AktuelnoĆopićLicnostMiškovićProjekti

Zoran Ćopić: „Mišković je vlasnik Univerzal banke“

22. jun 2012.
Zoran Ćopić, optužen da je prao novac za osumnjičenog narko bosa Darka Šarića, rekao je da zna da je Mišković vlasnik „Univerzal banke“, kao i da je Šarić pregovarao sa ovom bankom oko mogućeg kredita

Univerzal banka, čiji je krajnji vlasnik nepoznat, bila je spomenuta nekoliko puta tokom suđenja Zoranu Ćopiću u Banja Luci, koji je u septembu prošle godine optužen da je prao novac za osumnjičenog narko bosa Darka Šarića.

Ćopić je u odbrani izneo da je biznismen Miroslav Mišković vlasnik „Univerzal banke“, kao i da je Šarić pregovarao sa ovom bankom oko mogućeg kredita. On je opisao i sastanak koji je održan u banci marta 2009. godine na kojem nisu uspeli da se dogovore oko kredita.

Novinari mreže Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) i Centra za istraživačko novinarstvo u Srbiji (CINS) prisustvovali su Ćopićevom suđenju i poseduju audio zapise sa održanih ročišta.
 

Mišković im pomaže da uzmu kredit u „Univerzalu’’

 

Darko Šarić je 2009. godine tražio kredit od “Univerzal banke“

Mišković i „Univerzal banka“ bili su spomenuti u telefonskom razgovoru Zorana Ćopića i Nua Stanaja, Ćopićevog poslovnog partnera i brata Antona Stanaja koji je prošle godine u Srbiji osuđen na 6 godina zatvora kao organizator međunarodnog šverca cigareta.

Ovaj telefonski razgovor, koji je policija prisluškivala i snimila marta 2009. godine, deo je dokaznog materijala u postupku protiv Zorana Ćopića koji se vodi pred Okružnim sudom u Banja Luci.

U razgovoru se može čuti Nuo Stanaj kako nervozno napada Ćopića:

‘’Zorane Ćopiću, jesi li mi prije tri mjeseca rekao da će pare stići sutra, pa prekosutra, a evo prošla su tri mjeseca? … Ne znam ni šta radim, ni šta plaćam, Zorane. Ja ti kažem, Zorane Ćopiću, da Nuo nikada više neće dozvoliti ovo. Nikada!’’

Ćopić ga smiruje i odgovara mu:

‘’Evo, jurimo pare od Caneta, a Mišković im pomaže da uzmu kredit u „Univerzalu“ od pet miliona evra, jer sam im ja rekao da sam mrtav ako to ne bude.’’

 

‘’Miškovićev sin ugovorio sastanak’’

 

Zoran Ćopić: „Mišković je vlasnik „Univerzal banke“ Foto: CIN/CINS

Iznoseći odbranu pred sudskim većem pre dve nedelje, Ćopić je objasnio da su saradnici Darka Šarića tražili kredit od „Univerzal banke“, koja se nalazi u Miškovićevom vlasništvu.

Sastanak u banci je održan početkom marta 2009. godine, a ugovorio ga je Marko Mišković, sin Miroslava Miškovića.

‘’Taj razgovor je gospodin Marko Mišković ugovorio, jer su oni vlasnici „Univerzal banke“, da pomognu Šariću, jer su oni dugogodišnji saradnici i prijatelji, da pomognu da on dobije kredit da bi meni platio „Mitrosrem’’, rekao je Ćopić u sudnici.

Inače, „Mitrosrem“ je kompanija koju je Ćopić pokušao da proda Šariću za 29 miliona evra (više o tome pročitajte ovde).

Ćopić je takođe prisustvovao sastanku na koji ga je pozvao Andrija Krlović, Šarićev advokat. Krlović je u martu 2010. godine uhapšen i optužen da je prao novac za Darka Šarića.

Osim Ćopića i Krlovića, prema Ćopićevom svedočenju, sastanku su prisustvovali i osoba koju je nazvao Žika, za koga je rekao da je Miškovićev finansijski direktor, i Duško Šarić, brat Darka Šarića, koji je nedavno osuđen u Crnoj Gori na 8 godina zatvora zbog pranja kokainskog novca.

Međutim, kako je Ćopić objasnio, kredit nisu dobili.

OCCRP i CINS su tokom 2010. godine istraživali vlasništvo „Univerzal banke“ i utvrdili povezanost između biznismena Miroslava Miškovića i više of-šor kompanija koje imaju vlasništvo u banci (više o tome pročitajte ovde).

Ove kompanije, registrovane na Kipru, Britanskim Devičanskim Ostrvima i sličnim lokacijama, imale su po 4,7 ili 4,9 odsto akcija banke, malo ispod praga od 5 odsto koji bi ih obavezao da obelodane krajnjeg vlasnika i zahtevaju odobrenje Narodne banke.

Guverner Narodne banke Srbije, Dejan Šoškić, juče je izjavio novinarima agencije Beta da traje kontrola vlasništva i poslovanja „Univerzal banke“ (više o tome pročitajte ovde).

NBS reagovala i pokrenula superviziju poslovanja „Univerzal banke“ Beograd.

Više informacija o „Univerzal banci“, Mirolsavu Miškoviću i prikrivenom vlasništvu.


Pročitajte više informacija o poslovima Zorana Ćopića.

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

22. jun 2012.
Narodna banka Srbije pokrenula superviziju poslovanja „Univerzal banke“ Beograd. O skrivenom vlasništvu u ovoj banci CINS pisao pre godinu i po dana. Guverner Šoškić nije dao precizan razlog za akciju, ali je rekao: „Pojedinci ne mogu biti iznad interesa zemlje i zbog toga ne može biti kompromisa“
27. dec 2011.
Komisija za hartije od vrednosti zbog „poslovne“, a Narodna banka Srbije zbog „službene“ tajne ne žele da otkriju šta su otkrile o netransparentnom vlasništvu „Univerzal banke“ i kakve su mere preduzele
05. maj 2011.
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije dobio je nagradu za istraživačko novinarstvo u kategoriji mladih novinara do 30 godina za serijal tekstova “Projekat Mišković”. Priznanja je uručilo Nezavisno udruženje novinara Srbije i američka ambasada u Beogradu povodom 3. maja, svetskog dana slobode medija
07. feb 2011.
Narodna banka Srbije nije istraživala promene vlasničkih udela “Deltinih” preduzeća u “Univerzal banci” 2008, iako su izgledale kao moguće kršenje Zakona o bankama. Produkcija: CINS (NUNS) i OCCRP Glavni istraživači: Anđela Milivojević i Vladimir Kostić Istraživački tim: Dragana Pećo, Stevan Dojčinović i Bojana Jovanović Urednici: John Holland, Branko Čečen