AktuelnoPrivatizacija

Jovica Stefanović Nini osuđen na 4 godine zatvora

28. dec 2019.
Jovica Stefanović (prvi sleva) na suđenju u junu 2019, foto: CINS
Viši sud u Beogradu osudio je Jovicu Stefanovića Ninija na 4 godine zatvora zbog zloupotreba u zrenjaninskoj fabrici lekova Jugoremedija. Preduzeća povezana sa Stefanovićem, Jaka 80 i MD Nini, presudom su obavezana da u republički budžet uplate ukupno nešto više od 865 miliona dinara. Zlatko Marković, Olga Antić i Dobrica Živković, koji su se teretili za saizvršilaštvo su oslobođeni optužbi.

Šest godina nakon podizanja optužnice, niški biznismen Jovica Stefanović, poznatiji pod nadimkom Nini, proglašen je krivim u postupku vođenom zbog zloupotreba u fabrici Jugoremedije iz Zrenjanina i osuđen na 4 godine zatvora. Stefanović je osuđen zbog toga što je nakon privatizacije u periodu od 2002. do 2003. fabriku lekova zaduživao u korist svojih povezanih firmi. Osuđenom Stefanoviću se u kaznu izdržavanja zatvora uračunava i deset meseci koje je proveo u pritvoru.

Prvostepenom presudom je i izrečeno da su zbog „imovinske koristi koja im je pribavljena izvršavanjem krivičnog dela” u obavezi da uplate u budžet Republike Srbije: firma Jaka 80 iz Makedonije, u kojoj Stefanović bio suvlasnik 682 miliona dinara, dok je niška firma MD Nini, čiji je okrivljeni bio osnivač i vlasnik, dužna da uplati 183 miliona dinara.

U slučaju zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedija bili su okrivljeni i zaposleni Zlatko Marković, Olga Antić i Dobrica Živković, koji su se teretili za zloupotrebu položaja odgovornih lica, ali ih je Viši sud oslobodio optužbi.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je u okviru 24 slučaja spornih privatizacija pisao i o Jugoremediji. Na probleme u fabrici lekova prvi je ukazao Savet za borbu protiv korupcije u izveštaju 2004. godine, navodeći da „postupanja učesnika u privatizaciji Jugoremedije i na strani države i na strani kupca ukazuju na moguću korupciju”. Jovica Stefanović bio je predsednik upravnog odbora u fabrici lekova, otkupio je 42% državnih akcija, preko makedonske firme Jaka 80, čiji je bio suvlasnik. Prema nalazima Saveta, novi vlasnik je u vreme kupovine bio na Interpolovoj poternici, između ostalog i zbog šverca lekova. Savet je sumnjao i da je fabrika kupljena novcem sa Kipra koji je tokom devedesetih iznošen iz zemlje.

Nakon preuzimanja Jugoremedije, firma Jaka 80 počinje da zadužuje fabriku i sklapa nepovoljne poslove. Zbog nepoštovanja ugovornih obaveza radnici i akcionari Jugoremedije krajem 2003. stupaju u štrajk, da bi Ministarstvo privrede u maju 2004. naredilo Akcijskom fondu da raskine ugovor. Radnici su konačno u martu 2007. smenili Stefanovićevu upravu.

Stečaj Jugoremedije pokrenut je 2012. godine da bi bankrot fabrike proglašen četiri godine kasnije.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend