AktuelnoPrivatizacija

CINS predstavio „Istinu o 24 slučaja“

30. okt 2018.
Od 24 predmeta samo u četiri postoje presude, od toga u samo dva slučaja postoje osuđujuće

Nakon višemesečnog istraživanja o privatizacijama sa liste „spornih” slučajeva Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je na panel diskusiji „Istina o 24 slučaja“, predstavio glavne nalaze istraživanja i istoimenu platformu sa arhivom podataka i pričama o slučajevima.


Nakon predstavljanja glavnih nalaza i platforme usledila je panel diskusija u kojoj su učestvovali Jelisaveta Vasilić, članica Saveta za borbu protiv korupcije, Siniša Janković, nekadašnji član radne grupe MUP-a koja je istraživala 24 slučaja, Ivan Zlatić, nekadašnji sekretar Saveta za borbu protiv korupcije, Zdravko Deurić, nekadašnji direktor fabrike Jugoremedija. Diskusiju je moderirala Anđela Milivojević, novinarka CINS-a.

„To nije bilo spontano, već je bio sistem. To znači da se prvo donose zakoni koji su koruptivni. To i dan-danas imate. A onda se postavljaju svoji partijski ljudi. Imate direktora pripadnika određene partije, pa onda sve tako redom, i najniži službenik je takoreći pripadnik te stranke. Formira se komisija za praćenje izvršenja ugovora koja je takođe u tom nizu. Tako da nemate kontrolu“, objasnila je Jelisaveta Vasilić.

Siniša Janković, nekadašnji član radne grupe MUP, koja je istraživala 24 slučaja pričao je o njenom radu.

„Mi smo hapsili, mediji su bili zadovoljni, narod je bio gladan hapšenja. Rad nam je bio fingiran. Trebalo je baciti prašinu u oči narodu, da mi hapsimo nešto. Mi smo hapsili topovsko meso. Trebalo je baciti narodu prašinu u oči da mi hapsimo ljude, a osim ministra i zamenika direktora Srbijagasa ostali su bili marginalne ličnosti“

Ivan Zlatić, nekadašnji sekretar Saveta za borbu protiv korupcije prokomentarisao je nalaze istraživanja: „veliko obećanje 2012. godine završilo se revanšom prema političkim protivnicima i njihovim finansijerima”.


U diskusiji je učestvovao i Zdravko Deurić, direktor fabrike Jugoremedija koji je govorio na koji način su se radnici te firme organizovali nakon poništenja ugovora i ponovo podigli proizvodnju, a usledilo je njegovo hapšenje koje je tipičan primer „te navodne borbe protiv korupcije”


Platforma na kojoj se nalaze svi detalji o ovim slučajevima dostupna je na adresi: 24slucaja.cins.rs.

Istraživanje CINS-a je pokazalo da je svega polovina predmeta stigla do sudskog postupka, ali su samo četiri dobila pravosnažne presude: Veterinarski zavod, Keramika Kanjiža, Šinvoz i dva pojedinačna slučaja spornog izvoza šećera u zemlje Evropske unije (EU). U polovini ovih predmeta istrage su počele, a delimično i završene, godinama pre dolaska SNS-a na vlast.

U četiri od preostalih predmeta istrage još traju, dok je u čak deset predmeta tužilaštvo zaključilo da nema elemenata krivičnog dela. Šinvoz i Izvoz šećera u EU imali su dve vrste epiloga – oslobađajuću presudu i odustajanje od krivičnog gonjenja. U slučaju Keramike Kanjiža donete su i oslobađajuće i osuđujuće presude.

Bivši ministar životne sredine Oliver Dulić osuđen je na zatvorsku kaznu, ali je Apelacioni sud tu presudu oborio. On je, ujedno, jedini visoki funkcioner osuđen u 24 privatizacije. Osim njega, krivim je oglašen i Dragan Đurić, vlasnik Zekstre, osuđen na godinu dana zatvora – kućnog.

Drugi ministar, Predrag Bubalo, oslobođen je optužbi. Saši Draginu se još sudi.

Iako se u slučajevima privatizacija pominju brojni srpski biznismeni, poput Milana Beka ili Miroslava Miškovića, ali i funkcioneri Mlađan Dinkić, Maja Gojković i drugi, osuđen je jedino Dragan Đurić, kupac Veterinarskog zavoda.

Od 21 firme, koliko ih je bilo u ova 24 slučaja, trećina je ugašena, a trećina je u stečaju.

Pored arhive dokumenata koja broji hiljade stranica sudske, poslovne i ostale dokumentacije čitaocima su dostupne priče o svakom slučaju pojedinačno. U narednih mesec dana CINS će objaviti istraživačke priče, intervjue i reportaže nastale tokom rada na ovom projektu.

Želimo da čujemo vaše komentare, predloge i sugestije! Šaljite ih koristeći #24slucaja

 

 

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

23. feb 2023.
Fizička bezbednost, seksualno uznemiravanje i nasilje u online sferi su samo neki od problema sa kojima se svakodnevno suočavaju istraživačke novinarke u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji, zaključeno je na panelu „Moraš da budeš super žena“, koji je 22. februara organizovao Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS).
28. dec 2019.
Viši sud u Beogradu osudio je Jovicu Stefanovića Ninija na 4 godine zatvora zbog zloupotreba u zrenjaninskoj fabrici lekova Jugoremedija. Preduzeća povezana sa Stefanovićem, Jaka 80 i MD Nini, presudom su obavezana da u republički budžet uplate ukupno nešto više od 865 miliona dinara. Zlatko Marković, Olga Antić i Dobrica Živković, koji su se teretili za saizvršilaštvo su oslobođeni optužbi.
25. jun 2019.
Pet i po godina je prošlo otkako je Aleksandar Vučić, tada prvi potpredsednik Vlade zadužen za borbu protiv korupcije i kriminala, objasnio novinarima da je istraga spornih privatizacija rešena. Iako je do danas okončano 14 od 24 slučaja, odgovornost nadležnih utvrđena je u oštećenju samo dve firme. Poslednji postupci završeni su oslobađanjem od krivice
12. jun 2019.
Iako je najavljeno izricanje presude za Jovicu Stefanovića - Ninija i još troje optuženih za zloupotrebe u zrenjaninskoj fabrici lekova Jugoremedija, sudija Višeg suda u Beogradu je odlučio da ponovo otvori glavni pretres i nastavi suđenje. Optuženi su prisustvovali ročištu