AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Uhapšen Naser Keljmendi

07. maj 2013.
Naser Keljmendi, za kojim je Bosna i Hercegovina (BiH) raspisala međunarodnu poternicu i koji se nalazi na ”crnoj listi” američkog Stejt departmenta kao jedan od najvećih narko-bosova koji predstavlja pretnju za SAD, uhapšen je u Prištini

Keljmendi je uhapšen na osnovu Interpolove poternice koju je za njim raspisao Sud BiH u septembru prošle godine, na zahtev Tužilaštva BiH.Portparol kosovske policije Baki Kelani, potvrdio je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva da je sa Naserom Keljmendijem uhapšen i tridesetdvogodišnji Fuad Nikći, koji je u izveštaju Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) iz 2008. godine opisan kao jedan od vojnika Keljmendijevog klana. Nikći je prilikom hapšenja pružao otpor.

Tokom policijske akcije hapšenja u kosovskom gradu Prištini u nedelju uveče, pretresena su dva objekta koja su uhapšeni koristili i oduzeto više materijalnih dokaza, kao i dva automobila.

Vlasti BiH su poternicu za Keljmendijem raspisale nakon policijske akcije ”Lutka” iz septembra 2012. u kojoj je uhapšeno 25 osoba, među kojima i pripadnici SIPA-e i Granične policije BiH. Pretres je izvršen na više lokacija, uključujući i hotel Casa Grande na Ilidži (Sarajevo) u vlasništvu Keljmendija koji tada nije pronađen. Policijske agencije došle su do materijalnih dokaza o najmanje šest nerešenih ubistava i pokušaja ubistava, višemilionskih pljački i drugih krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala, trgovine drogom, pranja novca i zloupotrebe službenog položaja.

Dubravko Čampara, tužilac Posebnog odeljenja za organizovani i privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, izjavio je agenciji Anadolija da je Naser Keljmendi jedan od najvećih kriminalaca u Evropi i da će pravosudne institucije učiniti sve da on bude izručen BiH.

Bariša Čolak, ministar pravde BiH, rekao je da to što BiH nije priznala Kosovo ne mora biti prepreka za izručenje, s obzirom da se međunarodna pravna pomoć može odvijati preko zamolnica za izručenje. U izjavi za Anadoliju Čolak je naveo da će Ministarstvo pravde preko Ministarstva spoljnih poslova BiH molbu za izručenje uputiti EULEX-u na Kosovu, a da će odluka biti na pravosudnim telima Kosova.

 

Ko je Naser Keljmendi?

 

Pedesetšestogodišnji Naser Keljmendi državljanin je BiH, a rođen je u Peći. Živeo je u Sarajevu odakle je pobegao uoči policijske akcije “Lutka“.

 

Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) još je 2009. godine istraživao poslove i kriminalne veze Nasera Keljmendija. Istraživanje CIN-a pokazalo je da je Keljmendi kriminalni dosije stekao u rodnoj Peći, kada je 1976. godine, kao devetnaestogodišnjak, osuđen na godinu i šest meseci zatvora zbog pokušaja ubistva. U kaznenoj evidenciji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koja se odnosi na događaje od pre rata na Kosovu, Keljmendi je bio evidentiran i zbog drskog siledžijskog ponašanja i tuče.

 

Vodi jednu od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija u regionu: Naser Keljmendi

(Foto: CIN BiH)

CIN je 2009. godine otkrio da je u periodu od 2005. do 2009. godine protiv Keljmendija i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnikapodneto najmanje 13 krivičnih prijava u Sarajevskom kantonu. Među njima su bile prijave za ubistvo, pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje. Uprkos tome, Naseru Keljmendiju nikada nije suđeno u BiH.


Među dokumentacijom koju su novinari CIN-a prikupili je i prezentacija SIPA-e pod nazivom“Zločinačka organizacija Naser Keljmendi” iz 2008. godine. Prema toj prezentaciji, Keljmendi se nalazi na čelu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija u regionu, koja je umešana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima i pranje novca. U BiH Keljmendijeva organizacija ima članove u Sarajevu, Tuzli i Zenici, a njen uticaj proteže se na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Nemačku i SAD.

Među imenima njegovih saradnika prezentovanim u izveštaju, navedeni su Fahrudin Radončić, osnivač izdavačke kuće “Avaz” iz Sarajeva i aktuelni Ministar bezbednosti BiH; Naser Orić, bivši komandant odbrane Srebrenice; kosovski biznismen Ekrem Luka, kao i bivši premijer Vlade Kosova Ramuš Haradinaj. Među uticajnijim Keljmendijevim vezama navodi se crnogorski biznismen Roko Stanaj, čiji je sin Anton, osuđen u Srbiji za šverc cigareta, nedavno ubijen u Sudanu. Više o poslovima porodice Stanaj i povezanosti Antona Stanaja sa ljudima iz kriminalnog, poslovnog i političkog miljea, pročitajte u tekstu: Poslovi Antona Stanaja u Srbiji nikada nisu istraženi.

U prezentaciji SIPA-e takođe se navodi da se Keljmendi do 80-ih godina na Kosovu bavio švercom tekstila i zlata iz Turske, a tokom 1990-ih, u vreme međunarodnih sankcija prema bivšoj Jugoslaviji, krijumčario naftu, cigarete i narkotike, dok se početkom rata na Kosovu bavio krijumčarenjem oružja.

Prema podacima Interpola, do kojih je CIN došao, Naser Keljmendi je 2003. godine bio pod istragom zbog bombaškog napada i podmetanja požara. Keljmendi se, prema operativnoj evidenciji, sumnjičio za iznudu, a na području Peći se navodno bavio preprodajom deviza, švercom cigareta i nedozvoljenom trgovinom.

Centar za istraživačko novinarstvo 2009. godine otkrio je da Keljmendi poseduje brojne nekretnine i preduzeća: tri kuće, dva stana i hotel Casa Grande u Sarajevu, stan u Podgorici, kao kuću i stanove u crnogorskom letovalištu Ulcinj. Između ostalog, imao je registrovana preduzeća u BiH, Srbiji i na Kosovu.

Više o poslovima Nasera Keljmendija možete pročitati u tekstovima sarajevskog CIN-a:

Naser Keljmendi: od kosovskog osuđenika do sarajevskog biznismena

Keljmendijevi profitirali na slabosti policije i carine

Autor:

Ostavi komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o

Tagovi

Povezano

Send this to a friend