AktuelnoEkologijaNagrade i druga priznanja

CINS među dobitnicima nagrade za izveštavanje o životnoj sredini

18. dec 2017.
Foto: Milica Stojanović i Dragana Prica
Tekst o kašnjenju izgradnje regionalne deponije u Novom Sadu dobio je drugu nagradu u kategoriji istraživačkog novinarstva

U okviru Programa podrške civilnom društvu u Srbiji u oblasti životne sredine (CSOnnect) koji realizuje Regionalni centar za životnu sredinu za Centralnu i Istočnu Evropu – REC danas su dodeljene novinarske nagrade za izveštavanje u oblasti zaštite životne sredine i održivog razvoja.

Drugu nagradu u kategoriji istraživačkog novinarstva osvojile su Milica Stojanović i Dragana Prica, novinarka i saradnica Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), za tekst koji se bavi problemima u izgradnji regionalne deponije u Novom Sadu.

Istraživanje je pokazalo da iako je pre skoro šest godina gradska skupština usvojila Regionalni plan upravljanja otpadom koji predviđa gradnju deponije, do danas je usvojeno tek nekoliko dokumenata, što je koštalo 6,5 miliona dinara. Građevinski radovi nisu počeli.

Nova deponija, odnosno regionalni centar, trebalo bi da reši probleme poput skladištenja smeća na neadekvatnim zvaničnim deponijama i formiranja divljih deponija. Na ovom području nalaze se 74 divlje deponije, pokazuju najsvežiji dostupni podaci – iz 2011. godine.

Lista svih dobitnika:

– tradicionalni mediji


1. Ruža Helać (Vojvođanska zelena inicijativa), „Opasan otpad na turneji“ – emisija iz dokumentarnog TV serijala „Zelena patrola na delu
2. Predrag Stojković (RTS), „Bakterije terminatori
3. Dragana Ratković (RTV – Prvi program radija), emisija „Pod staklenim zvonom

– onlajn mediji


1. Olivera Milenković i Miško Biblija (Vice Antenna) – „Beogradska Amazonija – Beljarica
2. Zoran Strika (021.rs) – „Na reciklažno dvorište Novosađani čekaju pet godina i čekaće barem još toliko“; „Sedam puta veća šteta u vojvođanskim šumama zbog nepogoda“; Serija tekstova o čuvarima kontejnera; „Krivolov prepelica veliki biznis, Novosađani u subotu protestuju


– istraživačko novinarstvo


1. Dušan Vojvodić (Za media produkcija i T1 televizija) – Istraživačko – dokumentarni film „Kap
2. Dragan Gmizić (Vojvođanski istraživačko-analitički centar „VOICE“ Nezavisnog društva novinara Vojvodine) – „Ribokradice i u javnim preduzećima

i
Milica Stojanović i Dragana Prica (Centar za istraživačko novinarstvo Srbije – CINS) – „Regionalna deponija u Novom Sadu: Rast zagađenja i birokratije

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

16. nov 2023.
Novinarke CINS-a Teodora Ćurčić i Jovana Tomić dobitnice su Godišnje nagrade za toleranciju koju dodeljuje Poverenica za zaštitu ravnopravnosti povodom Međunarodnog dana tolerancije.
21. dec 2022.
Godišnja nagrada „Marina Kovačev“ za najbolju mladu novinarku u 2022. godini pripala je Teodori Ćurčić, novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, saopšteno je danas na ceremoniji dodele u Novom Sadu.
06. maj 2022.
Priča o izvozu srpskog oružja u Mjanmar našla se među najboljim istraživačkim pričama objavljenim u poslednjih godinu dana, odlučio je žiri okupljen oko nagrade za izuzetnost u istraživačkom novinarstvu „Dejan Anastasijević“. Za ovo prekogranično istraživanje zaslužne su novinarke CINS-a Dina Đorđević i Jovana Tomić, zajedno sa Marijom Ristić i Sašom Dragojlo iz Balkanske istraživačke mreže (BIRN).
16. nov 2021.
Žiri koji dodeljuje nagradu Evropske unije (EU) za istraživačko novinarstvo dodelio je prvu nagradu novinarki CINS-a Dini Đorđević za serijal tekstova o zagađenju vazduha u Srbiji. Novinari CINS-a Teodora Ćurčić i Stefan Marković posebno su pohvaljeni za bazu „Koliko košta poslanik?“.