AktuelnoNagrade i druga priznanja

CINS-u nova nagrada za istraživačko novinarstvo

05. maj 2015.
Urednik i novinarka CINS-a Perica Gunjić i Milica Stojanović dobitnici su Nagrade za istraživačko novinarstvo za 2015. godinu u kategoriji online medija za seriju tekstova o propustima i nesnalaženju države tokom prošlogodišnjih poplava

Američka ambasada i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) su 5. maja, povodom Svetskog dana slobode medija, uručili nagrade za istraživačko novinarstvo za 2015. godinu u kategoriji štampanih, onlajn i elektronskih medija.

Nagradu su u kategoriji online medija dobili novinarka CINS-a Milica Stojanović i urednik CINS-ovog veb-sajta Perica Gunjić. Oni su tokom četiri meseca prošle godine objavili seriju tekstova o katastrofalnim poplavama i njihovim posledicama na području Obrenovca.

Između ostalog, dokazali su da država nije uradile analize koje bi pokazale kako je došlo do poplava, da institucije nisu reagovale na vreme, te da sistem odbrane od poplava nije funkcionisao dovoljno efikasno ili ga uopšte nije bilo.

Gunjić i Stojanović nagradu su dobili za tekstove:

· „Kako dočekati katastrofalne poplave u 12 (pogrešnih) koraka” – 01.12.2014.
· „Država ne zna kako je poplavljen Obrenovac” – 03.11.2014.
· „Država ostavila Veliko Polje vodenoj stihiji” – 13.10.2014.
· „Čekajući predsednika” – 15.10.2014.

U kategoriji štampanih medija nagrada je otišla u ruke Slobodanu Georgievu iz Balkanske istraživačke mreže za tekst „Otkrivena tajna ministarskog sefa“ koji je objavljen u nedeljniku Vreme. U kategoriji televizijskih i radio priloga, nagradu je dobio novinar televizije N1 Adam Santovac, za emisiju „Jalovište neodgovornosti“.

Na ovogodišnji konkurs, deseti po redu, stigla je 71 prijava – 62 novinara su se prijavila sa više od 150 medijskih priloga. O nagrađenima je odlučivao žiri u sastavu: Milorad Ivanović, glavni i odgovorni urednik nedeljnika Newsweek u Srbiji, Predrag Blagojević, glavni i odgovorni urednik portala Južne vesti, Peđa Obradović, producent na TV N1 u Srbiji i Ivan Cvejić, glavni i odgovorni urednik novinske agencije Beta.

CINS-ov urednik Dino Jahić i bivša novinarka Dragana Pećo bili su nominovani u kategoriji štampanih medija za tekst „Koja je cena časti“ objavljen u Novom magazinu.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

06. maj 2022.
Priča o izvozu srpskog oružja u Mjanmar našla se među najboljim istraživačkim pričama objavljenim u poslednjih godinu dana, odlučio je žiri okupljen oko nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu „Dejan Anastasijević“. Za ovo prekogranično istraživanje zaslužne su novinarke CINS-a Dina Đorđević i Jovana Tomić, zajedno sa Marijom Ristić i Sašom Dragojlo iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN).
16. nov 2021.
Žiri koji dodeljuje nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo dodelio je prvu nagradu novinarki CINS-a Dini Đorđević za serijal tekstova o zagađenju vazduha u Srbiji. Novinari CINS-a Teodora Ćurčić i Stefan Marković posebno su pohvaljeni za bazu „Koliko košta poslanik?“.
10. sep 2019.
Žiri koji dodeljuje nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo dodelio je drugu nagradu Dini Đorđević i Vladimiru Kostiću za istraživanja o malim hidroelektranama.
09. sep 2019.
Tekstovi Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) o malim hidroelektranama, kao i baza i tekst o postupcima protiv funkcionera nominovani su za ovogodišnju EU nagradu za istraživačko novinarstvo.