VideoŠume

Biolog: Ilegalna seča šuma ima dalekosežne posledice po ekosistem

30. dec 2019.
Nenad Milosavljević, biolog; Izvor: CINS
Nenad Milosavljević, nastavnik biologije u osnovnoj školi u Leposaviću, kaže za CINS da uništenje šumskog ekosistema na severu Kosova traje već dve decenije. Nestanak šuma negativno utiče na klimatske promene, eroziju zemljišta i izvore pijaće vode.

„Prosto rečeno katastrofalno, situacija je već duži niz godina van kontrole, van svake kontrole. Od rata, od 1999. godine do danas ja bih rekao da to samo ide na gore”, rekao je Nenad Milosavljević za CINS.

Skoro 20 godina bespravne seče šume uz administrativnu liniju Srbije i Kosova nanelo je Srbiji štetu veću od 2,5 milijarde dinara, pokazuju podaci do kojih je došao CINS.

Ipak, posledice nekontrolisane seče šume nisu samo ekonomske već i ekološke, ističu stručnjaci.

Bez šume menja se klima, temperatura se uvećava, a zbog ogoljene površine dolazi do erozije zemljišta. Nestankom šuma ugrožene su i podzemne vode, odnosno izvori pijaće vode.

„To će imati dalekosežne posledice u perspektivi, ne radi se tu samo o isečenoj šumi i drvetu koje tu strada. Šuma je jedan složeni ekosistem, najsloženiji ekosistem na kopnu“, objašnjava Milosavljević i dodaje da je potrebno da prođe više hiljada godina da bi se formirala jedna šuma.

Više o posledicama na životnu sredinu i stanovnike okolnih sela čitajte OVDE.

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano