AktuelnoPrekogranični organizovani kriminal

Uhapšen Naser Keljmendi

07. maj 2013.
Naser Keljmendi, za kojim je Bosna i Hercegovina (BiH) raspisala međunarodnu poternicu i koji se nalazi na ”crnoj listi” američkog Stejt departmenta kao jedan od najvećih narko-bosova koji predstavlja pretnju za SAD, uhapšen je u Prištini

Keljmendi je uhapšen na osnovu Interpolove poternice koju je za njim raspisao Sud BiH u septembru prošle godine, na zahtev Tužilaštva BiH.Portparol kosovske policije Baki Kelani, potvrdio je Centru za istraživačko novinarstvo (CIN) iz Sarajeva da je sa Naserom Keljmendijem uhapšen i tridesetdvogodišnji Fuad Nikći, koji je u izveštaju Državne agencije za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine (SIPA) iz 2008. godine opisan kao jedan od vojnika Keljmendijevog klana. Nikći je prilikom hapšenja pružao otpor.

Tokom policijske akcije hapšenja u kosovskom gradu Prištini u nedelju uveče, pretresena su dva objekta koja su uhapšeni koristili i oduzeto više materijalnih dokaza, kao i dva automobila.

Vlasti BiH su poternicu za Keljmendijem raspisale nakon policijske akcije ”Lutka” iz septembra 2012. u kojoj je uhapšeno 25 osoba, među kojima i pripadnici SIPA-e i Granične policije BiH. Pretres je izvršen na više lokacija, uključujući i hotel Casa Grande na Ilidži (Sarajevo) u vlasništvu Keljmendija koji tada nije pronađen. Policijske agencije došle su do materijalnih dokaza o najmanje šest nerešenih ubistava i pokušaja ubistava, višemilionskih pljački i drugih krivičnih dela iz oblasti organizovanog kriminala, trgovine drogom, pranja novca i zloupotrebe službenog položaja.

Dubravko Čampara, tužilac Posebnog odeljenja za organizovani i privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH, izjavio je agenciji Anadolija da je Naser Keljmendi jedan od najvećih kriminalaca u Evropi i da će pravosudne institucije učiniti sve da on bude izručen BiH.

Bariša Čolak, ministar pravde BiH, rekao je da to što BiH nije priznala Kosovo ne mora biti prepreka za izručenje, s obzirom da se međunarodna pravna pomoć može odvijati preko zamolnica za izručenje. U izjavi za Anadoliju Čolak je naveo da će Ministarstvo pravde preko Ministarstva spoljnih poslova BiH molbu za izručenje uputiti EULEX-u na Kosovu, a da će odluka biti na pravosudnim telima Kosova.

 

Ko je Naser Keljmendi?

 

Pedesetšestogodišnji Naser Keljmendi državljanin je BiH, a rođen je u Peći. Živeo je u Sarajevu odakle je pobegao uoči policijske akcije “Lutka“.

 

Centar za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN) još je 2009. godine istraživao poslove i kriminalne veze Nasera Keljmendija. Istraživanje CIN-a pokazalo je da je Keljmendi kriminalni dosije stekao u rodnoj Peći, kada je 1976. godine, kao devetnaestogodišnjak, osuđen na godinu i šest meseci zatvora zbog pokušaja ubistva. U kaznenoj evidenciji Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koja se odnosi na događaje od pre rata na Kosovu, Keljmendi je bio evidentiran i zbog drskog siledžijskog ponašanja i tuče.

 

Vodi jednu od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija u regionu: Naser Keljmendi

(Foto: CIN BiH)

CIN je 2009. godine otkrio da je u periodu od 2005. do 2009. godine protiv Keljmendija i njegovih sinova Elvisa, Liridona i Besnikapodneto najmanje 13 krivičnih prijava u Sarajevskom kantonu. Među njima su bile prijave za ubistvo, pokušaj ubistva i nasilničko ponašanje. Uprkos tome, Naseru Keljmendiju nikada nije suđeno u BiH.


Među dokumentacijom koju su novinari CIN-a prikupili je i prezentacija SIPA-e pod nazivom“Zločinačka organizacija Naser Keljmendi” iz 2008. godine. Prema toj prezentaciji, Keljmendi se nalazi na čelu jedne od najbolje organizovanih zločinačkih organizacija u regionu, koja je umešana u krijumčarenje droge i cigareta, trgovinu ljudima i pranje novca. U BiH Keljmendijeva organizacija ima članove u Sarajevu, Tuzli i Zenici, a njen uticaj proteže se na Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju, Hrvatsku, Srbiju, Nemačku i SAD.

Među imenima njegovih saradnika prezentovanim u izveštaju, navedeni su Fahrudin Radončić, osnivač izdavačke kuće “Avaz” iz Sarajeva i aktuelni Ministar bezbednosti BiH; Naser Orić, bivši komandant odbrane Srebrenice; kosovski biznismen Ekrem Luka, kao i bivši premijer Vlade Kosova Ramuš Haradinaj. Među uticajnijim Keljmendijevim vezama navodi se crnogorski biznismen Roko Stanaj, čiji je sin Anton, osuđen u Srbiji za šverc cigareta, nedavno ubijen u Sudanu. Više o poslovima porodice Stanaj i povezanosti Antona Stanaja sa ljudima iz kriminalnog, poslovnog i političkog miljea, pročitajte u tekstu: Poslovi Antona Stanaja u Srbiji nikada nisu istraženi.

U prezentaciji SIPA-e takođe se navodi da se Keljmendi do 80-ih godina na Kosovu bavio švercom tekstila i zlata iz Turske, a tokom 1990-ih, u vreme međunarodnih sankcija prema bivšoj Jugoslaviji, krijumčario naftu, cigarete i narkotike, dok se početkom rata na Kosovu bavio krijumčarenjem oružja.

Prema podacima Interpola, do kojih je CIN došao, Naser Keljmendi je 2003. godine bio pod istragom zbog bombaškog napada i podmetanja požara. Keljmendi se, prema operativnoj evidenciji, sumnjičio za iznudu, a na području Peći se navodno bavio preprodajom deviza, švercom cigareta i nedozvoljenom trgovinom.

Centar za istraživačko novinarstvo 2009. godine otkrio je da Keljmendi poseduje brojne nekretnine i preduzeća: tri kuće, dva stana i hotel Casa Grande u Sarajevu, stan u Podgorici, kao kuću i stanove u crnogorskom letovalištu Ulcinj. Između ostalog, imao je registrovana preduzeća u BiH, Srbiji i na Kosovu.

Više o poslovima Nasera Keljmendija možete pročitati u tekstovima sarajevskog CIN-a:

Naser Keljmendi: od kosovskog osuđenika do sarajevskog biznismena

Keljmendijevi profitirali na slabosti policije i carine

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare

Povezano

17. okt 2013.
Donatori izgradnje verskih objekata u Srbiji i BiH neretko su osobe osuđene ili osumnjičene za dela suprotna božjim zapovestima. Stanko Subotić, Boško Radonjić, Tasim Kučević i Naser Keljmendi samo su neki od ktitora
09. mar 2013.
Kriminalana grupa Antona Stanaja, koji je u petak ubijen u Sudanu, uspela je da u privatizaciji u Srbiji kupi više preduzeća nego Šarićev narko kartel. Pri tome su partnerstva sklapali sa uticajnim biznismenima i političarima. Srpsko tužilaštvo nikada nije istražilo ove poslove
26. nov 2009.
Keljmendi, njegovi sinovi i polubrat Bećir upravljaju nizom firmi u BiH, Crnoj Gori, Srbiji i Kosovu, te imaju veze sa uticajnim ljudima u regionu