AktuelnoMediji

POZIV na CINS panel: Kako novinari koriste otvorene podatke

02. apr 2019.
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) vas poziva 6. aprila u EU info centar na razgovor o otvorenim podacima i kako novinari mogu da ih koriste. Panel diskusija će se održati u okviru Nedelje otvorenih podataka, a CINS je ujedno prvi medij u Srbiji koji učestvuje u ovakvom događaju

Marija Kujačić, viši savetnik Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, i novinarke CINS-a na panelu će novinarima približiti otvorene podatke – zašto su važni, gde se mogu pronaći, odnosno kako se koriste za pisanje priča. Predstavićemo i uspešne medijske proizvode CINS-a, koji kontinuirano kreira baze podataka na osnovu informacija koje traži od institucija. Predviđeno je i vreme za diskusiju, kada će učesnici moći da postavljaju pitanja i govore o svojim iskustvima.

 

Novinarke CINS-a provešće učesnike i kroz poslednju objavljenu CINS-ovu bazu Postupci protiv funkcionera, uz objašnjenje šta sve mogu naći u bazi i kako da, na osnovu dokumentacije iz baze, pišu priče koje su važne za lokalnu zajednicu. Postupci protiv funkcionera su prvi primer otvorenih podataka koje su novinari učinili dostupnim u obliku open source koda.

 

Panel se održava 6. aprila u EU info centru (Kralja Milana 7, Beograd), od 13 do 15 časova, u okviru druge po redu Nedelje otvorenih podataka. CINS je prvi medij u Srbiji koji učestvuje u ovakvom događaju.


Molimo vas da potvrdite učešće do četvrtka 4. aprila na office@cins.rs, nakon čega ćemo vam poslati i agendu događaja.

 

 


Događaj se održava u okviru Nedelje otvorenih podataka 2019, u sklopu projekta “Otvoreni podaci – otvorene mogućnosti” koji sprovode Program Ujedinjenih nacija za razvoj i Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, uz podršku Svetske banke i Fonda za dobru upravu Ujedinjenog Kraljevstva.

Nedelja otvorenih podataka je deo inicijative „Serbia Digital Week“ #SDW

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

17. maj 2024.
Da li ste pratili vesti ove nedelje? Odigrajte naš kviz i saznajte koliko ste informisani o najbitnijim događajima u Srbji u proteklih sedam dana.
17. maj 2024.
Na ovogodišnjoj dodeli nagrada za istraživačko novinarstvo „Dejan Anastasijević“ novinari CINS-a nagrađeni su čak tri puta.
15. maj 2024.
Troje novinara CINS-a, Ivana Milosavljević, Teodora Ćurčić i Vladimir Kostić dobitnici su ovogodišnje nagrade za etičko novinarstvo (Ethical Journalism Awards).
28. feb 2024.
Kancelarija OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) uvrstila je CINS-ovo istraživanje o SNS kol centru u konačan izveštaj o izborima u Srbiji održanim u decembru 2023. godine.