AktuelnoPrivatno obezbeđenje

Za napad na Beer Fest-u sedam meseci kućnog zatvora

04. dec 2020.
Nikola Soskić nakon napada
Viši sud u Beogradu osudio je u julu ove godine Aleksandra Petrovića, radnika obezbeđenja koji je 2013. godine na Beer Festu-u tukao Nikolu Soskića, na sedam meseci kućnog zatvora.

Sud je odlučivao po žalbi Petrovićevog advokata na presudu Trećeg osnovnog suda u Beogradu iz novembra 2019. godine kojom je njegov klijent prvostepeno osuđen zbog nanošenja teške telesne povrede, ali na kaznu zatvora od deset meseci.

U obrazloženju presude Višeg suda u Beogradu se navodi da je ova kazna bila prestrogo odmerena, i da se olakšavajućim i odsustvu otežavajućih okolnosti „nije dao adekvatan značaj“, zbog čega je preinačio presudu i odredio manju kaznu.

Soskićev advokat Oliver Dojčinović u izjavi za Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) je najavio tužbu za naknadu štete.

„Pripremamo tužbu za naknadu nematerijalne štete koja je naneta Nikoli zbog pretrpljenih duševnih bolova, fizičkih bolova, umanjenja opšte životne aktivnosti, pretrpljenog straha, naruženosti. On je imao nagnječenje mozga u predelu čela“, objašnjava Dojčinović.

Tužba za naknadu štete, kako navodi advokat, neće biti upućena samo Aleksandru Petroviću, već i Gradu Beogradu kao organizatoru Beer Fest-a i samom Beer Fest-u kao pravnom licu.

Kako je CINS već pisao, napad na Nikolu Soskića se dogodio 17. avgusta 2013. godine kada je sa kolegom napustio ograđeni prostor jedne od zabava na Beer Fest-u, nakon čega im obezbeđenje nije dozvolilo da se vrate. Nekoliko minuta kasnije njegov drug je preskočio ogradu i pao na zemlju, a obezbeđenje mu je prišlo i, umesto da ga izbace, počeli su da ga tuku.

„Ja sam tada bio van ograde i kažem ’alo bre ljudi, ubiste čoveka’ i ovaj jedan preskače“, objasnio je tada Soskić za CINS trenutak u kome radnik obezbeđenja izlazi iz ograđenog prostora i kreće prema njemu.

„Pesnicom me je udario u levo oko, od udarca sam pao. Nakon toga je pritrčao još jedan radnik obezbeđenja i obojica su me šutirali i udarali nogama po glavi. Sve je trajalo nekoliko minuta.”

Zbog potresa mozga, slomljenog zuba i operacije oka Soskić je u bolnici proveo sedam dana.

Istraživanje CINS-a je tada pokazalo da se napadi radnika obezbeđenja neretko završavaju smrću, da je prekomerna upotreba sile bila sve češća, da istrage i sudski postupci protiv napadača često traju dugo, a izrečene kazne teško mogu da zadovolje žrtve.

CINS je takođe objavio i bazu podataka o napadima privatnog obezbeđenja na građane u periodu od 2003. do 2014. godine koju možete pogledati ovde.

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano