Istraživačke pričeFunkcioneri
19. apr 2013.

Čedomir Jovanović vodio poslove dok je bio na funkciji

Čedomir Jovanović je, kao vlasnik firme “Basic solution group”, učestvovao u donošenju i potpisivanju odluke o uzimanju kredita, iako je u to vreme bio poslanik. Ovo može predstavljati kršenje Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, prema kome funkcioneri moraju da prenesu upravljanje svojim preduzećima na druga lica koja nisu povezana sa njima

“Basic solution group” (BSG, firma se danas zove “SHSF”) osnovana je u oktobru 2009. godine kao preduzeće za konsalting i menadžment poslove. Nakon nešto više od godinu dana, kao jedan od vlasnika ove firme upisan je Čedomir Jovanović, predsednik Liberalno demokratske partije (LDP). Prema članu 35. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, svi funkcioneri su dužni da u roku od 30 dana od izbora, postavljenja ili imenovanja prenesu upravljačka prava u svojim privrednim društvima na neko drugo lice. Čedomir Jovanović je to i uradio. Kada je postao vlasnik BSG, preneo je upravljačka prava na advokata Milana Glišića.

 

Ne može da odlučuje

  • Funkcioner i dalje ima pravo da uzima dobit kao vlasnik. 
  • Funkcioner nema pravo da donosi i/ili potpisuje odluke u kompaniji čiji je osnivač kao što je mogao pre preuzimanja funkcije.
  • Jovanović je doneo i potpisao odluku da uzme kredit od Erste banke od 150 hiljada evra posle prenošenja upravljačkih prava na advokata Glišića. 
  • Sve što bi sud mogao je da Jovanoviću izrekne meru javnog objavljivanja povrede zakona i kaznu od 50.000 do 150.000 dinara.

Direktorka Agencije za borbu protiv korupcije, Tatjana Babić, kaže:

“Osnivač koji ima upravljačka prava može da imenuje ili razreši direktora, da donese odluku o povećanju ili smanjenju osnovnog kapitala, dakle da donosi razne vrste odluka. Kada postaneš funkcioner, ti i dalje imaš pravo da uzimaš dobit kao vlasnik. To ne može niko da ti ospori. Ali nemaš više pravo da donosiš odluke kao osnivač”.

Centar za istraživačko novinarstvo je, međutim, došao do dokumenta koji pokazuje da je, iako je formalno preneo upravljačka prava na Glišića, Jovanović i dalje u tom trenutku upravljao firmom.

Čedomir Jovanović i firma iz Londona “Basic solution (LONDON) limited” su kao osnivači, 11. novembra 2011. godine (u vreme kada je umesto Jovanovića firmom zvanično trebalo da upravlja Milan Glišić) doneli odluku kojom se odobrava da BSG sklopi ugovor o uzimanju kratkoročnog kredita sa “Erstebankom” u iznosu od 150.000 evra.

Odluku su potpisali Jovanović i zastupnik firme iz Londona, Keky Panthaki.

Upitana da prokomentariše ovaj slučaj, direktorka Agencije za borbu protiv korupcije Tatjana Babić, kaže:

„Kada postane funkcioner, lice i dalje ima pravo da uzima dobit kao vlasnik. Ali nema pravo da donosi odluke kao osnivač. Ako se pokaže u ovom slučaju da je funkcioner faktički nastavio da upravlja firmom, Agencija bi pokrenula postupak i tražila od funkcionera da se izjasni. Ukoliko bi se sumnje pokazale tačnim, izrekli bi meru javnog objavljivanja povrede zakona. Takođe, sud bi za povredu člana 35. mogao da izrekne prekršajnu novčanu kaznu od 50.000 do 150.000 dinara“.
 

Odluka o kreditu od 150 hiljada evra, koju je za svoju firmu ‘Basic Solution Group’ Čedomir Jovanović potpisao u vreme dok je bio poslanik

 

 

Čedomir Jovanović je kao vlasnik firme “Basic solution group” (BSG) učestvovao u donošenju i potpisivanju odluke o uzimanju kredita, iako je u to vreme bio poslanik u Narodnoj skupštini.

 

Zakon o prekršajima, međutim, kaže da pokretanje prekršajnog postupka zastareva godinu dana od počinjenog prekršaja, a od potpisivanja ove odluke prošlo je više vremena, što faktički znači da Jovanović neće ni odgovarati za učinjeni prekršaj.

„Nacrtom izmena i dopuna Zakona o prekršajima produžen je rok za pokretanje prekršajnog postupka sa jedne na dve godine od dana kada je učinjen prekršaj, čime će Agencija biti u mogućnosti da protiv većeg broja funkcionera podnese zahteve za pokretanje prekršajnog postupka u roku,“ konstatuje Babićeva.

Ovo nije prvi put da se sumnja da je Jovanović prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije. Agencija je u januaru 2011. podnela protiv njega prekršajnu prijavu, između ostalog i zbog toga što je nakon stupanja na javnu funkciju nastavio da upravlja firmom “Radna grupa“ čiji je vlasnik u to vreme bio. Agencija je prijavu zasnivala na Ugovorima o prenosu udela koje je on potpisivao, što je kasnije od strane suda ocenjeno kao vršenje svojinskih a ne upravljačkih prava, ali i Odluci o promeni sedišta firme.

Sud više puta na glavni pretres pozivao Čedomira Jovanovića

Prekršajni postupak protiv Jovanovića, koji se između ostalog ticao i potpisivanja Odluke, obustavljen je zbog zastarelosti. U obrazloženju Prekršajnog suda se navodi da je sud više puta na glavni pretres pozivao Jovanovića i to na adresu njegovog prebivališta, adresu stranke i adresu Narodne skupštine, ali da mu pozivi nisu mogli biti lično uručeni.

Sud je nakon toga izdao više naredbi za njegovo dovođenje, ali je i to bilo neuspešno. Prema dopisima policije koji su dostavljeni sudu, jedan od primeraka naredbe su ostavili policajcu koji je stalno zaposlen u MUP-u, a koji radi u Jovanovićevom obezbeđenju. On se obavezao da će ga upoznati sa naredbom i preneti mu da se javi u sud u zakazano vreme. Ni nakon toga, Čedomir Jovanović se na sudu nije pojavio.

„Svi državni organi se u praksi susreću sa problemom uručivanja pravnih akata, tako da se nadamo da će novi Zakon o upravnom postupku koji je trenutno u izradi ovu materiju regulisati tako da ovaj problem bude efikasno rešen“, kaže Tatjana Babić.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano