AktuelnoNagrade i druga priznanja

CINS dobio nagradu za istraživačko novinarstvo

05. maj 2011.
Centar za istraživačko novinarstvo Srbije dobio je nagradu za istraživačko novinarstvo u kategoriji mladih novinara do 30 godina za serijal tekstova “Projekat Mišković”. Priznanja je uručilo Nezavisno udruženje novinara Srbije i američka ambasada u Beogradu povodom 3. maja, svetskog dana slobode medija

Ekipu mladih novinara CINS-a koja je nagrađena za višemesečni rad na“Projektu Mišković” čine Stevan Dojčinović, Vladimir Kostić, Dragana Pećo, Anđela Milivojević i Bojana Jovanović.

CINS je niz tekstova o složenoj mreži off-shore kompanija kojom upravljaju menadžeri „Delta holding“ objavio tokom februara meseca na sajtu www.cins.org.rs, kao i verziju na engleskom jeziku na sajtu www.reportingproject.org, regionalne mreže koja okuplja istraživačke novinare (Organized Crime and Coruption Reporting Projact)
 

Prema istraživanjima CINS-a, of-šor kompanija nepoznatog vlasnika iz Belizea, preko „ćerki firmi“, za nešto više od godinu dana, kupila je u Srbiji preduzeća sa nekretninama vrednim najmanje 40 miliona evra.

Sistem of-šor kompanija korišćen je i pri kupovini akcija u beogradskoj Univerzal banci. Preduzeće “Vanity International Corporation” bilo je jedno od posrednih vlasnika nešto ispod pet posto akcija Univerzal banke, jedine u Srbiji u kojoj ni danas ni jedan vlasnik ne poseduje procenat koji ga obavezuje na saglasnost i proveru Narodne banke Srbije.

Prema obrazloženju žirija “tema je obrađena ozbiljno i studiozno, a sve relevantne činjenice dokazane opsežnom dokumentacijom, prikupljenom višemesečnim istraživanjem koje je obuhvatilo šest zemalja regiona i sveta”.

U ostalim kategorijama za najbolji televizijski prilog odabran je serijal “Prevera veka” emisije Insajder o korupciji u rudarsko-topioničarskom basenu Kolubara, koja se emituje na televiziji B92.

Novinar nedeljnika “Vranjske novine” Zoran Radulović dobio je nagradu u kategoriji štampanih medija za serijal „Sve laži i obmane Dragomira Tomića“, dok je u kategoriji on-line medija dobitnik Zoran Janjić za serijal tekstova “Kabinet doktora Koštunice” objavljenih na sajtu “E-novine”. Nagrada za najbolji radijski prilog nije dodeljena.

Tradicionalnu dodelu nagrada za najbolje radove u istraživačkom novinarstvu Nezavisno udruženje novinara Srbije dodeljuje već šest godina povodom 3. maja, svetskog dana slobode medija u saradnji sa Američkom ambasadom u Beogradu.

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend