AktuelnoCOVID-19

Virus korona: Kineski Ziđin suspendovao radnicu zbog navodnog ugrožavanja kolega

22. apr 2020.
Ulaz u rudarsko-topioničarski basen u Boru; foto: CINS
Kineska kompanija Ziđin, ranije Rudarsko-topioničarski basen Bor, suspendovala je radnicu Kristinu Petkovski tvrdeći da nije poštovala mere za suzbijanje virusa korona čime je ugrozila zdravlje zaposlenih. Iako ona nema koronu, iz kompanije su joj zapretili otkazom ukoliko se neko iz firme zbog nje zarazi. Njene kolege poslate su u samoizolaciju suprotno savetima epidemiologa, otkriva CINS.

Kristina Petkovski, zaposlena u Odeljenju kontrole kvaliteta jednog od ogranaka u kompaniji Ziđin Bor Koper (Zijin Bor Copper) suspendovana je sa posla zbog navodnog kršenja mera za preventivno sprečavanje širenja epidemije korone koje je ovo preduzeće donelo.

Petkovski je odgovorna jer nije odmah prijavila da je došlo do promene zdravstvenog stanja člana njene porodice, te nije samoinicijativno otišla u kućnu izolaciju, piše u Odluci kompanije od 7. aprila u koju je Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) imao uvid.

Ona neće ići na posao tri meseca i za to vreme primaće trećinu plate, shodno odredbi Kolektivnog ugovora, objašnjava za CINS Žarko Radulović, predsednik Sindikalne organizacije Topionica–Bor čiji je Petkovski član.

U dokumentaciji koju je Radulović pokazao CINS-u piše da je član porodice Kristine Petkovski 23. marta dobio temperaturu, da je izvesno vreme lečen, ali da mu to nije pomoglo i da mu je 3. aprila ustanovljena upala pluća izazvana virusom korona.

Radulović kaže da je ona obaveštavala kolege o stanju zaraženog člana porodice još od marta. Išla je na posao sve dok virus nije potvrđen, dodaje, te ne zna šta je ona mogla da uradi drugačije:

„Ona je ispoštovala proceduru što se nas tiče. Ne znam razlog postupanja poslodavca prema njoj na ovakav način. Ona je obaveštavala sve. Njeni neposredni rukovodioci su svi znali“, objašnjava Radulović.

Predstavnici kompanije Ziđin dočekali pomoć Srbiji iz Kine; foto: mre.gov.rs

Zbog toga je kažnjeno još 12 zaposlenih na Odeljenju gde Petkovski radi, kao i četiri rukovodioca celog ogranka TIR. U Odluci kompanije piše da su svi prekršili propisane mere – njene kolege jer nisu prijavile šta se događa iako su znale, zbog čega im je jedna plata umanjena za 20% osnovne zarade, a rukovodioci zato što nisu pratili zdravstveno stanje zaposlenih i njihovih članova porodice, zbog čega im je plata umanjena za isti iznos tri meseca. Rukovodilac Odeljenja razrešen je sa funkcije.

„Ovaj incident je doveo do ugrožavanja zdravlja i ostalih zaposlenih lica, to je takođe veoma veliki uticaj i na proizvodnju“, navodi se u Odluci.

Pored ovoga, kompanija Ziđin je za Kristinu Petkovski i još 25 kolega sa kojima je imala bliske kontakte naredila samoizolaciju. Dokumentacija koja je CINS-u data na uvid, međutim, pokazuje da slanje Kristininih kolega nije bila preporuka epidemiologa Javorke Stankulić, koja je upoznata sa slučajem. Stankulić je 6. aprila, dan pre nego što je uprava odlučila da kazni zaposlene, kompaniju obavestila da se radnici koji su sa Petkovskom bili u kontaktu „ne stavljaju u samoizolaciju do daljnjeg“. Ona je objasnila da Petkovski i njena porodica nemaju tegoba, kao i da je virus ustanovljen članu porodice koji ne živi sa njom u istom domaćinstvu i koga zaposlena nije videla od 22. marta, odnosno pre nego što je dobio temperaturu.

