AktuelnoPrivatizacija

CINS predstavio „Istinu o 24 slučaja“

30. okt 2018.
Od 24 predmeta samo u četiri postoje presude, od toga u samo dva slučaja postoje osuđujuće

Nakon višemesečnog istraživanja o privatizacijama sa liste „spornih” slučajeva Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je na panel diskusiji „Istina o 24 slučaja“, predstavio glavne nalaze istraživanja i istoimenu platformu sa arhivom podataka i pričama o slučajevima.


Nakon predstavljanja glavnih nalaza i platforme usledila je panel diskusija u kojoj su učestvovali Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, Siniša Janković, nekadašnji član radne grupe MUP-a koja je istraživala 24 slučaja, Ivan Zlatić, nekadašnji sekretar Saveta za borbu protiv korupcije, Zdravko Deurić, nekadašnji direktor fabrike Jugoremedija. Diskusiju je moderirala Anđela Milivojević, novinarka CINS-a.

„To nije bilo spontano, već je bio sistem. To znači da se prvo donose zakoni koji su koruptivni. To i dan-danas imate. A onda se postavljaju svoji partijski ljudi. Imate direktora pripadnika određene partije, pa onda sve tako redom, i najniži službenik je takoreći pripadnik te stranke. Formira se komisija za praćenje izvršenja ugovora koja je takođe u tom nizu. Tako da nemate kontrolu“, objasnila je Jelisaveta Vasilić.

Siniša Janković, nekadašnji član radne grupe MUP, koja je istraživala 24 slučaja pričao je o njenom radu.

„Mi smo hapsili, mediji su bili zadovoljni, narod je bio gladan hapšenja. Rad nam je bio fingiran. Trebalo je baciti prašinu u oči narodu, da mi hapsimo nešto. Mi smo hapsili topovsko meso. Trebalo je baciti narodu prašinu u oči da mi hapsimo ljude, a osim ministra i zamenika direktora Srbijagasa ostali su bili marginalne ličnosti“

Ivan Zlatić, nekadašnji sekretar Saveta za borbu protiv korupcije prokomentarisao je nalaze istraživanja: „veliko obećanje 2012. godine završilo se revanšom prema političkim protivnicima i njihovim finansijerima”.


U diskusiji je učestvovao i Zdravko Deurić, direktor fabrike Jugoremedija koji je govorio na koji način su se radnici te firme organizovali nakon poništenja ugovora i ponovo podigli proizvodnju, a usledilo je njegovo hapšenje koje je tipičan primer „te navodne borbe protiv korupcije”


Platforma na kojoj se nalaze svi detalji o ovim slučajevima dostupna je na adresi: 24slucaja.cins.rs.

Istraživanje CINS-a je pokazalo da je svega polovina predmeta stigla do sudskog postupka, ali su samo četiri dobila pravosnažne presude: Veterinarski zavod, Keramika Kanjiža, Šinvoz i dva pojedinačna slučaja spornog izvoza šećera u zemlje Evropske unije (EU). U polovini ovih predmeta istrage su počele, a delimično i završene, godinama pre dolaska SNS-a na vlast.

U četiri od preostalih predmeta istrage još traju, dok je u čak deset predmeta tužilaštvo zaključilo da nema elemenata krivičnog dela. Šinvoz i Izvoz šećera u EU imali su dve vrste epiloga – oslobađajuću presudu i odustajanje od krivičnog gonjenja. U slučaju Keramike Kanjiža donete su i oslobađajuće i osuđujuće presude.

Bivši ministar životne sredine Oliver Dulić osuđen je na zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud tu presudu oborio. On je, ujedno, jedini visoki funkcioner osuđen u 24 privatizacije. Osim njega, krivim je oglašen i Dragan Đurić, vlasnik Zekstre, osuđen na godinu dana zatvora – kućnog.

Drugi ministar, Predrag Bubalo, oslobođen je optužbi. Saši Draginu se još sudi.

Iako se u slučajevima privatizacija pominju brojni srpski biznismeni, poput Milana Beka ili Miroslava Miškovića, ali i funkcioneri Mlađan Dinkić, Maja Gojković i drugi, osuđen je jedino Dragan Đurić, kupac Veterinarskog zavoda.

Od 21 firme, koliko ih je bilo u ova 24 slučaja, trećina je ugašena, a trećina je u stečaju.

Pored arhive dokumenata koja broji hiljade stranica sudske, poslovne i ostale dokumentacije čitaocima su dostupne priče o svakom slučaju pojedinačno. U narednih mesec dana CINS će objaviti istraživačke priče, intervjue i reportaže nastale tokom rada na ovom projektu.

Želimo da čujemo vaše komentare, predloge i sugestije! Šaljite ih koristeći #24slucaja

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend