InfografikFunkcioneri

Veza između Milutina Mrkonjića i Radosava Sekulića preko firme u Crnoj Gori

19. mar 2020.
Sedište Habit investa u Podgorici; foto: Lazar Grdinić / MANS
Iako je narodni poslanik i funkcioner SPS-a Milutin Mrkonjić tvrdio da nije ni u kakvoj poslovnoj vezi sa akterima afere Agrobanka, istraživanje CINS-a pokazalo je da je ovaj funkcioner bio povezan sa pokojnim Radosavom Laletom Sekulićem i to preko firme u Crnoj Gori koju je dobio na poklon.

Milutin Mrkonjić je u septembru 2002. bez naknade preuzeo crnogorsko preduzeće Habit invest. Dotadašnji vlasnici, pokazalo je istraživanje Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), odrekli su se svih prava i obaveza, uključujući i poslove koji su bili u toku, ali i uloženog početnog kapitala od 10.000 američkih dolara.

Među prethodnim vlasnicima Habit investa bio je izvesni Zoran Vidić, ali i firma Habit med iz of-šor zone Kraljevine Lihtenštajn. Kao vlasnica lihtenštajnske kompanije se, do njenog gašenja 2012, vodila izvesna Ulrike Antonia Schreiber-Eggenberger. Ta kompanija je zajedno sa Radosavom Sekulićem 1997. godine osnovala Habit pharm iz Ivanjice.

Sekulić je upravo zbog nikada vraćenih kredita Habit pharma bio hapšen 2012. godine, prilikom razotkrivanja afere Agrobanka. Ipak, usled smrti 2014, Sekulić nije dočekao okončanje istrage.

Međutim, to nije jedina veza na relaciji Mrkonjić – Sekulić.

Sa podgoričkim Habit investom, Milutin Mrkonjić se 2002. uselio i u predstavništvo firme u Beogradu. Prema Statutu firme, sva pošta je stizala na adresu beogradskog predstavništva – u ulicu Teodora Drajzera 27.

Vlasnik ovog prostora je od aprila 2003. godine bio upravo Habit pharm Radosava Sekulića, pa se i predstavništvo farmaceutske firme preselilo na ovu adresu.

Nakon gašenja ogranka firme Habit invest, u martu 2005, u poslovni prostor na Dedinju se uselila nova firma – Habit sport, u vlasništvu Duška Sekulića, a potom i firma Diabact, u kojoj je Duško Sekulić danas direktor.

O tome kako je Mrkonjić postao vlasnik firme koju nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, ali i o tome kako uprkos zvaničnim podacima ovaj socijalista negira da je vlasnik nad Habit investom, možete pročitati opširnije u istraživanju CINS-a.

Autor:

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Tagovi

Povezano