Stankulić je ovako odgovorila na dopis u kom kompanija Ziđin moli Zavod za javno zdravlje „Timok“ u Zaječaru da preduzme mere prema radnicima koji su poslati u samoizolaciju.

Kompanija suprotno odgovoru donosi Odluku u kojoj, između ostalog, kaže da će odmah raskinuti ugovor sa Kristinom Petkovski „ukoliko dođe do potvrđivanja novih slučajeva pozitivnih na korona virus a u vezi su sa ovim slučajem“.

Javorka Stankulić odbila je da da komentar za CINS, a Kristina Petkovski nije želela da govori jer nema ovlašćenje od kompanije da razgovara sa medijima.

Ipak, kako nam je rekao Žarko Radulović iz Sindikalne organizacije Topionica–Bor, Petkovski nema koronu i dobro se oseća.

U dopisu Ziđinu ovaj sindikat zamera što kompanija nije utvrdila da su zaposleni kršili propisane mere pre nego što je izrekla kazne. Dodaju da je odluka o kažnjavanju objavljena na oglasnoj tabli, čime su izneti lični podaci Kristine Petkovski i prekršeni međunarodni i domaći propisi u pogledu zaštite podataka o ličnosti.

Ziđin u borbi protiv korone

Doček pomoći iz Kine; foto: mre.gov.rs

Među donatorima dve laboratorije za testiranje na koronu našla se i kineska kompanija Ziđin. Prilikom dočeka opreme na beogradskom aerodromu 15. aprila, predstavnik Ziđina, Sajmon Ling, izjavio je da su Srbiji poklonili i zaštitnu opremu za Vojvodinu, Bor i Majdanpek.

Ling je rekao da ova rudarska kompanija „ima misiju da pomaže i radi u korist celog društva, a posebno u ovim teškim vremenima borbe sa virusom Kovid 19“.

Laboratorije će omogućiti veći obim testiranja na virus - po 2.000 testova dnevno u Kliničkom centru Beograd i 1.000 u Nišu, navodi se u saopštenju Ministarstva rudarstva i energetike.

„Neminovno je da će kriza koja nas je zadesila proći, a nakon toga radnici će biti prinuđeni da svoja prava štite u sudskim postupcima, kojih će biti mnogo ako se nastavi sa ovakvim načinom postupanja prema zaposlenima“, navodi se u dopisu sindikata.

Iz kompanije Ziđin nisu odgovorili na pitanja da li su vodili postupak utvrđivanja krivice za kažnjene radnike, zatim zbog čega su postupili suprotno odgovoru epidemiologa, kao i zašto su podatke o medicinskim nalazima članova porodice Kristine Petkovski javno izložili.

Pored ovoga, nedavno je uprava Ziđina obavestila zaposlene da će otpustiti one koji se zaraze koronom jer nisu poštovali mere kompanije i Vlade Srbije. Kako su nam tada rekli pravnici, protivzakonito je da poslodavac ispituje kako se neko razboleo. U tome su saglasni i radnici Ziđina – reprezentativni sindikati kompanije bunili su se protiv ovakvih mera navodeći da su suprotne Zakonu o radu i Kolektivnom ugovoru.

Do objave teksta izostao je i odgovor kompanije da li namerava da povuče ovo obaveštenje.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Milan Milićević
Milan Milićević
22 apr 2020 18:39

Pitanja za direktora Zi Đina:
1. Koliko Kineza je doputovalo iz Kine u periodu 01.01. – 22.04.2020. godine?
2. Da li su oni bili 28 dana u samoizolaciji? (dokument „šihtne“ knjige)
3. Da li je naučno utemeljena metoda lečenja covid-19 putem sumpora i sumporastih primesa?
4. Da li namerava i u kolikom iznosu, da plati građanima Bora za sistematsko trovanje?
5. Da li je upoznat šta su nacisti radili u koncentracionim logorima u II svetskom ratu?

Eva
Eva
23 apr 2020 11:03

Strašno je koliko se ne poštuje Zakon o radu u kompaniji. Nikakva zaštita ljudskih prava. Pravnici u Kompaniji ćute, BZNR ćuti. Mi smo Indijanci koji će polako biti zatvoreni u rezervat.

Tagovi

Povezano