AktuelnoNagrade i druga priznanja

Istraživanja CINS-a nominovana za nagradu za istraživačko novinarstvo

09. sep 2019.
Tekstovi Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) o malim hidroelektranama, kao i baza i tekst o postupcima protiv funkcionera nominovani su za ovogodišnju EU nagradu za istraživačko novinarstvo.

Žiri za nagradu koja se dodeljuje za istraživanja iz 2018. godine, odlučio je da nominuje tekstove o malim hidroelektranama – „Male hidroelektrane: Država i firme povezane sa Vučićevim kumom najviše profitiraju” i „Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke” kao i bazu podataka i tekst o postupcima koje je Agencija za borbu protiv korupcije vodila protiv funkcionera.

Nagrade će biti dodeljene sutra, u utorak 10. septembra, s početkom u 11 časova u EU info centru u Beogradu.

Istraživanja o malim hidroelektranama pokazuju kako u ovom unosnom poslu najviše profitiraju država i firme povezane sa Nikolom Petrovićem, kumom predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i kako su lideri na polju obnovljivih izvora, firme Eco Energo Group i Hidro-Tan, svoj razvoj započele uz sumnje na prikriveno vlasništvo. U tekstovima se takođe ističe i kako su uporedo sa gradnjom elektrana na rekama širom Srbije i rastom profita investitora, često povezanih sa vlašću i politikom, jačali i protesti građana protiv njih.

Baza postupaka protiv funkcionera sadrži skoro 2.800 postupaka koje je od 2010. do novembra 2018. godine Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula protiv funkcionera. Ova baza je trenutno jedino mesto gde građani, novinari i aktivisti mogu da pronađu informacije o postupcima protiv funkcionera s obzirom da jedan deo informacija o postupcima nije više dostupan na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Ona je i prvi proizvod otvorenih podataka u Srbiji koji su novinari stavili na raspolaganje u vidu otvorenog koda.

U istraživanju „Funkcioneri: I dalje najviše najblažih mera za neodgovorne funkcionere” se otkriva da je Agencija protiv premijerke Ane Brnabić i osam ministara Vlade, pokretala postupke zbog sumnje u kršenje Zakona o Agenciji, a u slučaju njih sedam je to i potvrđeno. Novinari su pokazali i da je Agencija najviše sklona izricanju najblaže mere upozorenja funkcionerima, nekima od njih i više puta, na različitim funkcijama, poput ministra finansija Siniše Malog.

Kako se navodi na sajtu Balkanske istraživačke mreže (BIRN Srbija) koja je nacionalni koordinator za dodelu EU nagrade za istraživačko novinarstvo, cilj je da se ovom nagradom skrene pažnja i promovišu izuzetna postignuća istraživačkih novinara i poveća vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva u zemljama Zapadnog Balkana i Turskoj. Nagrada se osim u Srbiji, dodeljuje i u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini, Makedoniji, Albaniji, Kosovu i Turskoj.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano