AktuelnoPrivatizacija

Jovica Stefanović Nini osuđen na 4 godine zatvora

28. dec 2019.
Jovica Stefanović (prvi sleva) na suđenju u junu 2019, foto: CINS
Viši sud u Beogradu osudio je Jovicu Stefanovića Ninija na 4 godine zatvora zbog zloupotreba u zrenjaninskoj fabrici lekova Jugoremedija. Preduzeća povezana sa Stefanovićem, Jaka 80 i MD Nini, presudom su obavezana da u republički budžet uplate ukupno nešto više od 865 miliona dinara. Zlatko Marković, Olga Antić i Dobrica Živković, koji su se teretili za saizvršilaštvo su oslobođeni optužbi.

Šest godina nakon podizanja optužnice, niški biznismen Jovica Stefanović, poznatiji pod nadimkom Nini, proglašen je krivim u postupku vođenom zbog zloupotreba u fabrici Jugoremedije iz Zrenjanina i osuđen na 4 godine zatvora. Stefanović je osuđen zbog toga što je nakon privatizacije u periodu od 2002. do 2003. fabriku lekova zaduživao u korist svojih povezanih firmi. Osuđenom Stefanoviću se u kaznu izdržavanja zatvora uračunava i deset meseci koje je proveo u pritvoru.

Prvostepenom presudom je i izrečeno da su zbog „imovinske koristi koja im je pribavljena izvršavanjem krivičnog dela” u obavezi da uplate u budžet Republike Srbije: firma Jaka 80 iz Makedonije, u kojoj Stefanović bio suvlasnik 682 miliona dinara, dok je niška firma MD Nini, čiji je okrivljeni bio osnivač i vlasnik, dužna da uplati 183 miliona dinara.

U slučaju zrenjaninske fabrike lekova Jugoremedija bili su okrivljeni i zaposleni Zlatko Marković, Olga Antić i Dobrica Živković, koji su se teretili za zloupotrebu položaja odgovornih lica, ali ih je Viši sud oslobodio optužbi.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je u okviru 24 slučaja spornih privatizacija pisao i o Jugoremediji. Na probleme u fabrici lekova prvi je ukazao Savet za borbu protiv korupcije u izveštaju 2004. godine, navodeći da „postupanja učesnika u privatizaciji Jugoremedije i na strani države i na strani kupca ukazuju na moguću korupciju”. Jovica Stefanović bio je predsednik upravnog odbora u fabrici lekova, otkupio je 42% državnih akcija, preko makedonske firme Jaka 80, čiji je bio suvlasnik. Prema nalazima Saveta, novi vlasnik je u vreme kupovine bio na Interpolovoj poternici, između ostalog i zbog šverca lekova. Savet je sumnjao i da je fabrika kupljena novcem sa Kipra koji je tokom devedesetih iznošen iz zemlje.

Nakon preuzimanja Jugoremedije, firma Jaka 80 počinje da zadužuje fabriku i sklapa nepovoljne poslove. Zbog nepoštovanja ugovornih obaveza radnici i akcionari Jugoremedije krajem 2003. stupaju u štrajk, da bi Ministarstvo privrede u maju 2004. naredilo Akcijskom fondu da raskine ugovor. Radnici su konačno u martu 2007. smenili Stefanovićevu upravu.

Stečaj Jugoremedije pokrenut je 2012. godine da bi bankrot fabrike proglašen četiri godine kasnije.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

25. jun 2019.
Pet i po godina je prošlo otkako je Aleksandar Vučić, tada prvi potpredsednik Vlade zadužen za borbu protiv korupcije i kriminala, objasnio novinarima da je istraga spornih privatizacija rešena. Iako je do danas okončano 14 od 24 slučaja, odgovornost nadležnih utvrđena je u oštećenju samo dve firme. Poslednji postupci završeni su oslobađanjem od krivice
12. jun 2019.
Iako je najavljeno izricanje presude za Jovicu Stefanovića - Ninija i još troje optuženih za zloupotrebe u zrenjaninskoj fabrici lekova Jugoremedija, sudija Višeg suda u Beogradu je odlučio da ponovo otvori glavni pretres i nastavi suđenje. Optuženi su prisustvovali ročištu
30. okt 2018.
Od 24 predmeta samo u četiri postoje presude, od toga u samo dva slučaja postoje osuđujuće