AktuelnoNagrade i druga priznanja

CINS dobitnik svetske nagrade Entoni Luis za izuzetnost u izveštavanju o vladavini prava

12. jul 2017.
Award ceremony; photo: Samuel Coldicutt
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije osvojio je priznanje Svetskog projekta pravde (World Justice Project) za seriju tekstova o korupciji i vezama kriminala i politike.

Nagrada Entoni Luis (Anthony Lewis) za izuzetno novinarstvo iz oblasti vladavine prava ustanovljena je sa ciljem da istakne novinare iz celog sveta koji su doprineli povećanju svesti i razumevanju osnovnog značaja vladavine prava.

Priznanje je u ime CINS-a na ceremoniji dodele u Hagu primio glavni i odgovorni urednik Dino Jahić.

Prema obrazloženju žirija timu CINS-a je dato prizanje za seriju članaka o sistemskom kriminalu i korupciji u srpskom društvu, potkovanih dokumentacijom, sa fokusom na to kako se ta korupcija često ne procesuira na sudovima.

„Njihova upornost podseća nas na vitalnu ulogu koju nezavisno novinarstvo ima u očuvanju vladavine prava“, rekao je Huan Karlos Botero, izvršni direktor Svetskog projekta pravde.

Dino Jahić, urednik CINS-a na ceremoniji proglašenja pobednika istakao da je cilj istraživanja bilo otkrivanje čitaocima da situacija u zemlji nije ni blizu one koju vlast i provladini mediji prezentuju građanima u lažnoj i našminkanoj realnosti.

“Korupcija se proteže na svaki mogući nivo vlasti, uključujući u sudsku, a političari ne odgovaraju za malverzacije u kojima su učestvovali. Ponosni smo što smo ovo uradili u školskom, i najefektnijem novinarskom maniru: tražeći informacije, neumorno analizirajući hiljade stranica dokumentacije i prezentovanjem dokaza za svaku rečenicu koju smo napisali. Onako kako istraživačko novinarstvo treba da bude”, rekao je Jahić.

Prethodni dobitnik ove nagrade je tim novinara Asošiejted Presa (Associated Press) za izveštavanje o korupciji i kršenju ljudskih prava u ribarskoj industriji u Jugoistočnoj Aziji.

Jedna od članica žirija Marta Mendoza iz Asošiejted Pres-a istakla je ove godine bila izuzetno jaka konkurencija: “Zapanjena sam hrabrošću i dubokom posvećenošću ovih novinara – njihove priče, često ispričane u mraku, unose svetlost i transparentnost u izuzetno nepristupačna i opasna mesta“.

Osim ove nagrade, pet novinara dobilo je posebno priznanje za izvanredno izveštavanje o pitanjima vladavine prava: Dijego Enrike Osorno (Meksiko), Danijel Balint-Kurti/ Lej Baldvin (Velika Britanija), Kerolin Rafaeli (Južna Afrika) i Anuj Čopra (Avganistan).

Nagrada se od 2016. godine dodeljuje u znak sećanja na Entonija Luisa (1927-2013), dobitnika Pulicerove nagrade koji je za Njujork Tajms izveštavao o institucijama pravosuđa u Sjedinjenim Američkim Državama. Njegovo izveštavanje o Ustavnom sudu u post-aparthedskoj Južnoj Africi inspirisalo je osnivanje Svetskog projekta pravde.

CINS-u je ovo šesta nagrada u poslednjih tri meseca, a serijal tekstova o korupciji i organizovanom kriminalu nagrađen je i prestižnom Evropskom nagradom za novinarstvo (European Press Prize).

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano