InfografikŠume

Više od 2,2 milijarde dinara za obnovu ilegalno posečenih šuma kod Kosova

25. dec 2019.
Foto: N1
Obnova nedozvoljeno posečene šume uz administrativnu liniju Srbije i Kosova koštaće Srbiju više od 2,26 milijardi dinara, pokazuju podaci do kojih je došao CINS. Problem uništavanja šuma na ovom području ne jenjava, a Vlada Srbije planira da sanira štetu do 2021. godine – ako bude bezbedno.

Ilegalna seča šume uz administrativnu liniju Srbije i Kosova se ne smanjuje, smatra Saša Stamatović, v.d. direktora Uprave za šume Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Razlog za to vidi u niskom stepenu rizika da će šumokradice biti uhvaćene – u odnosu na potencijalnu korist.

„Vrlo lako pređu 50, 100 metara i onda su, što se njih tiče, na bezbednom, van domašaja bilo kog od naših organa”, kaže Stamatović.

Ilegalna seča šume je najčešće krivično delo protiv životne sredine, a posebno je izraženo na teritorijama šumskih gazdinstava uz administrativnu liniju – Vranje, Leskovac, Raška, Kuršumlija i Kruševac. Prema podacima Srbijašuma, površina šumskih gazdinstava koja treba da se sanira prevazilazi četiri hiljade hektara.

S obzirom na dimenzije bespravne seče, koja ima i karakter pustošenja šuma, u julu 2019. godine Vlada Srbije je usvojila plan koji bi do 2021. trebalo da sanira izgubljeno šumsko bogatstvo. Prema planu, Srbijašume će iseći stabla koja su spremna i zasaditi nove sadnice na delovima gde je šuma već posečena, a troškovi čitavog procesa koštaće više od 2,26 milijardi dinara.

Više o problemu ilegalne seče šuma kod Kosova OVDE.


 

Realizovano u sklopu:

Autor:

Ostavi komentar

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

Tagovi

Povezano

Send this to a friend