InfografikMultimedijaMedijski regulatori

Zastupljenost izbornih lista na TV Prva u predizbornoj kampanji 2016. godine

29. avg 2019.
Aleksandar Vučić na TV Prva u vreme predizborne kampanje 2016; foto: printscreen, Youtube/CINSrbija
CINS je objavio dugo skrivani izveštaj REM-a o medijskom izveštavanju tokom izborne kampanje 2016. godine. U njemu se vidi i razlika u zastupljenosti izbornih lista na televizijama sa nacionalnom frekvencijom u odnosu na izbore 2014. godine. Razlika u zastupljenosti SNS-a se najviše primećuje kod televizije Prva.
 

(povlačenjem graničnika dobićete razliku u zastupljenosti lista 2014. i 2016. godine)

„Vesti u 19” zastupale su listu Srpske napredne stranke (SNS) 2014. godine 29,9% vremena, a opozicionu Demokratsku stranku 11,8%. Prevedeno u vreme trajanja TV priloga, prilozi o SNS-i su trajali nešto više od sat vremena dok su oni o DS-u trajali oko 24 minuta. Samo dve godine kasnije, lista predvođena Aleksandrom Vučićem u centralnoj informativnoj emisiji Prve (tada „Vesti u 18”) dobija 44,1% vremena, dok DS i dalje dobija oko 11,7%.

Za isticanje TV Prva tokom kampanja važan je kontekst vlasništva. Iako je bila javna tajna da je grčka kompanija Antenna Group vlasnik istovremeno Prve i B92, pre izbora 2014. to nije bilo legalno.

Naime, Zakon o radiodifuziji branio da jedan vlasnik ima više od 5% vlasništva u drugoj televiziji. Međutim, nakon izbora, u sklopu seta medijskih zakona, Narodna Skupština je izglasala novi Zakon o javnom informisanju koji je legalizovao ovu situaciju. Savet REM-a je u junu 2015. godine dao saglasnost Antenna-i da objedini vlasništvo Prve i B92.

Grčka kompanija je 2018. prodala ove dve televizije (zajedno sa radio stanicom, kablovskim kanalima i internet portalima) za oko 180 miliona evra Srđanu Milovanoviću, bratu Zvezdana Milovanovića, poverenika SNS-a za Niš.

Više o ovom izveštaju i najvažnijim nalazima pročitajte OVDE.

 

Realizovano u sklopu:

Autori:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano