri meseca prošle godine objavili seriju tekstova o katastrofalnim poplavama i njihovim posledicama na području Obrenovca.

Između ostalog, dokazali su da država nije uradile analize koje bi pokazale kako je došlo do poplava, da institucije nisu reagovale na vreme, te da sistem odbrane od poplava nije funkcionisao dovoljno efikasno ili ga uopšte nije bilo.

Gunjić i Stojanović nagradu su dobili za tekstove:

· „Kako dočekati katastrofalne poplave u 12 (pogrešnih) koraka” – 01.12.2014.
· „Država ne zna kako je poplavljen Obrenovac” – 03.11.2014.
· „Država ostavila Veliko Polje vodenoj stihiji” – 13.10.2014.
· „Čekajući predsednika” – 15.10.2014.

U kategoriji štampanih medija nagrada je otišla u ruke Slobodanu Georgievu iz Balkanske istraživačke mreže za tekst „Otkrivena tajna ministarskog sefa“ koji je objavljen u nedeljniku Vreme. U kategoriji televizijskih i radio priloga, nagradu je dobio novinar televizije N1 Adam Santovac, za emisiju „Jalovište neodgovornosti“.

Na ovogodišnji konkurs, deseti po redu, stigla je 71 prijava – 62 novinara su se prijavila sa više od 150 medijskih priloga. O nagrađenima je odlučivao žiri u sastavu: Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Newsweek u Srbiji, Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik portala Južne vesti, Peđa Obradović, producent na TV N1 u Srbiji i Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta.

CINS-ov urednik Dino Jahić i bivša novinarka Dragana Pećo bili su nominovani u kategoriji štampanih medija za tekst „Koja je cena časti“ objavljen u Novom magazinu.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano