AktuelnoVazduh

Ziđin na sudu: Dokažite da je zagađenje u Boru prekoračeno baš zbog nas

05. mar 2020.
Ulaz u rudarsko-topioničarski basen u Boru; foto: CINS
Prvo ročište na suđenju kompaniji Ziđin zbog prekomernog zagađenja vazduha sumpor-dioksidom u Boru održano je u Privrednom sudu u Zaječaru, dok je ročište u postupku zbog prekomernog zagađenja olovom i kancerogenim česticama za vreme prethodnog rukovodstva odloženo jer tužilaštvo još uvek nije izmenilo optužni predlog.

Od kada je kineski investitor preuzeo rukovodstvo nad RTB Borom krajem 2018, sada Ziđin Bor Koperom, Ministarstvo zaštite životne sredine više puta je proveravalo rad kompanije, a dva puta je izveo i pred sud. Ziđin i odgovorna lica se terete da su u dva navrata izazvali prekomerno zagađenja vazduha u Boru sumpor-dioksidom (SO2), kao i da su doveli do prekomernog zagađenja olovom i kancerogenim česticama poput arsena u više navrata tokom 2018.

Prvo ročište po svim prijavama zakazano je za 4. mart u Privrednom sudu u Zaječaru. U suđenju za zagađenje SO2 kompanija Ziđin i zamenik rukovodioca ogranka TIR (koje se dovodi u vezu sa zagađenjem), Boban Todorović, terete se da su u novembru 2019. i januaru 2020. ispuštali opasne materije u vazduh tako da su dva dana novembra koncentracije SO2 bile i do 4,6 puta veće od zakonom propisanih, kao i da nisu obustavili proizvodnju kako bi smanjili zagađenje. Za ovaj privredni prestup je zaprećena novčana kazna između 1,5 i tri miliona dinara, a sud može izreći i kaznu srazmernu učinjenoj šteti.

Todorović je prisustvovao suđenju i u svemu se saglasio sa odbranom kompanije koju je u ime Ziđina na sudu iznela Dušanka Miljković, rukovodilac službe zaštite životne sredine ogranka TIR.

Ona je navela da je problem nasleđen, pri čemu je kao dokaz priložila grafikon o zagađenju od 1976-2019, navodeći da je zagađenje ranije bilo veće, te da se u poslednje četiri godine smanjuje. Miljković je rekla da Ziđin ulaže velika sredstva za zaštitu životne sredine:

„Izradili smo Akcioni plan za rešavanje problema aerozagađenja iz ogranka TIR i dostavili Ministarstvu zaštite životne sredine“.

Navela je i da je kompanija pribavila uređaje za smanjenje zagađenja, kao i da preduzima mere za sprečavanje zagađenja tako što, shodno automatskom monitoringu kvaliteta vazduha, zaustavlja rad pojedinih agregata kada se očita uvećana količina SO2 – sve dok se zagađenje ne smanji.

Privredni sud u Zaječaru u kom je održano prvo ročište u postupku protiv Ziđina; foto: CINS

Miljković je rekla i da je kompanija potpuno zaustavila proizvodnju od 21. februara do 1. marta ove godine da bi remontovala agregat i tako smanjila emisiju zagađujućih materija. Na sudu je iznela zaključke merenja zagađenja u gradu Boru koje su u tom periodu sproveli:

 „Došli smo do podatka da se u pojedinim predelima očitavaju vrednosti koje su 50% od dozvoljenih vrednosti, što ukazuje da Ziđin nije jedini zagađivač u Boru.“

U zimskom periodu, tvrdi Miljković, naročito se oseća zagađenje gradske toplane u Boru, kao i privatnih (indidvidualnih) ložišta.

Na pitanja tužioca, Slaviše Dimitrijevića, da li se prate vremenske prilike i šta se u slučaju nepovoljnih uslova preduzima, Miljković je rekla da prate pravac i brzinu vetra, kao i vazdušni pritisak i da smanjuju kapacitet proizvodnje kada ti parametri nisu povoljni. Miljković je dodala da postoje dokazi o tome, a tužilac je zatražio da se izvedu na sledećem ročištu, zajedno sa izveštajem gradske toplane o tome u kom periodu dana pružaju uslugu grejanja i koje gorivo koriste.

U svojstvu svedoka predloženo je da se ispita i republička inspektorka, Emila Tošić, na osnovu čijih kontrola je Ministarstvo i iniciralo postupak, a o čemu je CINS ranije pisao. Sud je sve predloge usvojio. Advokat odbrane, Aleksandar Novaković, je doveo u pitanje podatke sa državnih mernih stanica na koje se inspektorka poziva, jer su preuzeti sa internet stranice državne Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA). To su preliminarni podaci, a ne verifikovani, objasnio je Novaković.

Podaci o kvalitetu vazduha u realnom vremenu su neverifikovani, što znači da prilikom provere (verifikacije) istih Agencija može da utvrdi izvesne promene – više ili niže vrednosti od prvobitno zabeleženih. SEPA verifikovane podatke objavljuje u godišnjim izveštajima. Podatke iz izveštaja za prethodne godine o kvalitetu vazduha u zemlji CINS je ranije analizirao.

Čak i da je bilo prekoračenja zagađenja, Novaković kaže da nema dokaza da je Ziđin uzrok. Iako nije negirao činjenicu da rad Ziđina može da dovede do problema, on smatra da je neophodno dokazati da je navedenih dana u novembru i januaru baš Ziđin izazvao zagađenje vazduha preko dozvoljenog nivoa.

„Moguće je da, kada ne bi bilo doprinosa od strane toplane, individualnih ložišta i drugih pravnih lica, da rad okrivljenog pravnog lica (Ziđina) ne bi doveo do prekoračenja granica zagađujućih materija“, naveo je advokat.

On je predložio da se kao dokaz iznesu i podaci o doprinosu zagađenja individualnih ložišta, kao i da tužilaštvo dostavi podatke o svim ostalim zagađivačima u Boru.

Suđenje za „nasleđeni problem“ odloženo

Svega 40 dana nakon što je kineski investitor kupio borskog giganta, Ministarstvo zaštite životne sredine je podnelo prijavu tužilaštvu u Zaječaru protiv Ziđina i tadašnjeg direktora Long Jia (Long Yi). Povod je prekomerno zagađenje česticama poput olova i kancerogenim česticama poput arsena u 2018. iz postrojenja za proizvodnju plemenitih metala – Elektrolize RJ u srcu kompleksa RTB-a.

Prvo ročište u ovom predmetu juče je odložen jer tužilaštvo nije vratilo predmet sudu nakon dorade.

Naime, Privredni sud je tražio od tužilaštva da preuredi optužni predlog jer se odgovorni terete za prestupe koji su učinjeni pre nego što je kineski investitor preuzeo rudarski basen, odnosno dok je na čelu bivše uprave bio Blagoje Spaskovski, kadar Srpske napredne stranke, o čemu je CINS već pisao.

Tužilaštvo može da odbaci optužni predlog ili da ga izmeni tako da se ubuduće spor vodi protiv tada odgovornih lica u RTB-u, rekli su u sudu.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
4 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
"rtb bor"
"rtb bor"
06 mar 2020 10:42

Da bi opravdali loše i korupcionaško vođenje RTB Bor, sva krivica se svaljuje novom vlasniku Ziđinu. On nije manje kriv za zagađenje, već što mu je poklonjen Kombinat bakra. Poslednji generalni direktor i grobar RTB Bor, Spaskovski sa svojim mentorima je kreirao tehniku i tehnologiju čiji produkti su smrtonosne štetne supstanci kojim se sada truju borani i boranke. Sledeće je, uložen je za rekonstrukciju topionice bakra ogroman novac, više od pola milijarde evra, a rezultat se vidi. Predhodni vlasnik RTB Bor zbog svih propusta nije kriv, krivi su kinezi, koji truju okolinu (ne)delima Spaskovskog i mentora iz vlasti. Zbog predhodnih propusta neko mora biti utamnjičen, pre ili posle izbora.

Sasso
Sasso
06 mar 2020 23:57

Dve hiljadite godine smo vikali Soso lopove,pa posle 2010.kada je skočila cena bakra na svetskom tržištu,napravismo od njega heroja,kao da je on sam zaslužan za svetske tokove,sad opet ne valja,a o uvlačenju da i ne govorimo, I o tome što svi znaju da menja partije kako vetar dune. Pogan smo mi narod,ko o čemu mi samo o slavnim precima,a mu*a su nam manja nego u miša. Biće nama Vučića I Sose bar još 15 godina.

Krki
Krki
03 maj 2020 23:45

Potpuno je nejasno koji i kakav postupak je pokrenut. Dakle ni na osnovno pitanje tekst ne daje odgovor. Prica se o privrednom prestupu, pa onda o nekom tuzilastvu, prijavama… Pitanje je sledece: Koji konkretno postupak je pokrenut (upravni, parnični, krivični, prekršajni)?

Tagovi

Povezano