AktuelnoFinansiranje medija

CINS istražuje finansiranje medija

10. okt 2017.
Ilustracija: Đorđe Matić
Zaštita medijskih sloboda i slobode izražavanja – doprinos borbi za slobodno i profesionalno novinarstvo   

Novinari Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) u idućem periodu istraživaće vlasništvo i finansiranje medija novcem poreskih obveznika, kao i političke i druge pritiske sa kojima se novinari u Srbiji suočavaju. Na taj način će CINS dati konkretan doprinos borbi protiv medijskog mraka i doprineti razvoju slobodnog, nezavisnog i profesionalnog novinarstva, baziranom na činjenicama.


Ranija istraživanja CINS-a o ovim temama pokazala su da se novac građana troši netransparentno. Od početka primene novog Zakona o javnom informisanju i medijima, na konkursima za sufinansiranje favorizuju se mediji bliski Srpskoj naprednoj stranci i njenim funkcionerima. Novac iz budžeta dodeljivan je i van zvaničnih konkursa, putem tajnih ugovora i uz nedovoljno kontrole. Takođe, CINS-ovi tekstovi otkrili su dodelu novca preko projektnog sufinansiranja povezanim firmama, dok su u komisijama bili predstavnici koji nisu imali pravo na to.


CINS je deo Grupe za slobodu medija koja je nastala nakon gašenja Vranjskih novina, jednog od najznačajnijih lokalnih medija u Srbiji, zbog stalnih političkih i drugih pritisaka kojima više nisu mogli da se odupiru. Mnogi drugi „nepodobni“ mediji su u jednako lošoj situaciji.


U okviru aktivnosti Grupe do sada su realizovane dve značajnije aktivnosti: akcija „STOP medijskom mraku“ kada je više od 300 medija i organizacija na kraći ili duži period zamračilo svoje naslovne stranice, te događaj „Zašto sam ovde“ na kome je potpisan Proglas o slobodi medija.


CINS će od početka 2018. godine objavljivati istraživačke priče u okviru šireg projekta „Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara na Zapadnom Balkanu“.

 

 


Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz program malih grantova „Zaštita medijske slobode i slobode izražavanja na Zapadnom Balkanu“ koji sprovodi Hrvatsko novinarsko društvo u okviru regionalnog projekta Regionalna platforma za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara na Zapadnom Balkanu, čiji je nosilac partnerstvo šest novinarskih udruženja iz regiona – Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Udruženje novinara Kosova, Udruženje novinara Makedonije, i Sindikat medija Crne Gore

 

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
mp
mp
28 okt 2017 21:46

Dobra ideja ali zašto ne finansiranje svih medija,kao što piše u naslovu?

Tagovi

Povezano