AktuelnoPritisci na novinare

AOM: Rasvetliti slučaj praćenja i snimanja urednika Južnih vesti

23. mar 2017.
Foto: Preuzeto sa sajta aom.rs
Asocijacija onlajn medija (AOM) zatražila je danas od nadležnih organa da što pre rasvetle slučaj praćenja i snimanja urednika portala “Južne vesti” Predraga Blagojevića i izrazila duboku zabrinutost zbog tog slučaja.

Po svedočenju Blagojevića, nepoznata osoba snimala ga je preksinoć video kamerom iz automobila parkiranog u centru grada, a kada je Blagojević pokušao da fotografiše automobil, vozač je dao gas i pobegao.


AOM je naveo da je slučaj odmah prijavio policiji u Nišu, nakon čega su isto veče inspektori razgovarali sa Blagojevićem i ponudili mu dodatnu policijsku zaštitu.

Pozdravljamo brzu reakciju policije i očekujemo da će nadležni organi u najkraćem roku rasvetliti sve okolnosti ovog slučaja i o njima izvestiti javnost. Podsećamo da ovo nije izolovan slučaj, već deo rastućeg i veoma opasnog trenda u Srbiji”, navodi se u saopštenju za javnost.

AOM je podsetio da je u junu prošle godine, novinarka Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE) Maja Živanović prijavila da je prate dvojica nepoznatih muškaraca, a u avgustu, Mreža za istraživanje kriminala i korupcije (KRIK) obratila se Zaštitniku građana zbog sumnje da njihove novinare prati i prisluškuje BIA, dok su u novembru četiri novinarke Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) primetile su da ih nepoznata lica prate i fotografišu.

Samo hitnom i efikasnom reakcijom policije i tužilaštva biće poslata nedvosmislena poruka svima onima koji bi pokušali da ugroze bezbednost novinara, a novinarima će se pružiti osećaj sigurnosti i poverenja u institucije koje su dužne da ih štite dok obavljaju veoma odgovoran posao informisanja javnosti”, piše u saopštenju.

AOM je pozvao i građane da se solidarišu sa novinarima i ocenio da će bez toga Srbija “potonuti još dublje u medijski mrak”.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano