AktuelnoBorba protiv korupcije

CINS debata o borbi protiv korupcije

14. okt 2016.
Foto: Medija centar
Panel pod nazivom “Da li činimo dovoljno: Istraživanje pravnog procesuiranja korupcije” biće održan u utorak, 18. oktobra, od 10 do 16 časova u Medija centru.

Neki od potvrđenih panelista su Radomir Ilić, državni sekretar u Ministarstvu pravde, Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije, Goran Ilić, predsednik Udruženja tužilaca i zamenika javnih tužilaca Srbije, Slobodan Šoškić, predsednik Advokatske komore Beograda, Milan Antonijević iz YUCOM-a kao i mnogi predstavnici advokata, sudova, tužilaštava, anti-koruptivnih tela, međunarodnih i nevladinih organizacija.

Panelisti će zajedno sa gostima debate pokušati da ponude rešenja za prepreke na koje država nailazi prilikom procesuiranja slučajeva korupcije.

Događaj će se sastojati od tri panel diskusije na teme:

 

– Biranje advokata po službenoj dužnosti – problemi u praksi
– Procesuiranje korupcije na sudovima
– Anti-koruptivna tela i procesuiranje korupcije

Povod za održavanje ove debate je višemesečno istraživanja Centra za istraživačko novinarstvo Srbije koje je proizvelo šest istraživačkih priča i dve baze podataka. Jedna baza sadrži podatke o postupcima Agencije za borbu protiv korupcije protiv funkcionera a druga baza sadrži podatke u vezi sa postavljanjem advokata po službenoj dužnosti.

 

Agendu događaja možete pogledati OVDE.

 

Skup predstavlja završni događaj istoimenog projekta koji podržava Ambasada Kraljevine Holandije kroz program MATRA.

 

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Stanko Simic
Stanko Simic
14 okt 2016 15:06

Potrebna je potpuno nova Agencija za borbu protiv korupcije koja će istražiti i poreklo imovine funkcionera , zaposlenih i finansijsko poslovanje u sadašnjoj ! Postojeća nema kredibilitet i treba je rasformirati. Zašto više niko ne pominje konferenciju za štampu na kojoj je Mario Spasić obelodanio dokaze o teškim finansijskim i zloupotrebama prilikom zapošljavanja . U Agenciji se zapošljavaju isključivo ona lica koja su prethodno bila radno angažovana bez javnog konkursa na osnovu diskrecione odluke direktorke po samo njoj znanim kriterijumima . Konkretna postupanja ovog organa opstruišu napore časnih pojedinaca da se odupru i prijave korupciju. Za ovakvo stanje odgovorni su Odbor Agencije , direktor, zaposleni i način na koji su se uposlili. Popuna ovog organa od samog njegovog nastanka do danas vršena je suprotno propisima. Niko nije kažnjen zbog nameštanja konkursa za radno mesto internog finansijskog kontrolora u Agenciji o kome je ne baš tačno i ublaženo pisala, pistaljka.rs. Iako je državni organ koji treba da suzbija korupciju ona se koruptivno ponaša. Novom sistematizacijom radnih mesta u Agenciji pokušano je zataškavanje ovog skandala. Administrativni odbor Skupštine Srbije trebalo je da se pozabavi ovim slučajem, a ne da odobrava promenu sistematizacije radnih mesta i zapošljavanje lica po ugovoru na osnovu diskrecione odluke direktora Agencije bez javnog konkursa.

Tagovi

Povezano