InfografikŠume

Više od 2,2 milijarde dinara za obnovu ilegalno posečenih šuma kod Kosova

25. dec 2019.
Foto: N1
Obnova nedozvoljeno posečene šume uz administrativnu liniju Srbije i Kosova koštaće Srbiju više od 2,26 milijardi dinara, pokazuju podaci do kojih je došao CINS. Problem uništavanja šuma na ovom području ne jenjava, a Vlada Srbije planira da sanira štetu do 2021. godine – ako bude bezbedno.

Ilegalna seča šume uz administrativnu liniju Srbije i Kosova se ne smanjuje, smatra Saša Stamatović, v.d. direktora Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Razlog za to vidi u niskom stepenu rizika da će šumokradice biti uhvaćene – u odnosu na potencijalnu korist.

„Vrlo lako pređu 50, 100 metara i onda su, što se njih tiče, na bezbednom, van domašaja bilo kog od naših organa”, kaže Stamatović.

Ilegalna seča šume je najčešće krivično delo protiv životne sredine, a posebno je izraženo na teritorijama šumskih gazdinstava uz administrativnu liniju – Vranje, Leskovac, Raška, Kuršumlija i Kruševac. Prema podacima Srbijašuma, površina šumskih gazdinstava koja treba da se sanira prevazilazi četiri hiljade hektara.

S obzirom na dimenzije bespravne seče, koja ima i karakter pustošenja šuma, u julu 2019. godine Vlada Srbije je usvojila plan koji bi do 2021. trebalo da sanira izgubljeno šumsko bogatstvo. Prema planu, Srbijašume će iseći stabla koja su spremna i zasaditi nove sadnice na delovima gde je šuma već posečena, a troškovi čitavog procesa koštaće više od 2,26 milijardi dinara.

Više o problemu ilegalne seče šuma kod Kosova OVDE.


 

Realizovano u sklopu:

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano