AktuelnoNagrade i druga priznanja

CINS dobio nagradu za istraživačko novinarstvo

05. maj 2011.
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije dobio je nagradu za istraživačko novinarstvo u kategoriji mladih novinara do 30 godina za serijal tekstova “Projekat Mišković”. Priznanja je uručilo Nezavisno udruženje novinara Srbije i američka ambasada u Beogradu povodom 3. maja, svetskog dana slobode medija

Ekipu mladih novinara CINS-a koja je nagrađena za višemesečni rad na“Projektu Mišković” čine Stevan Dojčinović, Vladimir Kostić, Dragana Pećo, Anđela Milivojević i Bojana Jovanović.

CINS je niz tekstova o složenoj mreži off-shore kompanija kojom upravljaju menadžeri „Delta holding“ objavio tokom februara meseca na sajtu www.cins.org.rs, kao i verziju na engleskom jeziku na sajtu www.reportingproject.org, regionalne mreže koja okuplja istraživačke novinare (Organized Crime and Coruption Reporting Projact)
 

Prema istraživanjima CINS-a, of-šor kompanija nepoznatog vlasnika iz Belizea, preko „ćerki firmi“, za nešto više od godinu dana, kupila je u Srbiji preduzeća sa nekretninama vrednim najmanje 40 miliona evra.

Sistem of-šor kompanija korišćen je i pri kupovini akcija u beogradskoj Univerzal banci. Preduzeće “Vanity International Corporation” bilo je jedno od posrednih vlasnika nešto ispod pet posto akcija Univerzal banke, jedine u Srbiji u kojoj ni danas ni jedan vlasnik ne poseduje procenat koji ga obavezuje na saglasnost i proveru Narodne banke Srbije.

Prema obrazloženju žirija “tema je obrađena ozbiljno i studiozno, a sve relevantne činjenice dokazane opsežnom dokumentacijom, prikupljenom višemesečnim istraživanjem koje je obuhvatilo šest zemalja regiona i sveta”.

U ostalim kategorijama za najbolji televizijski prilog odabran je serijal “Prevera veka” emisije Insajder o korupciji u rudarsko-topioničarskom basenu Kolubara, koja se emituje na televiziji B92.

Novinar nedeljnika “Vranjske novine” Zoran Radulović dobio je nagradu u kategoriji štampanih medija za serijal „Sve laži i obmane Dragomira Tomića“, dok je u kategoriji on-line medija dobitnik Zoran Janjić za serijal tekstova “Kabinet doktora Koštunice” objavljenih na sajtu “E-novine”. Nagrada za najbolji radijski prilog nije dodeljena.

Tradicionalnu dodelu nagrada za najbolje radove u istraživačkom novinarstvu Nezavisno udruženje novinara Srbije dodeljuje već šest godina povodom 3. maja, svetskog dana slobode medija u saradnji sa Američkom ambasadom u Beogradu.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano