VideoŠume

Biolog: Ilegalna seča šuma ima dalekosežne posledice po ekosistem

30. dec 2019.
Nenad Milosavljević, biolog; Izvor: CINS
Nenad Milosavljević, nastavnik biologije u osnovnoj školi u Leposaviću, kaže za CINS da uništenje šumskog ekosistema na severu Kosova traje već dve decenije. Nestanak šuma negativno utiče na klimatske promene, eroziju zemljišta i izvore pijaće vode.

„Prosto rečeno katastrofalno, situacija je već duži niz godina van kontrole, van svake kontrole. Od rata, od 1999. godine do danas ja bih rekao da to samo ide na gore”, rekao je Nenad Milosavljević za CINS.

Skoro 20 godina bespravne seče šume uz administrativnu liniju Srbije i Kosova nanelo je Srbiji štetu veću od 2,5 milijarde dinara, pokazuju podaci do kojih je došao CINS.

Ipak, posledice nekontrolisane seče šume nisu samo ekonomske već i ekološke, ističu stručnjaci.

Bez šume menja se klima, temperatura se uvećava, a zbog ogoljene površine dolazi do erozije zemljišta. Nestankom šuma ugrožene su i podzemne vode, odnosno izvori pijaće vode.

„To će imati dalekosežne posledice u perspektivi, ne radi se tu samo o isečenoj šumi i drvetu koje tu strada. Šuma je jedan složeni ekosistem, najsloženiji ekosistem na kopnu“, objašnjava Milosavljević i dodaje da je potrebno da prođe više hiljada godina da bi se formirala jedna šuma.

Više o posledicama na životnu sredinu i stanovnike okolnih sela čitajte OVDE.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

26. jul 2022.
Poslednjeg dana marta 2019. godine Milojka Mandića je pozvala ćerka i rekla mu da „prašti šuma“ i „pucaju žile“. To je bio znak da je u njegovom rodnom selu, Mandićima kod Zaovinskog jezera na Tari, pokrenuto klizište. Njegov život od tog dana više nije bio isti.
19. maj 2022.
„Zbog klimatskih promena skratiće se period između dve ekstremne godine. Ekstremni požari neće biti na svakih pet godina, nego otprilike na svake tri godine i tako će se taj period skraćivati, a požarna sezona će da se prolongira. Mislim da nemamo razvijenu svest o opasnosti koja nam preti“, rekao je u intervjuu za CINS profesor Šumarskog fakulteta Slobodan Milanović.
14. jul 2021.
Predsednik Srpske liste i direktor JKP Standard na Kosovu Goran Rakić i još četiri funkcionera godinama Agenciji za sprečavanje korupcije nisu prijavljivali imovinu i prihode, zbog čega ih je ona kaznila merom upozorenja. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija smatra da je o ovom slučaju trebalo da odlučuje tužilaštvo kroz krivični postupak, a prekršajne prijave nema jer je slučaj zastareo.
21. mar 2021.
Šume u plavnom području Tise skoro da su nestale, a sa njima i dom mnogih vrsta biljaka i životinja. Umesto ovih šuma gaje se plantaže hibrida – vrsta ukrštenih tako da drveće brže raste i pre bude spremno za seču i prodaju. Na obnovi prirodnih šuma se ne radi ozbiljno, a povećava se i opasnost od poplava. Zbog zarade drvne industrije ugrožava se i biodiverzitet, smatraju sagovornici CINS-a.