AktuelnoIstraživačke pričeNovac iz budžeta
05. jul 2021.

Udruženje Sime Spasića predvidelo da će dobiti prostorije u centru Niša

Simo Spasić sa megafonom na protestu ispred Predsedništva Srbije; foto: Beta/ Milan Obradović
Udruženje Sime Spasića je znalo da će se useliti u gradske prostorije u centru Niša i pre nego što je gradska Komisija razmatrala njihov zahtev da im se taj prostor dodeli. Kao udruženju, lokal im je dat u zakup bez javnog nadmetanja i po povlašćenoj ceni od oko 100 evra mesečno. Nemanja Nenadić iz Transparentnosti kaže da je sistem dodele prostorija netransparentan i može dovesti do zloupotreba.

U jednom od lokala nedaleko od centralnog trga u Nišu, u Ulici Vožda Karađorđa, do oktobra prošle godine nalazila se pekara Žitopek. Reč je o prostoru nešto manjem od 30 kvadrata koji im je Grad Niš iznajmljivao. Ipak, sredinom godine gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je najavila da će ovaj lokal sada dobiti nove korisnike – Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, na čijem čelu je kontroverzni Simo Spasić.

Ko je Simo Spasić

Simo Spasić je rođen u Obiliću na Kosovu.

Zastupnik je Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, a došao je u žižu javnosti kada su mediji pisali da je osuđen u Nišu za silovanje bivše supruge.

Poznat je i po tome što ide na konferencije opozicije i na druge javne skupove na kojima se kritikuje vlast, i dobacivanjem preko megafona pokušava da ih omete. Javno podržava vlast i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

U junu 2021. godine, održao je govor u Skupštini na sednici skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju pred međunarodnom zajednicom i stranim ambasadorima.

Pored Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji, Spasić je zastupnik i udruženja Kosmetske žrtve, kao i udruženja Kosmetske žrtve dokumentacioni – informativni centar.

Ona je posle sastanka sa Spasićem i članicom ovog Udruženja, na Fejsbuku objavila da se u Nišu otvara njihova kancelarija u kojoj će moći da se okupljaju porodice stradalih.

„Taj prostor biće istovremeno i spomen-soba kosmetskih žrtava, junaka otadžbine i heroja Košara“, napisala je tada Sotirovski.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) otkriva da je Udruženje znalo da će biti u tom lokalu mesec dana pre nego što je gradska Komisija uopšte razmatrala njihov zahtev da im isti dodeli.

Prema zapisniku sa vanredne sednice Skupštine Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji od 15. aprila, jedna od tačaka bila je i imenovanje koordinatora kancelarije za Niš. U zapisniku se navodi se da će ova kancelarija biti upravo u Ulici Vožda Karađorđa – u prostorijama koje će im gradonačelnica Niša zvanično dodeliti tek 26. maja.

U razgovoru za CINS, Spasić kaže da je još prošle godine njegovom Udruženju obećavan poslovni prostor u Voždovoj ulici za otvaranje spomen-sobe u Nišu. Iako kaže da mu nije bilo važno koji će prostor dobiti u toj ulici, u zapisniku su naveli onaj na broju sedam jer su porodice žrtava rekle da ta lokacija odgovara.

„Ta lokacija je duže vreme prazna. Još prošle godine (smo insistirali na njoj prim.aut), ali su se vadili na koronu, dok ove godine nisu odlučili“, kaže Spasić.

Gradonačelnica Dragana Sotirovski kaže da je tačno da se ovo Udruženje raspitivalo za prostor, ali da je to moglo da uradi i bilo koje drugo udruženje. Prema njenim rečima, da je bilo više zainteresovanih gradska Komisija bi „vagala“ kome bi dala lokal u zakup. Na pitanje kako je Udruženje mesec dana pre nego što je Komisija razmatrala njihov zahtev znalo koji će prostor dobiti, odgovara da su zapisnici sa sednica Udruženja nihova interna akta.

„To je jedna potpuno nebitna stvar za Grad (…) Taj dokument nas ne obavezuje“, kaže Sotirovski.

Sa druge strane, Nemanja Nenadić iz organizacije Transparentnost Srbija kaže da se ne može reći da je urađeno nešto protivzakonito, ali da deluje kao da je postojao dogovor između Grada i Spasića. Prema njegovim rečima, sam proces dodele gradskih prostorija je neadekvatan i zastareo.

„Izgleda mi kao loš i netransparentan sistem, kao nešto što može da bude predmet zloupotrebe. Jedino ispravno rešenje je da Grad ima stalno objavljenu listu na svom sajtu svih prostorija koje su u vlasništvu Grada i koje se mogu dodeliti“, smatra Nenadić.

Iako u razgovoru za CINS Spasić tvrdi da je sve završeno, Sotirovski kaže da ugovor sa Udruženjem još nije potpisan.

Gradski prostor u Ulici Vožda Karađorđa 7, Niš; foto: CINS

Kao udruženje prostor dobili po povlašćenoj ceni

Spasićevom Udruženju gradonačelnica je lokal dala bez javne licitacije i po povlašćenoj ceni.

Tako je prethodni zakupac Žitopek, koji je 2015. sa Gradom potpisao petogodišnji ugovor o zakupu ovog poslovnog prostora, bio dužan da svakog meseca na gradski račun uplati oko 50.000 dinara. Sa druge strane, Udruženje Sime Spasića plaćaće nešto više od 12.000 dinara mesečno, odnosno, oko 100 evra, što je četiri puta jeftinije od iznosa koji je prethodni vlasnik bio dužan da plaća.

Razlog za to je, kako su za CINS objasnili iz Gradske uprave za imovinu i održivi razvoj Niša, što na osnovu Vladine uredbe određene organizacije i političke stranke imaju pravo da plaćaju tek 20% od tržišne vrednosti poslovnog prostora.

Iz istog razloga, dodaju, prostorije su date u zakup neposrednom pogodbom, odnosno bez ikakvog javnog nadmetanja.

Mladen Jovanović, predsednik Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NKD), udruženja iz Niša koje se između ostalog bavi i praćenjem javnih finansija, kaže da je problem u tome što Spasićevo Udruženje ne pripada civilnom sektoru, već je saradnik vlasti i da su upravo neke od karakteristika toga netransparentnost i dogovori sa vlašću iza zatvorenih vrata.

„Ovde mi pričamo o strašno negativnoj pojavi koja se zove vladine-nevladine organizacije i partijske nevladine organizacije. Oni ništa ne dobijaju na bazi fer i korektnih odnosa, već na bazi dilova koji se prave daleko pre nego što se donesu neke odluke“, objašnjava Jovanović.

Prema podacima iz Narodne banke Srbije Udruženje porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji duguje preko 750.000 dinara pa im je račun u blokadi duže od 170 dana.

Spasić za CINS kaže da je blokada nastala zbog toga što nisu plaćali obezbeđenje u bivšim prostorijama u Beogradu, u Beograđanki. Prema njegovim rečima, oni nisu znali da treba i to da plaćaju pa je dug narastao zbog kamate.

Za plaćanje zakupnine kaže da će biti novca jer će Udruženje skupiti od porodica i dobrih ljudi.

Iz niške Gradske uprave nismo mogli da dobijemo komentar na to kako će Udruženje izmirivati obaveze prema Gradu kad je u dugovima.

Gradonačelnica Sotirovski kaže da nije na njoj da provera da li su zakupci gradskih prostorija zaduženi, ali da su zakupci u obavezi da dostave garanciju da će plaćati zakup.

„Znam da su garancije menice i još neka garantna sredstva. Ako ne donesu, neće biti potpisan ugovor. Vrlo prosto i jednostavno“, tvrdi Sotirovski.

I u Beogradu gradske prostorije

Na vanrednoj sednici Skupštine Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji od 15. aprila doneta je i odluka o promeni kancelarija u Beogradu.

Spomen-soba Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji u Karađorđevoj 79; foto: CINS

više

 

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Prijavite se na newsletter.

Hvala vam što prenosite tekstove CINS-a! Uz to je potrebno da navedete da ste priču preuzeli od Centra za istraživačko novinarstvo Srbije, kao i link ka tekstu koji prenosite.

Više informacija: cins.rs/uslovi-koriscenja/

Ostavi komentar

Prati
CINS neće objavljivati komentare koji sadrže uvrede, govor mržnje, pozivanje na nasilje ili diskriminišu bilo koju društvenu grupu. Takođe, nećemo odobravati optužbe na račun pojedinaca koje ne možemo da dokažemo. Hvala što poštujete ova pravila :)
Obavesti me o
guest
2 Komentara
Najstarije
Najnoviji Najviše glasova
Ugrađene povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragan
Dragan
05 jul 2021 18:02

Ovo udruzenje treba zabraniti ne interesuju me ni kidnapovani sa kosova ni simo spasic

Bulevarka
Bulevarka
15 jul 2021 09:55

Dom zdravlja Nis je ustanova pod nadleznoscu Vlade Srbije i ministarstva zdravlja tako da je sve sto se tamo desava od javnog znacaja i mora biti dostupno javnosti.
– kako je Jerkan direktor a ima skoro 66god, ko mu je to dozvolio i na osnovu kog zakona
– kolika je njegova plata, koliko placenih i ne placenih funkcija ima on i njegova pomocnica Danijela Nesic
– zasto je placao radnike u covid-u samo 22.5h prekovremenog rada sto je oko 10.000 kada su imali slobodnu samo jednu subotu i nedelju mesecno.
– da se provere transakcije radnicima vece od 150.000 i na osnovu cega je taj novac isplacivan.

Povezano

20. dec 2023.
Zbog sumnje u nezakonito finansiranje kol centra SNS-a, Transparentnost Srbija je podnela prijavu Agenciji za sprečavanje korupcije. Na osnovu nje, ova institucija je sada pokrenula postupak.
02. nov 2023.
„Može se opet očekivati da ćemo imati izrazitu nesrazmeru u finansijskim ulaganjima između SNS-a i njegove koalicije i svih ostalih učesnika izbora“, rekao je u intervjuu za CINS Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbija.
14. okt 2022.
Ukoliko želite da naučite ili usavršite tehnike istraživačkog novinarstva, prijavite se na trening koji organizuju CINS i Transparentnost Srbija.
25. okt 2021.
Neprofitna udruženja povezana sa Color Media Communications, firmom Roberta Čobana, dobila su od 2017. do danas na državnim konkursima najmanje 78 miliona dinara. Deo novca završavao je na računu Čobanove firme, pokazuje istraživanje CINS-a, iako ona nije mogla da se prijavi na te konkurse. Sagovornica CINS-a ovo vidi kao zaobilaženje pravila konkursa.