AktuelnoPritisci na novinare

AOM: Drakonske kazne za lokalne i onlajn medije

27. jan 2017.
Visoke kazne za gušenje medijskih sloboda

Asocijacija onlajn medija (AOM) oglasila se juče povodom presuda Višeg suda u Beogradu protiv novosadskog portala 021, koji je kažnjen sa 780.000 dinara. Iz AOM-a to nazivaju drakonskom kaznom, dodajući da je reč o gušenju medijskih sloboda i pritiscima na medije.

U saopštenju ove asocijacije se navodi da su sudski procesi protiv medija koji nisu bliski vlasti ekspeditivni, a kazne visoke, dok procesi protiv medija bliskih vlasti „traju beskrajno dugo sa neizvesnim ishodom“.

Iz AOM-a pozivaju „domaće i međunarodne organizacije da, u kontekstu pregovaračkog procesa Srbije sa EU, posebno prate odnos pravosuđa prema medijima“ i dodaju da je ovaj vid pritiska donedavno „nažalost bio van pažnje i šire i stručne javnosti.“

AOM ukazuje da sudska praksa u medijskim procesima u Srbiji nije usklađena sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, pozivajući novinare i medije da svoja prava, nakon što iscrpe sve domaće pravne lekove, potraže u Strazburu. U tome bi im podršku trebale dati novinarske i medijske organizacije, kao i međunarodne organizacije za ljudska prava i slobodu izražavanja.

Na kraju saopštenja je navedeno kako je jedna od ustanovljenih praksi suda u Strazburu da visoke novčane kazne za medije predstavljaju udar na slobodu izražavanja.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
1 Komentar
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
novosadjanin
novosadjanin
03 mar 2017 08:26

U NS je portal 021 jedini nacin da iskazemo pljacke gradjana od strane organizovanog kriminala politicara.EVO PRIMERA pre neki dan dobio sam da platim 500eu. pod prinudom izvrsitelja i advok iz kancelarije gradonacelnika NS za neplacanje dimnicarine i ciklonizacije firmi koje ne obavljaju svoj posao strucno vec grad prisilno naplacuje te neizvrsene usluge.Moja firma ima zakljucen ugovor za te radove sa odgovornom firmom jer ciscenje ventilacije od zapaljivih mater.mora se uraditi.

Tagovi

Povezano